Črno in še bolj črno v Ch0 – Altum Atramentum, Nominon in Valkyrja

Nominon

Ljubljana / Channel Zero
25. 11. 2014

Prvi na meniju dvodnevnega Black Mass Festa so bili Nemci Altum Atramentum ter Švedi Nominon in  Valkyrja (naslednji dan so sledili Hell Militia, Kill in Ater Era).

Koncert so odprli black metalci Altum Atramentum, ki prihajajo iz Saške. V svoji šestletni karieri so do sedaj izdali le en demo, na katerem najdemo tri komade: In verzweifelter Erwartung, Krankheit in Der Weg allen Fleisches. Nažalost kaj dosti ni za povedati. Band igra povprečen black metal s tu in tam kakšno impresivno melodijo. Vokal je povprečen,  včasih grow, pretežno scream. Podržanrsko bi jih, vsaj sodeč po slišanem, uvrstil v nek depresiven black metal, vendar me ne držati za besedo. Ritem je takšen kot pri 75% black metal bendih, torej prevladuje blast beat. Začnejo z blast beatom, končajo z odličnim, že miljonkrat slišanim, počasnim riffom in ritmom. Škoda. Kako se je tak band znašel na turneji z Valkyrjo in Nominon ne vem,  želim jim čimveč uspehov naprej in, da naslednjič dajo več od sebe!

Altum Atramentum nisem niti poslušal pred koncertom, po eni strani, ker sem lenuh, po drugi strani pa zato, da bi me presenetili. Ista zgodba je z oldschool death metalci Nominon, ampak tokrat,  kar je bilo slišano in videno je bilo ZAKON! Začetki delovanja benda segajo vse nazaj v leto vašega gospoda 1993 in izdajo prvih dveh deamonov (demo). Od takrat naprej je bend s polno paro pisal in gradil sekcijo z naslovom diskografija. Do danes so izdali 5 albumov, nešteto splitov in Ep-jev, ter eno kompilacijo, ki jo je bilo mogoče dobiti tudi na koncertu.  Band je začel kmalu za Altum Atramentum in dokaj hitro pritegnil mojo pozornost. Močne rifaže, hiteri ritemi ter ne tipičen vokal so gradili atmosfero in nas pripravljali na vrhunec večera, torej Valkyrjo. Moč je blo slišati komade kot so Submit to Evil, Mantra Reverse, The Cleansing, Hordes of Flies in tako dalje, za na konec pa so nam postregli s priredbo The Hammer ansambla Mötorhead. To je tudi edini komad, ki je publiko vsaj malo zbudil, saj je tu pa tam, kateri od gledalcev celo prepeval in naredil kak gib, česar prej ni bilo videti. Kakorkoli, Nominon so bili odlični, vseeno pa se je videlo razočaranje v očeh članov, ker niso bili deležni kakšne večje pozornosti.

Po slabem letu od zadnjega nastopa pri nas; lani so namreč marširali po evropi z Marduk, Grave in Deathwolf, pa je bil čas za Valkyrjo! Za začetek se bom ustavil pri tem, da je enako kot lani, med množico odmevalo, da so slaba kopija Watain, tako po stilu glasbe, kot po  mimiki in izgledu. Prvo kot prvo,  Watain je odličen band, ampak po mojem mnenju Valkyrja gladko prekaša to kar trenutno ustvarjajo Watain. Drugo kot drugo, prosim nehajte primerjati bende, ker mi je prav slabo, ko vas poslušam. V vsakem bandu bi se dalo najti kak ukraden riff ali skopirano melodijo če bi se zares poglobili vanj. Kakorkoli, da ne bom porabljal besed za take neumnosti, pustimo Watain in se osredotočimo na Valkyrjo!

Slabe pol ure po Nominon, so se na odru pojavili Valkyrja in svoj koncert odprli s krajšim intro komadom Origin Reversed z albuma The Invocation of Demise. Začelo se je headbanganje v prvi vrsti, nabrala pa se je tudi spoštovanja vredna množica katere ni bilo pri prvih dveh bandih. Poleg že omenjene množice, je svojo prisotnost ob začetku nastopa še zabeležil smrad, katerega izvor niso mrtve živali, ampak člani sami, kar seveda v kompletu s corpsepaintom, mokrimi lasmi, krvjo in pasovi z naboji deluje odlično in gledalcu oziroma poslušalcu daje vtis, da je na odru nekaj mrtvega. Popolnoma primitivno, kar je zakon! Z imiđem na stran! Valkyrja so nam v svojem setu ponudili odlično mešanico komadov z vseh treh avtorskih albumov. Tako je bilo mogoče slišati legendaren komad Madness Redeemer, The Creamating Fire in Eulogy z albuma The Antagonist’s Fire, Oceans to Dust, Laments of The Destroyed, Ambience of the Dead z albuma Contamination ter Frostland, Sinister Obsession in As Everything Ruptures z, že zgoraj omenjenega, The Invocation of Demise. Na žalost so tokrat, čeprav je bil napisan na setlisti, izpustili počasen in udaren komad The Vigil, ampak nič ne de. Kar je bilo videno in slišano je bilo odlično in Valkyrja so še enkrat dokazali, da so mojstri, pa naj jih še tako primerjajo s kolegi Watain. Nekaj časa hiter blast beat, spet nato počasen black’n’roll del, včasih melodije, spet nato oldschool rifaža, ki kosi po množici. Raznobarvnost jih je po desetih letih popeljala do tja kjer so zdaj in sploh ne dvomim, da jih bo s tem pristopom še veliko dlje!

NOMINON SETLIST:
1. In the name of Gomorrah
2. Submit to Evil
3. Sodom’s Fall
4. Mantra Reverse
5. Hordes of Flies
6. Release in Death
7. The Cleansing
8.Blasheming the Dead
9. Mausoleum
10. The Hammer (Mötorhead)

VALKYRJA SETLIST:
1. Origin Reversed
2. As Everything Ruptures
3. Laments of The Destroyed
4. Madness Redeemer
5. The Cremating Fire
6. Sinister Obssesion
7. Frostland
8. Ambience of the Dead
9. Oceans to Dust

Tekst: Goran Slekovec
Foto: Lara Dolinšek

Povezani članki:

Značke: