Cankarjevi torki: Demeter, Nevchehirlian (Francija)

Kdaj: torek, 3. april 2012 20:30
Kje: Klub CD, Cankarjev dom

DEMETER (Slovenija)
Jure Engelsberger, glas, akustična in električna kitara; Miha Zbašnik, klasična in akustična kitara, glas

NEVCHEHIRLIAN (Francija)
Frederic Nevchehirlian, glas, kitare; Julien Lefèvre, violončelo, kitara; Gildas Etevenard, bobni; Stéphane Paulin, zvok

Člana zasedbe Demeter sta zrasla iz gimnazijskega neo panka devetdestih ter se po treh albumih z bendom Racija (1995–2000) sčasoma preobjedla hrupa in hitrosti. Ob neuspešnem iskanju bobnarja z občutkom sta se podala v akustične vode in sledila vodilu, da je skladba dobra takrat, ko zveni dobro na akustični kitari. Na začetku sta se napajala pri Floydih in Breclju, odkrila slovensko popevko, se trudila v različnih zasedbah (Ramzes III. Del, Fiesa, Obala Kanibala) in odkrivala svoj izraz. V akustiki sta našla melanholijo in vzdušje, nenehno iskanje in čudenje pa je poskrbelo za sporočilo. Avtorja besedil in glasbe Miha Zbašnik (1977) ter Jure Engelsberger(1977) sta samouka, ki samosvoje prepletata igro dveh kitar in glasov ter svoje refleksije nizata v bolj ali manj posrečena besedila. Premiera novega albuma.

Leta po smrti Jacquesa Preverta javnosti ostaja nerazkrita celotna umetnikova razsežnost: stvaritve upornega poeta in predanega pisatelja. To neraziskano gradivo, pogosto neizdano in še nikoli prej orkestrirano, je Nevchehirlian zbral in priredil v pesmi. V Nevchehirlianovi poustvaritvi Prévertov umetniški izraz, od govorjene besede, melodij in pesmi do improvizacij, dobi nepričakovano silovitost. Del tega smo videli tudi na presenetljivem koncertu Druge godbe 2010. Frederic Nevchehirlian bo imel svoj »umetniški« oder v programu EPK 2012 v Marseillu.

14, 11* EUR
* do 25 let in od 65 let ter upokojenci na najnižjo cenovno kategorijo