Ameriški kantavtor No Sailor ob napovedi prvenca Anchor Broken Free spregovori o nastanku albuma, 21 pravilih in življenju v Sloveniji

No Sailor

V četrtek, 30. aprila, je v ljubljanski kavarni in knjigarni Barabuk pred koncertom, s katerim je obeležil skoraj sedem let življenja, ustvarjanja in nastopanja v Sloveniji, mladi ameriški kantavtor Kieran Garvey, idejni vodja ameriško-britansko-slovenske indie-folk zasedbe No Sailor, spregovoril o svojem prihajajočem prvencu Anchor Broken Free (Osvobojeno Sidro), ki bo luč sveta na drugi strani oceana ugledal v prihodnjih mesecih, večina pesmi na albumu pa je nastala prav v Sloveniji. Pevec, kitarist in pisec humorno obarvanih, duhovitih in poetično razmišljujočih besedil, ki po svojem odrskem stilu včasih nekoliko spominja na Boba Dylana, čeravno je bolj animiran, igriv in manj zasanjano melanholičen, je poleg navdiha za svoj prvi album razkril še ozadje ustvarjalnega procesa, katerega rezultat so nalezljivo spevne, iskrene in razgibane glasbene zgodbe, razgovoril pa se je še o tem, kako se je pred sedmimi leti sploh znašel v Sloveniji, zakaj ga še ni mogoče najti na Twitterju in o razlogih, zakaj se po letih ustvarjanja in nastopanja v Ljubljani zdaj vrača domov v ZDA.

Pred leti se je Kieran med študijsko izmenjavo v Švici zaljubil v dekle iz Slovenije, zaradi katere se je nato v Slovenijo, kjer se je njegova glasbena pot pravzaprav šele zares začela, tudi preselil. Z Britancem Lloydom Betsworthom (bas, kontrabas) in Slovenko Jeleno Ždrale (violina) so ustanovili glasbeni trio James Iris, ki so se mu kasneje pridružili še drugi glasbeniki, kot zadnji nedolgo tega na klaviaturah Urban Grabenšek. Veliko so nastopali v Klubu Daktari, sicer  pa tudi v Baru Prulček, Kafetarni, Barabuku, Ziferblatu in Kinu Šiška. V sedmih letih življenja daleč od doma, med vzponi, padci, komičnimi spodrsljaji, slikovitimi poznanstvi, novimi začetki in vsakodnevnimi doživetji uzrtimi skozi prizmo humorja se je navdiha in avtorskega materiala nabralo ne le za enega, ampak kar za tri albume.

Svoj prvenec je zasedba, ki zdaj deluje pod imenom No Sailor in se je v srce zapisala predvsem rednim obiskovalcem ljubljanskega kluba Daktari, začela snemati pred enim letom. Poimenovali so ga po zadnji pesmi z albuma, »Anchor Broken Free,« v kateri ganljivo odzvanja žalost in melanholija ob neizbežnem in dokončnem zaključku nekega poglavja, a hkrati upanje na osvoboditev in izplavanje na gladino. Po Kieranovih besedah ta pesem v svoji melodični dinamiki »valovi kot morje,« poslušalca pa poleg melodije zlahka prevzame izpovedna iskrenost in izvirna, neverjetno lirična metaforika, ki nežno, a prepričljivo slika mešane občutke soočenja s prostornostjo na novo najdene svobode, a hkrati težavnostjo odsidranja in premika z mesta.

Čeprav iskrivo zanesenjaški ameriški kantavtor, ki se je kitare še kot najstnik naučil s pesmijo Elliotta Smitha »Needle in the Hay,« pravi, da je nanj in njegov okus že od najstniških let precej vplivala glasba skupin Radiohead in Modest Mouse, hkrati ve, da se od njih precej razlikuje v svoji optimistični, pozitivni naravnanosti: »Želim si delati glasbo, ki je svetla. Nočem, da bi moje pesmi v ljudeh pustile občutek praznine. Četudi so nekatere pesmi žalostne, želim, da v njih odzvanja še nekaj drugega. Album, ki prihaja, vsekakor ne bo težek in depresiven.« Pravi, da so njegove pesmi zaradi iskrenosti polne ranljivih resnic, kar pa on pri ustvarjanju in nastopanju doživlja kot prednost, saj je sam kreativni proces tako osvobajajoč.

No Sailor koncerti so v svoji živahnosti in radoživi sproščenosti vse prej kot dolgočasni. Ljubljanski publiki so se precej prikupili s pesmijo »21 Rules,« ki bo tudi prvi singel z albuma. Pesem, ki je na koncertih postala že prava uspešnica, je humoren vodič skozi pravila in nasvete uspešnega zapeljevanja, na albumskem prvencu pa bo med drugim tudi priljubljena in zbadljivo hudomušna »A New Map,« ki osebam s poenostavljenim, črno-belo pogledom na svet svetuje nakup novega zemljevida, saj svet vendar ni ploščat. Na vprašanje, kako bi opisal slovenske poslušalce na svojih koncertih, ob kratkem pomisleku in z igrivim nasmeškom odgovori: »Vljudni so. Ja, pridni in tihi.« V primerjavi z Američani je opazil, da smo precej manj ekspresivni in bolj zadržani v svojih reakcijah na glasbo, ne zgodi se pogosto, da po koncertu ljudje pristopijo in pokomentirajo nastop. Priznal pa je, da ga je razveselilo in se mu je zdelo super, ko je na enem izmed koncertov nekdo vzkliknil, naj že zaigrajo pesem »21 Rules.«

S svojo komercialno uspešnostjo se Kieran, ki je sicer diplomiral iz angleščine, zaenkrat ne obremenjuje pretirano, čeprav ga veseli, da se zadnje čase tudi popularni okus nagiba v smer kantavtorjev oz. »pripovedovalcev zgodb,« kot jim pravi. Anchor Broken Free bo izšel v ZDA, kjer bo zanj potekala tudi promocija, No Sailor pa si album vsekakor želijo izdati tudi v Evropi. Skupini sicer zaenkrat lahko sledite na Facebooku, na Twitterju pa jih še ni – razlog za to je, da jim je ime že zasedel nek mornar.

Erika Funa

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.