Belokranjska skupina 2B z izidom prvenca B2 prijetno prevetrila in razgibala slovensko glasbeno sceno

2B, Gal Gjurin (Foto Jana Šnuderl)

16. 4. 2015
Ljubljana / Dvorni bar

V četrtek so ne le Ljubljano, ampak celotno slovensko sceno s svojim prvencem B2 razveselili, razgibali in dodobra prevetrili trije belokranjski bratje, Gašper, Jernej in Primož Mihelič, ki skupaj nastopajo kar pod imenom svoje hišne številke – 2B.

Izid albuma z naslovom B2 so slavnostno obeležili in živahno proslavili v do zadnjega kotička polnem Dvornem baru v Ljubljani, kjer je za veselo vzdušje poskrbelo vzneseno in ponosno občinstvo mnogoštevilnih prijateljev, družinskih članov, glasbenih navdušencev in kar nekaj znanih slovenskih glasbenikov, med njimi Miha Guštin Gušti, Severa in Gal Gjurin ter Čedahuči.

Zgoščenka B2 je izšla v okviru Gjurinove neodvisne glasbene založbe HAD in je po besedah karizmatičnega glasbenega vodje skupine in opazno pevsko izobraženega glavnega vokalista, kitarista in avtorja večine skladb Gašperja Miheliča svojo končno obliko dosegla po treh letih predanega ustvarjalnega procesa. Tako poetična, introspektivna besedila kot glasba in produkcija so avtorsko delo mladega multi-instrumentalnega tria iz Vinice, ki sicer skupaj ustvarja že od leta 2009, v nekoliko drugačni zasedbi pa je pred B2 že izdal album z naslovom Frnikule, za katero je vso glasbo in besedila napisal Jernej. Kot glasbeni producent se je pod album podpisal Primož Mihelič, kot izvršni producent Gal Gjurin, z 2B pa so na albumu sodelovali tudi Nace Junkar, Luka Pate in Primož Hudoklin.

Prepoznavni, unikatni stil zvenečega in izraznega glavnega vokala, harmoniziranja dveh lahkotno suverenih spremljevalnih vokalov ter spremljave akustične in bas kitare, kahona ter občasno darabuke so 2B razvili skozi leta skupnega delovanja in nastopanja – med drugim leta 2009 na Schengenfestu, leta 2013 v okviru akustične turneje na več kot dvajsetih odrih  po vsej Sloveniji ter letos na povabilo Gala Gjurina na enem izmed njegovih koncertov s Simfoničnim orkestrom Cantabile. Eden izmed glavnih adutov skupine je poleg njihove ustvarjalne glasbene prodornosti in večdimenzionalnosti nedvomno tudi njihov odrski šarm, prepričljiva in nenarejena iskrenost ter mladostna svežina. Pesmi v nenehni živahni interakciji z občinstvom povezujejo s simpatičnimi komentarji in spontanimi vložki, duhovitimi pripombami ter avtobiografskimi anekdotami. Na odru so se jim tokrat na koncertu ob izidu plošče vsak za nekaj pesmi pridružili in večer popestrili gostujoči glasbeniki Gal Gjurin, Severa Gjurin in Čedahuči.

Zdi se, da so 2B na slovensko glasbeno prizorišče s svojim prvencem in mladostnim zanosom prišli ob ravno pravem času. S sproščenim, a perfekcionističnim pristopom in vsestransko nadarjenostjo kot predstavniki mlade generacije razvijajo in aktivno sooblikujejo nišo melodičnega, spevnega avtorskega folk oz. pop-rock-a neodvisne produkcije, artikuliranih umetniško-razmišljujočih besedil, in atraktivnih akustičnih nastopov v živo. Pesmi z albuma B2, ki si še zlasti zaslužijo pozornost in jih bomo v prihodnosti nedvomno še slišali, so Gledam naprej, Zgled, Na črnem ozadju in Zabluran svet.

Erika Funa

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: