John McLaughlin v Kinu Šiška

John McLaughlin

Ljubljana / Kino Šiška
11. 11. 2014

Kino Šiška je v sodelovanju z Branetom Rončelom v torek priredila koncert leta. Tako so ga poimenovali. Kočljiva prigoda, ko organizator sam svoj dogodek poimenuje tako. Prvič zato, ker je o teh stvareh težko govoriti preden so se zgodile in drugič, ker je tovrstna ocena popolnoma subjektivna. Lahko pa govorimo o edinstvenosti dogodka, kar je torkov koncert Johna McLaughlina z električno zasedbo 4th Dimension v Kinu Šiška vsekakor bil.

John McLaughlin velja za enega največjih sodobnih jazz kitaristov. Več kot 40 let po tem, ko je z zasedbo The Mahavishnu Orchestra prispeval k uveljavitvi jazz/fusion gibanja (albumi The Inner Mounting Flame, Birds Of Fire, Visions Of The Emerald Beyond) s kvartetom 4th Dimension raziskuje električni jazz v njegovi najbolj zanimivi obliki. Letošnje leto je zasedba izdala The Boston Record, album, ki je bil v živo posnet v bostonskem Barklee College Of Music, v torek pa so ga predstavili v šišenski Katedrali.

John McLaughlin je s svojimi tremi glasbenimi kolegi (Ranjit Barot, bobni, Etienne Mbappé, bas in Gary Husband, bobni in klaviature) na oder prišel nekaj minut čez deveto ter z elegantno držo, rahlim nasmehom in profesionalno zbranostjo začel opravljati svoje delo. Kemija in moč, ki sta prisotni na albumih sta se hitro prenesli v realnost. Skupina je zgleden primer demokracije in John kot vodja v njej več kot očitno uživa. Lahko bi rekli, da ima izmed vseh Johnovih dosedanjih ravno 4th Dimension največ potenciala. Toni kitare zvenijo toplo in čisto, vendar jih smiselno in kot strela z jasnega presekajo grobe in goste note, ki se nakopičijo v hitrih linijah, ki so za Johna tako značilne. John namreč velja za enega najhitrejših jazz kitaristov in če se to v teoriji zdi kompleksno v praksi zgleda lahkotno in brez napora. Zasedba zelo premišljeno ustvarja atmosfero in tematsko gradi svoj nastop. Ko neizprosna energija že jemlje dih se zgodi razbremenitev in upočasnitev. Seznam odigranih pesmi je bil mešanica starega in novega. Slišali smo skladbe z aktualnega albuma (Raju, Little Miss Valley, Abbaji, Echoes From Then, Hijacked …) pa med drugim Mother Tongues in The Creator Has A Master Plan znamenitega Pharoaha Sandersa. John in basist Etienne sta se med koncertom večkrat umaknila ritem sekciji, ki je ustvarila kar nekaj vrhuncev večera. Gary Husband se je imel priložnost izkazati kot klaviaturist in bobnar. V vlogi slednjega je z Ranjitom Barotom odlično sodeloval. Igrala sta skoraj simultano, podpirala eden drugega, na drugi strani pa je njun nastop postal dvoboj in pripoved osupljivih ritmičnih kontrastov. Kot odličen basist se je izkazal tudi Mbappé. S kombinacijo dinamike in neskončne energije si je pridobil ravno toliko pozornosti kot zvezda večera.

Glavni karakteristiki, ki opredeljujeta Johnovo zasedbo 4th Dimension sta prostor za improvizacijo in zmožnost vzpostavitve trenutne interakcije. Že v času The Machavishnu Orchestra je John McLaughlin ustvarjal ambiciozno in kompleksno glasbeno gradivo. S 4th Dimension pa nadaljuje pripoved fuzije, ki je v pravih rokah dragoceno sredstvo ustvarjanja glasbenih meja.

Tekst: Kaja Jezernik
Foto: Uroš Škrjanc

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: