Blues večer z Ano Popović in Prismojenimi profesorji bluesa

Ana Popović Band

5. 6. 2015
Ljubljana / Kino Šiška

Konec preteklega delovnega tedna smo ljubitelji blues glasbeni zvrsti preživeli v Kino Šiški. Glavni koncertni čas je pripadel Ani Popović. Priimek ne laže. Drži, da je blues, rock, džez, grove kitaristka rojena v Beogradu, a po glasbenih koreninah in geografski prezenci je usmerjena nekam drugam. V Združene države Amerike in blues ter rock ritme. Da je kitara postala najljubša Anina igrača, na kateri že od malih nog igra raznovrstne akorde je “kriv” njen oče in številni prijatelji od katerih je od mladih nog vsrkavala zvoke. Na koncertu je povedala, da je takrat glasbo poslušala v “blue room”. Takšen je tudi naslov njenega novega albuma, ki je izšel v drugi polovici maja. Igrati je začela pri petnajstih letih. Kmalu za temu so z družino v času vojne emigrirali v Ameriko, kjer se je do danes uveljavila na blues sceni.

Njena prva skupina je bila Hush s katero so posneli prvenec Hometown. Igrali so R&B, a so v svoj zvok vpletali tudi elemente funka in soula. Leta 2001 je za ameriško založbo Ruf Records izdala prvo ploščo, Hush. Osem let kasneje, leta 2009, je bila vključena v dokumentarec Roberta Radlerja o najboljših kitarah in kitaristkah sveta ‘Turn it up’. Lansko leto je bila nominirana za najboljšo sodobno blues glasbenico, kar je bila njena peta nominacija za nagrade Blues Music Award. Povabili so jo na cikel koncertov Experience Hendrix Tour ’14, posvečen glasbi in dediščini Jimija Hendrixa, na katerem je nastopila zvezdniška zasedba glasbenikov, kot so Buddy Guy, Zakk Wylde, Jonny Lang, Kenny Wayne Shepherd in Bootsy Collins. Še mnogo bi se dalo napisati o njeni glasbeni poti, ki jo je pripeljala do mesta ene najboljših svetovnih kitaristk. Njeno znanje, variacije, kitarske tehnike, solaže in grife smo lahko videli tudi na tokratnem koncertu v Ljubljani, kjer je nastopila prvič. V Slovenijo pa se je vrnila že tretjič. Nastopala je skupaj z klaviaturistom Michelom Papadiaom, basistom Carltonom Armstrongom in bobnarjem Stephanom Avellanedaom. Igrali so skladbe s predzadnje plošče Can You Stand The Heat iz leta 2013 in v precejšnji meri tudi priredbe njej ljubih glasbenih izvajalcev. Zelo spodobno in kvalitetno a v prvi polovici koncerta preveč naštudirano, brez prave energije, improvizacije, vživetosti. Ta je prišla v drugem delu koncerta in še zlasti v podaljšku, ko so bile njene solaže  na kitari najbolj prepričljive, najbolj bluesovske. Tudi obiskovalci v skoraj polni Katedrali so bili takrat najbolj navdušeni.

Še vedno pa ni dosegla ravni vživetosti, ki jo je kot predskupina pokazala zasedba Prismojeni profesorji bluesa. Tandem z bratoma Julijanom in Miho Eričem na kitari in orglicah, gromoglasni bobnar in vokalist Zlatko Đogič ter basist Miha Ribarič so strupena kombinacija in zagotovilo za konkretno dozo energičnega avtorskega bluesa, z improviziranimi odkloni v psihedelični rock in ritmični funk. Plošče še nimajo, je v nastajanju. Se pa glas o njihovih živih koncertih seli od ust do ust, tisti ki ga ulovijo ne morejo biti nikakor razočarani. Zelo priporočam. Njihovega “bluzenja” ni lahko dohajati in Ana Popović je, kot zapisano, v prvem delu koncerta v primerjavi z njimi delovala preveč študiozno in prav nič prismojeno. V celoti pa večer, kakršnega bi ljubitelji blues glasbe pri nas radi doživeli večkrat in tudi sicer eden boljših glasbenih dogodkov v zadnjem obdobju.

Tekst: Polona Černič
Foto: Branka Resnik

Povezani članki: