The Haunted – Exit Wounds

(Century Media, 2014)

Melodični death metal s pravo potenco.

Po lomljenju zob na preteklih kislih izločkih nekdaj mogočnega gothenburškega fenomena z imenom The Haunted je prišlo do konkretnega premeta in premene osnovnih paradigem. Najprej vseh postavk tega, kaj in kdo The Haunted so ali niso. Odhod medijem všečnega provokatorja in arhitekturnega soustvarjalca zvoka zasedbe Petra Dolvinga ter predvsem kitarskem vunderkindu iz dvojca bratov Björler, nekoč že pobeglem Andersu, na žalost pa tudi nadarjenemu mojstru open Peru Möller Jensenu, se je hiša iz kart začela rušiti in vse bolj je bilo čutiti, da se pomembno poglavje švedskega metala sklepa z debaklom in ukinitvijo. Pravzaprav se ni možno ne strinjati, da ni v zadnjih dveh dekadah poleg omembe imena At The Gates pri definiranju melodičnih okvirjev žanra omenjalo benda, ki je nekoč davno postavljalo morilske standarde z albumi Made Me Do It, One Kill Wonder, se moderniziral s katarzičnimi odmerki HC fuzije na plati rEVOLVEr, nato pa želo konstantne kritike z izdelki, kot so The Dead Eye, Versus in benigni ter pozabe vredni Unseen. Škoda je bila storjena, popravki pa vseeno možni, kar je potrdila nova vrnitev nekdanjih sokrivcev metalurške proslavitve imena benda. Najprej je tu za bobne sedel Adrian Erlandsson, k vrnitvi za mikrofon pa se je pustil prepričati nekdaj popolnoma izžeti in uničeni Marco Aro, nato pa se je popolnoma prestrukturirala tudi forma nekdaj koherentnega benda, ki pa se je zapletel in izgubil v nizu zgrešenih eksperimentov.

Exit Wounds je eksampel popolne lucidne ostrine, potence ter produkcijske prodornosti, ki ne potrebuje nič drugega kot odprtje ventilov popolni morilski agresiji ter kreativnosti, ne glede na komercialni potencial in všečnost. Pri recepturah je čutiti psihotični povratek navalov adrenalina ter zlovešče sociopatije, popolno strukturo glasbene liberacije pa naznananja vse, kar se odvija od uvoda metalurške uverture komada 317 prek skladbe Cutting Teeth dalje. Šibkosti bend ne izseva in ne priznava. Marco zveni tako, kot je zmogel in znal v zlatih časih pred daljnjimi 11 leti, Dolvingovi poskusi jamrajočega petja pa so definitivno stvar preteklosti ter odmišljanja. Izjemni trenutki premorejo veliko vrhuncev, kot so denimo Infiltrator, Temptation, vezna nit s polpreteklo preteklostjo pa se estetsko sklene z bezanjem v mehka tkiva skladbe Ghost In The Machine, ki mu je lahko očitati status edinega mašila na sicer brezpogojno vrhunski plati. The Haunted se kondicijsko dokažejo kot eden močnejših argumentov trdozvočnosti letošnjega leta v maniri benda, ki smo ga lahko čislali na začetku mileniuma zavoljo simplicizma, nalezljivosti melodike in neusmiljene moči penetriranja. Poleg jezne moči vokalov nepopustljivega Ara bi bilo potrebno izpostaviti predvsem izvrstni potencial in talent novega solista, nadarjenega Ola Englunda, ki je svoj potencial dosledno dokazal tudi med službovanjem v Six Feet Under. Malce prešibko zazveni Adrian Erlandsson in ob novih zahtevah bobnarske produkcije bi The Haunted morebiti lahko posegli po triggerjih, vseeno pa je organsko občutje celote vrhunsko in vredno sleherne sekunde namenjene poslušanju niza rifov s pravo ostrino.

Bend se je vrnil na tirnice stare garaške slave, v zadnjih dveh dekadah pa si bend zasluži iskrene pohvale za izdelek, ki pa ima vsej stari slavi ter novodokazanemu pogumu pred seboj nalogo dokazati, da ne gre zgolj za dejanje samodokazovanja moči po preživetju tudi takrat, ko je večina organizma odpovedala in je bilo potrebno transplantacijo vršiti iz dobro znane stare omare v ropotarnici polpretekle zgodovine. Kljub številnim strelnim ranam zadnjih nekaj let je nadarjeni kadaver še vedno željan plesa ter rušenja konkurenčnih mlečnozobih ter brezjajčnih konkurentov. Rezurekcija po načelih svetopisemskega Lazarja se je zgodila, peklensko nebovzetje pa si zasluži stoječo ovacijo ter priložnost parirati izzvivu sorojakov At The Gates. Morda si tokrat krono vladarjev Gothenburga bolj zaslužijo prav The Haunted?

Sandi Sadar Šoba

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: