V Kino Šiška prihaja jazz kitarist John McLaughlin

John McLaughlin

V torek, 11. novembra, v Kino Šiška prihaja eden izmed ključnih in najbolj pomembnih jazz kitaristov sodobnega časa John McLaughlin.

Angleški umetnik Mahavishnu John McLaughlin je svoj prvi samostojni album Extrapolation izdal leta 1969, kmalu za tem se je preselil v ZDA, kjer se je pridružil jazz-rock triu Tonyja Williamsa Lifetime in ansamblu legendarnega trobentača Milesa Davisa. Z njim je sodeloval pri njegovih pomembnih jazz-fusion izdelkih, kot so In A Silenty Way, Bitches Brew, A Tribute To Jack Johnson, On The Corner in Live-Evil. Njegova električna zasedba in ena prvih fusion zasedb, Mahavishnu Orchestra, je bila najbolj delovna v letih med 1971 in 1973, ko so za založbo Columbia posneli tri zelo intenzivne albume The Inner Mounting Flame, Birds of Fire ter Between Nothingness & Eternity. Mahavishnu Orchestra je v glasbeni abecednik vpeljal popolnoma nov stil, ki je spajal e lektrični jazz in rock z vzhodnimi in indijskimi glasbenimi vplivi. Leta 1975 se je po nekaj kadrovskih spremembah in zaradi vse večje naklonjenosti McLaughlina vzhodnim religijam (Sri Chinmoy) razšla in tudi poskus ponovne oživitve 10 let za tem ni bil uspešen.

John McLaughlin je vedno bolj posegal po globinah vzhodnjaške duhovnosti in mistike ter na ta način razvil ustrezen glasbeni interes. Leta 1975 je ustanovil zasedbo Shakti, s katero je prepletal jazz in indijsko glasbo. Z njo je prvič v Sloveniji nastopil leta 1977 v Hali Tivoli. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je John McLaughlin med drugim delal s Carlo Bley, z Gilom Evansom, Miroslavom Vitoušsom, Wayneom Shorterjem, Rolling Stones in drugimi. Leta 1979 je z bobnarjem Tonyjem Williamson in basistom Jacom Pastoriusom formiral kratkodobni Trio Of Doom, istega leta pa je z Larryjem Coryellom in Alom Di Meolo nastopil v Ljubljanski Hali Tivoli. Leta 1996 se je John McLaughlin ponovno povezal s kolegoma Pacom de Lucio in Alom Di Meolo. The Guitar Trio se je združil za svetovno turnejo in izdal istoimenski album.

John je leta 2007 ustanovil nov jazz fusion kvartet, imenovan The 4th Dimension. Marca letos je izšel album The Boston Record, ki sicer ni njihov prvi, je pa prvi, ki je odigran s prenovljeno zasedbo. Bobnarja Marka Mondesirja je nadomestil virtuoz Ranjit Barot (Uttar Pradesh/Indija), sicer skladatelj filmske glasbe, glasbeni direktor, aranžer in pevec. Basista Hadriana Fereuda je zamenjal impresivni Etienne Mbappe, ostal je le klaviaturist in bobnar Gary Husband. McLaughlin je z aladinove preproge spet prešel na visoko oktansko gorivo, z njegovim zadnjim izdelkom pa se ponovno kažejo linije, ki vodijo do kohezivne glasbene forme. Slišati je, da je McLaughlin pri 72 letih na vrhuncu svojega ustvarjanja in zadnji album je dokaz, da je v glasbeni industriji še vedno tako pomemben, kot je bil 50 let nazaj.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.