Davor Križić Experiment: Davor Križić Experiment

Davor Križić Experiment

Aquarius Records, 2014

Davor Križić je eden vodilnih jazzovskih glasbenikov in skladateljev na Hrvaškem, ki med svoja orodja prišteva trobento in krilovko. Pod skupnim imenom Davor Križić Experiment je zbral priznane glasbenike, s katerimi – ali vsaj z mnogimi med njimi – igra v Jazz orkestru HRT, a tudi v drugih zasedbah. Seveda ima vsak vsaj malo poučen poslušalec (ali bralec) v tem trenutku že v mislih (tenor) saksofonista Sašo Nestorovića in bobnarja Kruna Levačića. Oba sta del Križičevega eksperimenta, kot tudi pozavnist in pianist Luka Žužić, kitarist Elvis Penava, pianist Joe Kaplovitz in kontrabasist Zvonimir Šestak. Prvenec so preprosto poimenovali po zasedbi, Davor Križić Experiment. Ne zaman. Davor Križić, ki je vodja tega eksperimenta, namreč v obliki albuma predstavlja rezultat večletnega raziskovanja (zvoka). Projekt je ob koncu lanskega leta izšel pri založbi Aquarius Records, ki je v vseh dosedanjih letih delovanja postala že pravi sinonim za kakovostno hrvaško avtorsko, redkeje poustvarjalno, glasbo. Na veliko veselje spodaj podpisane omenjena založba v zadnjem času še z dodatno pozornostjo bedi nad kotlovnico sodobne hrvaške jazzovske ustvarjalnosti.

Gre seveda za izključno instrumentalno glasbo, ki ob tako vrhunskih solistih vokalistov niti ne potrebuje. Posnetki so nastali v “labaratoriju Dražena Kokanovića”, v Zagreb VIP Clubu lanskega junija in julija. Zasedba sicer deluje že štiri leta, vendar je potrebno vedeti, da ni malo imen, ki so se v teh letih sprehodile skozi njo. Priti do tako generacijsko raznolike, a hkrati enotne glasbene zasedbe s samimi odličnimi instrumentalisti, je mogoče le z napakami in poskusi. Ki so predhodnica uspehom. Sodelujoči – tisti, ki so prestali preizkus – so takorekoč vpeti v vse podžanre jazzovske glasbe in morda si prav zato sploh morejo biti med seboj popolnoma enakovredni.

V eksperiment nas uvede Križićeva skladba Davor’s Tune. Močna, na trenutke celo trda glasbena zgodba, ki se že v drugi skladbi, skladbi Elvisa Penave In Love With Everything, razveže v milejše ritme, v katere nas uvede nežen zvok klavirja. Podobno vzdušje nas napaja v skladbi Black Widow Robes Joa Kaplovitza, ki se nekoliko kasneje kot skladatelj predstavi še z izpovedno Relinquishing in New Dimension of Living, medtem ko ima Križić svoje avtorske momente še v Some Blues IV in v zaključni Echoes of a Dream.

Vse kompozicije so trdno zasidrane, včasih nežnejše drugič nekoliko bolj zasanjane, a četudi na trenutke mile, vedno polne in močne. Tudi dolge. Kajti pri tem eksperimentu gre za razvoj. Za komunikacijo. Za pripoved, ki jo ne pripoveduje le en sam pripovedovalec, temveč vsi sodelujoči. Ti si izmenjavajo besedo (solistične vložke) in nadaljujejo s pripovedjo (frazo) tam, kjer je prejšnji pripovedovalec (instrumentalist) končal.

Davoru Križiću je s tem ekperimentom uspelo ustvariti album poln sodobnega hrvaškega jazzovskega izraza, ki se ga ne gre sramovati. V skladbah, ki ena v drugo prehajajo z roko v roki, gre najti nešteto nihanj, predajanj vodstva in spremljanj. Hardbop je v središču, vendar zlahka zasledimo tudi vplive afroameriške tradicije, swinga, free jazza in ravno pravšnjo mero improvizacije. A naj vas ne zavede. Zametki free jazza, improvizacije ali modernega jazzovskega izraza v tem primeru ne pomenijo neposlušljivosti. Celo nasprotno. Davor Križić Experiment je album, ki je sodoben prav toliko, kolikor so sodobni John Coltrane ali Lester Young ali Miles Davis ali … Gre pač za album, zaradi katerega vam postane vroče. V najboljšem pomenu besede. Album, ki bo zagotovo postal čista klasika. Album, zaradi katerega ste In Love With Everything.

Album Davor Križić Experiment lahko kupite TUKAJ.

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.