Kanadčani Black Wizard in Anciients razgreli MKNŽ

Black Wizard

Black Wizard

23. 3. 2018
Mknž Ilirska Bistrica

Začetek pomladi so nam to leto prišli popestriti kanadski progresivci Anciients in njihovi dobri stoner kolegi Black Wizard, v klub MKNŽ v Ilirski Bistrici. Pred kratim so Anciients dobili kanadskega Juno – za najboljši metal album leta. Že samo prvi pogled na oder, na katerem so stali Orange kitarski zvočniki, nam je dal vedeti, da bo koncert precej glasen in pol metalskega zvoka. 

 Oder so ogreli Anciients z 40 minutnim setom polnim težkih in tehnično kar precej zahtevnih rifov, ki so jih zaigrali brezhibno, z zelo kulskim in flegmatičnim občutkom, kot da sploh ni problem igrat riffe, pri katerih bi si normalen človek polomil prste, zraven tega pa še peti. Kar se zadeva vokala in growla, se v živo dostikrat ponesreči eno ali drugo, sploh pri menjavi med clean vokalom in globokimi growli, ampak glavnemu pevcu Kennyju je to uspelo brez težav – vmes imajo celo nekaj dvoglasja, ki je  zvenelo zelo okusno in ravno prav dopolnilo zvočno sliko. Menjava med petjem in growlom v progressive metalu/rocku predstavlja že skoraj nekakšen kliše, vendar Anciients znajo to izpodbiti z zelo dobro predstavo na odru in profesionalnostjo. Vmes celo spomnijo na Opeth – ali pa na sound, ki bi ga Opeth mogoče razvijal danes, če ne bi opustili death metal elementov.  

 Med njihovim nastopom se je klub začel počasi polniti in nekje na sredini njihovega seta je bil že skoraj poln. Dva stebra, ki omejujeta pogled na oder iz leve in desne strani, sta nekako bila edina moteča stvar v klubu, ker skoraj v celoti skrila ritem kitarista in basista, ki jima je na odru nedvomno dogajalo. 

 Nato pa so nastopili njihovi turnejski spremljevalci Black Wizard, z precej hitrim in heavy stoner soundom, ki je že bolj rock’n’rollski in definitivno človeka precej zaziba oziroma pripravi do tega, da se znori – kar se je tudi zgodilo, saj je njihova odrska prezenca zelo nalezljiva, kajti na odru jih meče vsepovsod. Tako se je znova pokazalo, kaj je čar teh manjših, bolj intimnih klubov, v katerih si dejansko face to face z bandom in si del njihovega nastopa. Z razliko od Anciients, ki igrajo, recimo temu bolj resnobno obliko metala, in so bolj kot ne statični na odru, pa so se Black Wizard obnašali precej bolj mladostno in reckless – v dobrem pomenu besede. Na čase so prikazali podobnost mladi Metallici, iz obdobja njihovega vrhunca na trash sceni. Predvsem pevec spominja na mladega James Hetfielda. Njihov repertoar je manj tehnično zahteven kot Anciientsov , zato si lahko dopustijo bolj naravno in živahno izražanje njihovih besedil in energije na odru. Publika je tudi zaradi tega tudi še dodatno uživala in zamigala pri Black Wizard. Nek razgretež iz publike je med koncertom celo stopil na oder, dvignil kitarista in ga odnesel med občinstvo. Tako je v zraku odigral in odšredal komad do konca. Ko smo ga varno vrnili na oder, pa je cel zadihan navdušeno zavpil, da smo fucking crazy in da je MKNŽ do zdaj njegov najljubši klub na njihovi evropski turneji – tako da definitivno čakamo, kdaj bodo nazaj, ker tole je bil res rock’n’roll večer. MKNŽ hvala!

Tekst: Kristijan Matjašič
Foto: Branka Resnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.