Rambo Amadeus že 25 let na sceni – še en svojevrsten nastop, tokrat v Cvetličarni

Rambo Amadeus

19. 2. 2015
Ljubljana / Cvetličarna

Cvetličarna je v četrtek nestrpno pričakovala svojevrsten večer z Rambom Amadeusom, posebnežem, ki mojstrsko obvladuje improvizacijo jazzovskih taktov in v   svoje nastope vedno prinaša nekaj svežega in neobičajnega. Po enournem čakanju je   nekaj sto obiskovalcev po neuspešni glasbeni animaciji s strani DJ-a, končno dočakalo Antonija Pušića, drznega Črnogorca brez dlake na jeziku. Rambo Amadeus. »Koncert za   fenove«, t.i. »six pack« njegovih albumov (‘O tugo jesenja’, ‘Hoćemo gusle’, ‘PPK M-91’,   ‘Mikroorganizmi’ inTitanik’) vsekakor ni bil prežvečljiv za vsakogar.

Ramba poslušajo drugačni poslušalci, tisti, ki ne prenesejo plehkih besedil in dvotaktnih ritmov in znajo ali vsaj poskušajo razumeti njegovo družbenokritično držo. Nekaj obiskovalcev je s seboj dejansko prineslo »fene« in poželo odobravanje z Rambove strani.  Vsak njegov koncert je drugačen, naj bo to festival, klub Cankarjevega doma, Kino Šiška   ali Cvetličarna. Z njim so na odru dve uri jazzirali člani spremljevalne skupine Two Winettous in One More (Saša Ranković – bobnar ali kot ga imenuje Rambo, Diogen bobnov, Miroslav Tovirac – Čudežni otrok, baskitarist ter klaviaturist Vojno Dizdar – One More). Fantje so bili na odru uigrani in suvereni kot to pritiče profesionalnim glasbenikom.

Prvi del koncerta je bil Rambo bolj zgovoren, na trenutke neartikuliran in zato težko razumljiv, po drugi strani pa še vedno zelo pronicljiv in piker. Morda za koga celo   neprebavljiv in zatežen. Obiskovalce je poučil o družbeno političnem stanju v Črni Gori in jih pri tem dodobra nasmejal, obenem pa so dobili tudi lekcijo o značaju posameznika s   skladbo Karakter. Za dodatno porcijo smeha, satire in posmeha birokraciji ter kapitalizmu je poskrbel z zgodbo o Eurosongu. Pa vendar, ko so obiskovalci slišali prve takte skladbe Ćobane vrati se in začeli glasno prepevati refren, je Rambo enostavno rekel, da bi, če bi vedel, da si obiskovalci želijo njegovih uspešnic, potem prepeval zgolj te in v prvem delu ne bi težil. Mnogi so namreč pogrešali Balkan boya, Fala ti majko, Jemo voli jem, FAP mašinu itd. Si je pa g. Pušić za 50. rojstni dan spesnil svoj komad, ki so ga obiskovalci pospremili z bučnim žvižganjem in aplavzom. Rambo je pač Rambo. Mnenja o koncertu so si bila deljena, eni so odšli navdušeni, drugi so pričakovali drugačen   vsebinski repertoar z več uspešnicami. In vsi, ki so se cel koncert spraševali kje je napovedani gost Magnifico, so ga dočakali v zadnjih minutah koncerta. Rambo je zaključil   tudi ta koncert v svojem slogu, naslednji bo zagotovo spet drugačen.

Nadja Cirar

Povezani članki:

Značke: