Opomnik! Danes v Ortu legendarni ameriški rock ‘n’ roll trio The Quakes

The Quakes

Danes v Orto prihajajo The Quakes!

Tim Armstrong, pevec in kitarist skupine Rancid je v sodelovanju z Brettom Gurewitzom (Bad Religion) konec devetdesetih ustanovil založbo Hellcat Records, ki je med drugim izdala prvenec takrat novodobne ameriške psychobilly skupine Tiger Army pri kateri je po strunah kontrabasa takrat udrihal Rob Peltier sicer član legendarne skupine The Quakes!

V svojo glasbo The Quakes vpletajo vse vrste »billy« glasbe (rockabilly, hillbilly, psychobilly) pomešane z veliko dozo novega vala 80ih. Tako lahko v njihovi glasbi slišite vplive Adam & the Ants, Stray Cats, The Ramones, Eddie Cochrana in drugih.  Neverjeten občutek za melodijo Paula Romana loči od njegovih glasbenih kolegov. Skladbe, ki jih piše so melodične in hkrati udarne ter skoraj na meji popa.

Svojo glasbeno pot so The Quakes začeli v Buffalu, New Yorku leta 1986 in se po pomembnosti, ki jo imajo v rockabilly sceni uvrščajo v sam vrh, kjer jim delajo družbo Stray Cats, The Meteors, Restless in Reverend Horton Heat. The Quakes so bili prvi ameriški psychobilly band. Po vzoru svojih kolegov Stray Cats so se leto po nastanku podali v  Anglijo, ki je bila takrat center evropske psychobilly scene.

Prvi album so The Quakes izdali pri legendarni angleški založbi Nervous Records. Po izdaji le tega, njegova naslovnica je bila kopija naslovnice debitantskega albuma Stray Cats,  je Paul Roman, v iskanju novih članov, oba Rob Peltier in sedaj že pokojni Dave Hoy sta se vrnila v Ameriko, v takrat že legendarni psychobilly skupini Demented Are Go!, prevzel vlogo kitarista. Precej hitro je ugotovil, da raje piše svoje skladbe kot igra kitaro za nekoga drugega, se vrnil v Ameriko, in z Robom Peltierom ter novim bobnarjem posnel z The Quakes drugi album »Voice of America«.

»New Generation«, njihov tretji album, je produciral Tim Polecat, sicer pevec skupine Polecats. Album je bil bolj neo-rockabilly in čeprav je mojstrovina, pri zapriseženih fanih ni bil dobro sprejet. Sledila je turneja po Japonski, kjer so se plošče The Quakes prodajale v ogromnih količinah. Po naslednjem albumu, ki je bil vrnitvev k tršemu psychobilly zvoku, je Rob zapustil band in nekaj časa sodeloval z novodobnimi zvezdami ameriške psychobilly glasbe Tiger Army. Vpliv The Quakes je bil več kot očiten.

Paul Roman je z The Quakes svojo pot nadaljeval in izdal še pet kvalitetnih albumov, trenutno pa predstavlja svoj novi izdelek, EP »Live By The Sword«, ki je bil pred kratkim izdan na založbi Orrexx Records.  V sklopu svetovne turneje v kateri bodo v obdobju enega mesecu obiskali kar dvaindvajset mest  bodo The Quakes nastopili tudi v Ljubljani.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: