Taake (Nor), Bölzer (Swi), One Tail One Head (Nor), Slegest (Nor)

Kdaj: četrtek, 18. oktober 2018 21:00
Kje: Orto bar

Oktobrska blackmetalska brezkompromisnost
18. oktobra bo Orto Bar deležen prav posebne, a temačne časti – vračajo se Taake.
Norveški black metal kult, ki tako besedilno kot glasbeno že od začetka ruši določene norme tega drugače precej nepredvidljivega in netradicionalnega žanra ekstremne glasbe, že od zgodnjih devetdesetih let buri duhove. Hkrati surov in mističen kot pokrajina, iz katere izhaja, je Taake (norveško: megla) utelešenje divjega duha frontmana in ustvarjalnega jedra, Hoesta. V sedmih albumih je možakar ustvaril tako klasične black metal stvaritve, kot mnoga odstopanja od formule – vsi seveda pomnimo pesem Myr, v kateri je uporabil med drugim tudi banjo. Trenutni album, Kong Vinter, ki je izšel konec lanskega leta, je premik v bolj hipnotične black metal vode, ki pa jih – tako na ploščku kot v živo – popestri umazanija in klasičnih Hoestov ”UGH!”.
Zadnja leta pa svet navdušuje švicarski black metal duo, Bölzer. Ime ima več prevodov, a bend pravi, da gre za napad sile kaosa, sile smrti, sile življenja. Je neusmerjena, brez vnaprej predvidljivih posledic. To ne pomeni, da je nastop ali glasba Bölzer kaos in velik ”šundr” – je moč, je energija, je nekaj, kar morate videti in doživeti.
One Tail One Head stavijo na razvrat in prvinskost zgodnjega black metala, ki se spogleduje tako s ”sex, drugs, rock’n’roll” kot z mističnostjo in temačnostjo. Temu dodajte dejstvo, da bend tvorijo člani zasedb Behexen, Black Majesty ter Altaar in to, da izdajajo predvsem EP-je, potem vam je jasno, da boste doživeli en orgazmični FOAD.
Koncert bodo odprli Slegest, norveški blackened doom metalci, ki so do zdaj izdali dva odlična albuma.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.