Zola Jesus se vrača v Ljubljano

Zola Jesus- TaigaTri leta po premiernem obisku šišenske Katedrale se ena izmed najvznemirljivejših vokalistk, ZOLA JESUS s petim studijskim albumom Taiga vrača v Kino Šiška! Večer bo odprla letošnja nagrajenka festivala Gibanica – plesalka, performerka, vokalistka Irena Tomažin!

Za imenom Zola Jesus stoji Nika Roza Danilova – američanka ruskih korenin, multitalentirana umetnica s specifičnim glasbenim izrazom ter svojevrstnim zvočnim podpisom, v katerem kombinira in producira elektroniko z indie, pop in goth elementi. Njen zvok so pogosto primerjali s Kate Bush, Liso Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division, Florence Welch.
Aktualno indie sceno, kritike in fene je s svojo pojavo osvojila leta 2009 s prvencem „The Spoils“, bogat glasbeni katalog pa je zaključila oktobra lani z albumom Taiga (Mute, 2014)!

Za ustvarjanje svojega petega studijskega albuma z naslovom Taiga se je Nika preselila iz središča Los Angelesa na otok Vashon v morski ožini Puget, v želji, da bi se potopila v svet narave. Otok z gostimi gozdovi je kot nekakšna enklava brez mostov, ki bi ga povezovali s celino. Tajga pa je največji kopenski biom na svetu, divji severni gozd, ki prekriva velik del Rusije, Kanade in Evrazije in mu v Severni Ameriki pravijo »Northwoods«. Nika je odraščala v tem severnem gozdu, na podeželju države Wisconsin. Ker ima ruske prednike, njen rod prebivalcev tajge sega več generacij nazaj in zato se je ta pokrajina nekako tudi genetsko vtisnila vanjo. Že od nekdaj čuti njeno privlačnost. Tajga ji predstavlja brezmejnost: tam ni zakonov, je samo preživetje – tajga je nedolžna in surova hkrati in s svojo čistostjo uteleša določeno naivnost, vendar je v svojem jedru neizprosna in brutalna.

Nikin ustvarjalni proces na otoku Vashon se razlikuje od dosedanjega. Pri prejšnjih albumih je glasbo beležila z ritmom, s plastmi zvokov iz sintesajzerja, vokale pa je običajno dodajala kot zadnje, tokrat pa je pesmi pisala povsem acapella. Pred tem je posnela orkestralen album Versions, ki jo je navdihnil k ponovnemu preučevanju svoje klasične pevske izobrazbe in k izpopolnjevanju tega, kar je razvijala v mladosti. Spet je začela vaditi z nekdanjo učiteljico opernega petja in tako dobila več zaupanja vase in večji razpon glasu, kakršnega že nekaj časa ni imela več. Tako se je lahko znebila noisa in odmeva, s katerim je včasih zaradi strahu prekrivala svoj glas.

Po inkubacijskem obdobju devetih mesecev, ki jih je preživela na otoku Vashon, se je vrnila v Los Angeles, kjer je album uredila skupaj s koproducentom Deanom Hurleyjem ( David Lynch, Danger Mouse, Sparklehorse).
Taiga nedvomno predstavlja nekaj novega za Zola Jesus. Kot je to opisala glasbenica sama: »Glasba na tej plošči je silovita, z močnimi trobili in basi, s kristalno čistim vokalom.«

Taiga je osvobojena v sedanjosti in hkrati povezana s preteklostjo in predstavlja vrhunec ustvarjanja Zola Jesus, kulminacijo večletnega rušenja omejitev.

http://www.zolajesus.com/
https://www.facebook.com/zolajesusofficial
https://www.youtube.com/watch?v=bMXaFE4GwQs

IrenaTomažin (SLO)

Irena Tomažin je plesalka, koreografinja in pevka, večinoma nastopa v plesno-gledaliških predstavah in vokalnih performansih ter koncertih eksperimentalne improvizirane glasbe. Doslej je ustvarila sedem avtorskih vokalno-plesnih projektov (Hitchcockove metamorfoze z Mitjem Reichenbergom, Kaprica, (S)pozaba kaprice, Kot kaplja dežja v usta molka, Ptih s Hanno Preuss, Splet okoliščin z Josephine Evrard, Okus tišine) ter sodelovala z mnogimi režiserji in koreografi doma in v tujini. Od leta 2006 izvaja solistični projekt za glas in diktafone, imenovan iT, s katerim je ustvarila ploščo Crying games. Z njim je nastopala doma in v tujini (festival Rdeče Zore, Break, Sound Explicit – Galerija P74, Ultra hang/Budimpešta, Bratislava, Club 5/Dunaj, Mostar, Dis-patch/Beograd, Interzone/Novi Sad, dvakrat na festivalu Densites/Francija, Sajeta, Druga godba, festival Neposlušno, CultureScapes/Švica, …). Sodelovala je tudi v kolektivu Bast Alda Ivančiča, z Bratkom Bibičem in Borghesio. Redno vodi delavnice z glasom doma in v tujini. Kot improvizatorka redno nastopa na tujih in domačih odrih, sodelovala je z glasbeniki, kot so Tomaž Grom, Christof Kurzmann, Tim Blechmann, Okkyung Lee, Lee Patterson, Xavier Charles, …

http://it-irenatomazin.bandcamp.com/

Četrtek, 19.3.2015 ob 21h @ Kino Šiška!
Vstopnice: 17 EUR, 20 EUR, 13,60 EUR d-š-u

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.