I Am Morbid razsuli Orto

1. 6. 2017
Ljubljana / Orto bar

Preskočimo debate, katera postava Morbid Angel je prava, in pojdimo kar na sam koncert. 

Torej, igrali so trije bandi. I Am Morbid, projekt, o katerem vsi vemo vse, tako da o njih tukaj ne bomo izgubljali besed. Jih bomo malo kasneje. Necrophagia, kultni horror/death metalci iz Ohia. In še en band, ki se (vsaj po plakatih za koncert sodeč) imenuje +support. In ni omembe vreden. 

Torej, Necrophagia. Na sceni od pamtiveka (1983), eni od začetnikov death metala. V  bandu je od originalnih članov le pevec Killjoy, na ostalih mestih pa se je tekom let izmenjalo nebroj znanih in malo manj znanih obrazov iz metalskega sveta. Glede na to, da so eni od začetnikov death metala, njihov metal gradi na thraash formah, ki pa so, seveda, odigrane ne death metalski način in to njihovemu zvoku daje groovy/old school (ja, vem, da ne gre skupaj, ampak jebiga!) zvok. Vokal je bil itak izpostavljen že žnj-krat, ker pač ni tipičen death metalski, ja pa po drugi strani res, da tam leta 1983 tipičnega deth metal vokala sploh še ni bilo, tako da …  Publike je nekaj sicer bilo, vsekakor pa manj, kot bi človek pričakoval glede na nastopajoče. Očitno tudi kultnost bandov (in nesporna kvaliteta) nista več zagotovilo za razprodan koncert. Je pa tudi res, da če posameznik misli, da se je metal začel z Amon Amarth, potem ga glih boli kurac za Morbide. Itak so mu waaaaay prebrutalni. Tako so se Necrophagia, ob podpori ene dveh čupajočih, direkt pod odrom in ostalih (60?), bolj statičnih, članov publike, sprehodili skozi diskografijo mastnih, hitrih, groovy in old-school riffov, bobnar je premlatil svoj komplet kot ga zna le death metalec, vokalista pa kljub zajetni tonaži ni ruknila kap. Zvok je bil primeren, nastop je bil zabaven. Pripomba: kljub temu, da so bili bobni pomaknjeni v ospredje odra, in da band prostora res ni imel veliko, bi se lahko več premikali. Dejansko so delovali malo naveličano, ampak, lej, saj so old-school, tko da jih boli kurac. 

Zdaj smo pa tam. I Am Morbid. So ali niso Morbid Angel? Kdo sploh so Morbid Angel? Je edina prav(overn)a zasedba Trey Azagthoth, David Vincent in Pete Sandoval? Jo morda poseka zasedba Trey Azagthoth, Steve Tucker, Pete Sandoval? Je Tim Yeung primerno nadomestilo za “ritem mašino” Sandovala? Mnenj je ravno toliko, kot poslušalcev. Nekaj pa je res kot pribito. Če se napove nastop banda, kjer vokalne dolžnosti opravlja David Vincent in le-ta band napove, da bo igral legendarne prve štiri plate Morbid Angel, se pravi: Altars of Madness (1989), Blessed Are the Sick (1991),Covenant (1993) in Domination (1995) se morajo vsakemu pravemu death metalcu pocediti sline in mora letet karto kupit TAKOJ.

No, glede na število publike nas je očitno še bolj malo živih. Škoda. Pa še malo h koncertu. I Am Morbid naj bi nastopili v zasedbi David Vincent (vokal, bas),Tim Yeung (bobni), ter kitarista Bill Hudson in Ira Black. No, Billa Hudsona tega večera ni bilo na spregled. Nekaj se je govorilo o zastrupitvi s hrano par dni pred ljubljanskim koncertom in to je bilo pač to. Ena kitara vsekakor ni isto kot dve kitari, sploh če ima edina preostala kitara med samim koncertom kar precej težav in je treba inštrument ene trikrat zamenjati (pa magari sredi komada), ampak vseeno. David Vincent je bil dobro razpoložen, nekaj se je celo poskusil šaliti, Yeung je fenomenalen bobnar, ki (kot pravi mojstri) daje vtis, da ima za bobni še čas, da bi poleg bobnanja lahko še malo pomalical ali kaj podobnega, Ira Black pa je svoje delo, glede na to, da je bil edini kitarist na odru, ter ob precejšnjih tehničnih težavah oddelal več kot korektno in profesionalno. Setlista je bila sestavljena iz samih klasik, zvoku ni kaj očitati, in kljub temu, da so igrali 70 in ne 90 minut, sem bil teh 70 minut spet nazaj v srednji šoli in sem užival kot prase v blatu. Pa po moje večina publike tudi. Tisti, ki so prišli na koncert samo zato, da se bodo pizdili, da to pač niso Morbid Angel (a bejž, no), bodo pa itak našli sto razlogov, da se bodo pizdili … 

Tekst: Rok Erjavec
Foto: Branka Resnik

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: ,