The Rumjacks – Sober & Godless

The Rumjacks

Na plošček ujeta keltska neukrotljivost, ki ob vrčku Guinnessa zveni še bolje.

Po uspehu studijskega prvenca Gangs of New Holland in štiriletnem predahu (zaradi osebnih težav pevca) se skupina letos vrača z novim albumom. Eni glavnih nosilcev avstralskega paddy rocka, The Rumjacks, s Sober & Godless nadaljujejo točno tam, kjer so končali leta 2010. Poskočni tihotapci ruma s kontinenta dol spodaj nam tudi tokrat ponujajo 14 skladb, ki držijo tempo od začetka do konca. Čeprav je med prvim in drugim albumom minilo pet dolgih let, je tudi ta prepojen z igrivimi keltskimi melodijami, občasnim straniščnim humorjem in s ščepcem sarkazma za povrh.

Sober & Godless predstavlja legitimnega naslednika svojega starejšega brata. Saj ta ne ponuja zgolj opevanja prigod, povzročenih zaradi preveč alkohola, ampak nekaj več. Gre za nekakšno fuzijo punka, škotske in irske folk glasbe, opazni pa so tudi ritmi lahkotnega skaja. Tipične keltske punkrock skladbe skupaj s pravilno rabo glasbenih začimb tvorijo vrstni red, pri katerem je težko odkriti šibko točko, podobno pa je tudi z iskanjem presežkov.

Morda ta zanimivi pregled glasbene zapuščine keltskih prednikov, res ne vsebuje nove An Irish Pub Song, a je nekaj vseeno jasno. Himna vsake prave irske beznice, je bila napisana že pred nastankom skupine, zato so vsi komentarji o tem, da je skupina zgolj še ena muha enodnevnica, ki ji je verjetno z več sreče kot dejanskih sposobnosti uspelo napisati uspešnico. Gledan kot celota, je novi album nedvomno bolj “paddyjevski”. In če prvi album danes izgleda kot produkt na ves svet jeznih mladcev keltskega izvora, so ti sedaj odrasli. Zdi se, da je s štiriletnim oddihom skupina dobila tisto nekaj, kar ji je manjkalo na začetku, zrelo odraslost, ki pa še zmeraj ostaja zapisana duši veseljaških prednikov.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.