I.C.E. – Tu je raj

Dallas Records (2015)

Kot se za okroglo obletnico spodobi, je tudi deseti rojstni dan skupine I.C.E. prinesel nov studijski album. Priprave za studijsko nadaljevanje debitantskega Na liniji so stekle že leta 2012, a je val kadrovskih rošad prestavil izid novega Tu je raj na letošnje leto.

Novi album se občutno razlikuje od svojega predhodnika, saj je skupina v sedmih letih odrastla, val sprememb pa je v njo prinesel tudi nove ideje. Mlajši brat se skuša otresti izrazite »radijske pop« identitete, ki mu jo je zapustil starejši brat. Dokazovanje pravovernosti mu do neke mere tudi uspeva, a so vplivi preteklosti še vedno premočni. Skladba Vse mogoče je tako tipični primer pesmi, ki je prepojena z izrazitim pop rockom, a so nekateri elementi, kitarski vložki v tem primeru, še vedno preveč rockovski, da bi jo lahko umestili pod pop. Mešanje elementov popa, modernega in starega rocka, bluesa in še česa, je močno opazno tudi pri Stara gara. Spogledovanje z glasbeno ero petdesetih in rimi zgodnjega rock ‘n’ rolla predstavlja zanimivo vrnitev v čase, ko je na filmskih ekranih kraljeval James Dean. A pretirana raba besede »baby« nekoliko pokvari vtis.

Raba prevzetih besed in slenga je eden glavnih problemov plošče, saj ta z njimi ne doseže potenciala, ki bi ga lahko. Uporaba takšnih stvari jo namreč še vedno dela »otroško«, čeprav drugi elementi kažejo, da je skupina z leti pričela odraščati in iskati svoj pravi zvok.

Eksperimentiranje z drugačnim se odlično odraža tudi v bluesovski V življenju vse se zgodi, kjer nam pevka Renata Mohorič pripoveduje zgodbo o tem, kaj vse se ji je zgodilo med igranjem kitare za Ljubljanico. Poskusi stvaritve prave rock skladbe, so skupini uspeli v naslovni Tu je raj. Skladba je rockovska od glave do pet. Ponovni rockovski rifi, ki skupaj z dobrim bobnarskim tempom tvorijo rdečo nit albuma, so tokrat dobili tudi dobro besedilo.  To namreč vsebuje globoko družbenokritično noto, ki je bistveno boljša od tiste pri Cukr pop.

Album kot celota predstavlja zanimiv pregled idej in slogov, kateri so vplivali na njegov nastanek. Vidi se, da je skupina vstopila v puberteto, dobo iskanja prave identitete, saj je album drugačen od svojega predhodnika. Je skupini uspelo ustvariti nekaj drugačnega? Odgovor na to vprašanje ni ne pozitiven niti negativen. Zanimiva fuzija glasbenih zvrsti dokazuje, da skupina postaja vse bolj ustvarjala in želi ustvarjati tudi »neradijsko« glasbo, a ji še vedno nekaj manjka. Album deluje kot nekakšen vezni člen med starim in potencialnim nadaljevanjem, ki si ga skupina nedvomno zasluži!

 Nejc Zupančič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: