Festival Godibodi: Katice, Volk Folk

Kdaj: sreda, 18. april 2012 20:00
Kje: Oder pod zvezdami, Lutkovno gledališče Ljubljana

Na otvoritvenem večeru 18. aprila bo ženska vokalna skupina Katice premierno  predstavila sodobne priredbe ljudskih pesmi z nove zgoščenke ‘Kateritem’, nastale v sodelovanju s priznanim producentom Aldom Ivančičem. Katice prepevajo izvirne ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin, še najraje one z obrobja slovenskega etničnega prostora (Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja), kjer so pod vplivom sosednjih kultur postale še posebej raznolike. Bogate, večglasne harmonije bo na koncertu dopolnila tričlanska tolkalna zasedba, ki je sodelovala tudi pri nastajanju nove plošče. Nastopile bodo skupaj s tolkalsko zasedbo, ki jo sestavljajo Jaka Berger, Anže Kristan in Primož Malenšek.

Za Katicami bo nastopila še družinska zasedba VolkFolk.  Z godčevstvom so se ukvarjali že njihovi predniki nekaj rodov nazaj. Velik delež glasbe, ki jo izvajajo, prihaja z Velike Bukovice pri Ilirski Bistrici, kjer je bil doma Romeov oče Slavko, tudi sam godec v skupini do leta 2005. Glasba je bila pomemben sestavni del njihovega družinskega življenja že pred javnim nas-topanjem, prvi pomembnejši nastop pa so imeli leta 2000 na festivalu Druga godba v Ljubljani. V zadnjih desetih letih so ob različnih priložnostih godli vsepovsod po Sloveniji.
Muzikologinja Jasna Vidakovič je o njih zapisala: “Skupina v načinu glasbenega izražanja povezuje prakso izvirnega lokalnega ljudskega godčevstva in petja z novejšim, sodobnejšim, bolj improviziranim oziroma bolj avtorsko izraženim muziciranjem. Pred-stavljajo na eni strani nadaljevanje tradicije ljudskega godčevstva, na drugi pa poustvar-janje na sodobnejši način. So glasbena skupina, ki ohranja, obuja in poustvarja glasbeno tradicijo prostora med Primorsko in Notranjsko. Med najboljše poustvarjalce slovenskega ljuskega izročila se uvrščajo tudi zato, ker jih poleg muzikalnosti odlikuje še pošten odnos do dediščine, ki se ne hrani samo z željo po odrskem nastopanju, ali pa po drugi strani z namenom muzejskega ohranjanja glasbenega izročila. Igrajo namreč predvsem sebi v ve-selje in za svojo dušo in so tako pristni nadaljevalci godcev in pevcev v vrsti treh glasbenih generacij.”

Katice:
Katice – vokali
Alenka Trampuš Bakija
Barbara Povše Golob
Branka Krušič
Darinka Borštnik
Jasna Klinc
Marjana Cešek
Metka Knific
Naja Zapušek
Nataša Kosmač Bagar
Petra Trobec
Tanja Drašler
Vesna Nastran

&
Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Navadna tabela”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Jaka Berger – bobni, tolkala,
Anže Kristan – bobni, tolkala,
Primož Malenšek – Roland Handsonic, tolkala.

 

Volk Folk:
Gregor Volk – violina, glas
Nina Volk – oprekelj, harmonika, glas
Romeo Volk – kontrabas, glas

 

Vstopnice koncertni večer: 8€, KUPITE

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.