Daleč stran … na robu noči

Imset

30. 1. 2015
Ljubljana / Orto bar

Zadnji petek v januarju je skupina Imset v Orto baru predstavila svoj prvi videospot za pesem Daleč stran. Poleg njih je nastopila še skupina Artenigma.

Malo po enaindvajseti uri je občinstvo predramil instrumentalni izsek skladbe For A Pessimist, I’m Pretty Optimistic, ki si ga v originalu lastijo ameriški Paramore in napovedal začetek nastopa skupine Artenigma. Čeprav je popovski uvod napovedoval, da bo večer posvečen lahkotnemu pop rocku in opevanju poletnih romanc ter mladostniških problemov, na kratko vsebin, ki smo jim lahko priča v večini današnje komercialne glasbe, je koncert zajadral v popolnoma drugačne vode. Steklenica obravnava temačno plat ljubezni do alkohola. Glasbenemu eksperimentu, ki ima zaradi svoje posebnosti v katalogu skupine posebno mesto, sta sledili avtorska Pika na nebu in skladba pevke P!nk Try. Avtorski Na robu noči je sledila Zombie skupine The Cranberries, s katero je skupina pokazala, da ne prisega zgolj na aktualne hite, temveč nam lahko ponudi tudi nekaj bolj resnega. Program se je nadaljeval po ustaljenem izmeničnem zaporedju avtorskih skladb in priredb, kar je omogočilo, da so bila potešena še tako zahtevna ušesa. Po anonimnem neznancu, ki kot duh hodi po svetu, je skladbi Nihče sledila vrnitev v zlata leta rock glasbe, saj je Barracuda ena izmed tistih …  V zadnjem delu koncerta smo lahko slišali še Loviva se, It’s My Life, Sled in Temne poti.

Po dobri uri igranja so Artenigmo nasledili Imset, ki so nam premierno predstavili video podlago za pesem Daleč stran. Skupina, ki bo letos praznovala svoj peti rojstni dan, se lahko kljub svoji mladosti pohvali s kar nekaj dosežki. Lansko leto so se predstavili na največjem dobrodelnem poljskem festivalu The Great Orchestra Of Christmas Charity 2014, sodelovali so tudi z raperjem Zlatkom, podpira pa jih še Omar Naber, ki se jim je pridružil tudi na odru, a več o tem kasneje. Na njihovo igranje pa niso ostale imune niti radijske postaje, ki so si z njimi kmalu popestrile svoje frekvence. Na glasbeni lestvici Radia 1 so bil deset tednov, na Zmajevih Top 10 pa osem.

Skupina, ki bi jo lahko predstavili kot nekakšno mlajšo verzijo Siddharte, je svoj glasbeni pohod pričela s skladbama Drej in Brez besed. Pri Mojem svetu se jim je pridružil tudi Omer Naber. REM-u je sledila Leos, kjer se je pojavila tudi glavna igralka premiernega spota, Nika Manevski, ki je skupaj s skupino odpela nekaj verzov. Skladbi Nova je sledilo novo gostovanje, saj se je med izvedbo Tears na odru pojavila tudi Maja Prvinšek, ki je skupino spremljala z violino. Nastop se je zaključil s slavljenko večera, s pesmijo Daleč stran.

Fuzija tabujevskega pop rocka in nekoliko trših siddhartovskih riffov je v nekaj več kot dve uri dolgem nastopu dodobra napolnila klubske prostore Orto Bara. Začetna Artenigma in nosilci večera Imset so v intimnem klubskem prostoru ter družbi približno stotih obiskovalcev ustvarili prav posebno ozračje. Čeprav gre v obeh primerih za zvrst, ki se v primerjavi s preostalo slovensko glasbo sliši kot nekakšna alternativa, je nekaj jasno. Dokler bodo obstajale skupine, ki ne bodo podlegale trendom, ampak bodo rade eksperimentirale in ostale zveste svojim sanjam, prihodnost slovenske glasbe zagotovo ni vprašljiva.

tekst: Nejc Zupančič
foto: Anže Malis, Andraž Martinšek

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.