Nova imena na festivalu Metaldays

Metaldays objavlja sveža imena, tako bodo nastopili še: Sepultura, The Black Dahlia Murder, Carnifex, Cattle Decapitation, Audrey Horne, Toxic Holocaust, Diablo BLVD, Slomind in Altair.

SEPULTURA – posredniki iz Brazilije – Sepultura je ena izmed tistih zasedb, ki je ne rabimo posebej predstavljati nobenemu pravemu metalcu. Legendarna skupina je že v sredini osemdesetih orala ledino brazilskega undergrounda s svojo brezkompromisno mešanico thrash in death metala. Surovi posnetki iz tistega časa, kot so Morbid Visions in Schizophrenia, so postali kult, ki še dandanes najde nove sledbenike. Konec osemdesetih so z albumoma Beneath The Remains in Arise postali eno najvidnejših imen svetovne metal scene. Počivali niso niti v devedesetih, ko so svoj stil razvijali še naprej, postajali bolj težki in groovy. Iz tega časa se je marsikomu v srce zasidrala neponovljiva mojstrovina Chaos A.D. Na albumu Roots so v svojo glasbo uvedli še etno elemente in se še dodatno ustoličili na metal Olimpu devedesetih. Po precej dramatični spremembi v zasedbi so sproščali svojo jezo nad korupcijo v politiki in utopično zanikali meje, države in voljne na albumu Nation. Sledilo je temno obdobje, saj so jih po albumu A-Lex pesimisti in kritiki odpisali, a to nikakor ni pomenilo, da je Sepultura, takrat že pod vodstvom Andreasa Kisserja, vrgla puško v koruzo. Na dvanajstem albumu Kairos so se znova pokazali v vsej svoji veličastnosti in dokazali, da niso vztrajali zaman, kar so potrdili tudi s svojim aktualnim albumom The Mediator Between Head And Heands Must Be The Heart. Brazilci se ne dajo – ne zamudite ikon južnoameriškega metala na Metaldays 2015.

CARNIFEX – pozor, pripravljeni, začnemo ponovno! – Carnifex so si vzeli čas, globoko vdihnili, si napolnili ustvarjalne baterije in se vrnili k osnovam. Premori (prostovoljni ali tudi ne) lahko prinesejo novo življenje v band in ga naredijo močnejšega kot prej. Prav Carnifex so dober dokaz za prej navedeno tezo. Dve leti nazaj so se fantje iz San Diega odločili, da si bodo vzeli čas za počitek in Carnifex pustili v mirovanju za nedoločen čas. Ta premor je očitno oživil njihov entuzijazem. Zadnji album “Die Without Hope” prinaša sapo jemajočo mešanico brutalnega deathcore-a in death metala, ki bo med njihovim nastopom na MetalDays 2015 z lahkoto lomila vratove, kosti in verjetno tudi lokalni seizmograf v Ljubljani.

THE BLACK DAHLIA MURDER – vrnitev smrtonosnih šaljivcev –Ta band je najboljši dokaz, da death metal ne rabi biti … no, smrtno resen, ampak je lahko kljub temu težak, surov in brutalen do kosti. THE BLACK DAHLIA MURDER so bili ustanovljeni leta 2000 v Detroitu v Michiganu. Že dolgo nazaj so naredili korak, ki jih je od obetavnih novincev ekstremne glasbe ponesel med inovatorje in pionirje za veliko bandov, ki sledijo njihovi poti. S svojo mešanico brutalnih rifov, bobnarskih blastov, vokalov ter lepo porcijo samoironije in smešnih glasbenih videov, jih še vedno lahko označimo za razredne klovne ameriške death metal scene. Kakorkoli, da odru je peterica vedno zmožna sprostiti pekel in vam postreči z metal nastopom par excellence. Po njihovem nastopu leta 2012 se bodo kmalu vrnili v Tolmin. Nikar jih ne zamudite, pa tudi če imate raje metal brez zabave (kot da kdo sploh razume besedila …).

CATTLE DECAPITATION – zavrtite glave! – Ta ekipa iz San Diega prinaša težko glasbeno artilerijo. Spet San Diego? Mogoče se lahko pripeljejo kar skupaj s Carnifex. Cattle Decapitation bogatijo svoj progresiven in deloma speven death metal z elementi grindcorea, kar ustvarja prežečo, temačeno in vedno vznemirljivo zvočno podobo. Le-ta deluje kot osnova za njihova družbeno kritična, misantropična besedila. Lani so žal morali odpovedati nastop na festivalu Metaldays, a letos so mrtvo navdušeni, da se vam za to oddolžijo. Ogrejte vratove in zavrtite glave!

AUDREY HORNE – Out of the city – off to Tolmin! – Ste se kdaj spraševali, kako lahko iz banda za zabavo nastane nagrajeni, prvorazredni band? Vprašajte norveške Audrey Horne. Jam session projekt Arveja Isdala (Enslaved) in Tomasa Tofthagena (Sahg) je v roku le nekaj let postal eden najboljših skandinavskih bandov. Bili so nagrajeni z norveškim Grammyjem, izdali pet visoko cenjenih albumov in celo prepričali vikinga Johana Hegga iz Amon Amarth, da je igral v njihovem najnovejšem videu. Le kaj bi lahko šlo narobe pri njihovem nastopu na MetalDays 2015? Točno tako: nič! Pripravite se na očarajoč hard rock show, ki vam bo pričaral nasmeh na obrazu!

TOXIC HOLOCAUST – kemija zavesti – Joel Grind je leta 1999 združil svojo ljubezen do klasičnega punka in metala v svojo idealno skupino. Tako kot njegovi vzorniki – Bathory, Venom, English Dogs, Possessed, Broken Bones – nam tudi Toxic Holocaust postrežejo z ušesa parajočimi rifi, growl vokali in smrtonosno fiksacijo na zlo, ki se skriva v ljudeh ter post-apokaliptični svet. Vse te elemente je Grind zapakiral z dobrim starim DIY odnosom in ustvaril zvok,  ki kar kliče po moshu in neobrzdani zabavi. Preverite na Metaldays, vendar na lastno odgovornost!

DIABLO BLVD – belgijske zvezde v Tolminu – DIABLO BLVD so bili ustanovljeni leta 2005 v Antwerpu in so do dandanes že pustili pečat v svoji domači državi ter letos podpisali z založbo Nuclear Blast. OdIgrali so mnogo odličnih koncertov po Belgiji in Nizozemskem, kjer štejejo za enega najbolj vročih bandov z veliko bazo oboževalcev. DIABLO BLVD prinašajo vsestranski slog, ki se razpreda med heavy metalom, klasičnim rockom in celo bluesom. Kljub temu, da je njihov vokalist Alex Agnew tudi znani belgijski stand-up komik, jih moramo jemati resno: samo vprašanje časa je, kdaj bodo svoj uspeh iz domače države ponesli na cel svet. Nikar ne zamudite bodočih superzvezd na Metaldays 2015!

SLOMIND – stoner rock na najboljši način – Slomind so bili ustanovljeni leta 2012 v Düsseldorf, z namenom igrati inštrumentalno glasbo, dokler se ni nekega dne v njihovem studiu pojavil pevec Pat in k njihovem projektu dodal vokale. To je bil za njih pravi blagoslov. Slomind kombinirajo čistokrvni stoner rock s fuzzy rifi, temu dodajo nekaj doomerskih elementov, vse skupaj pa zaokroži Patov karakteristični vokal. Njihov prvi EP “Grown Against The Grain” je bil zelo dobro sprejet tako s strani kritikov kot tudi njihove rastoče fanbaze. Letošnjega oktobra so objavili prvenec “Solar Plexus”. Ta zadane tako močno, da lahko celo izgubite zavest – a le v pretežno psihadelični in fuzzy atmosferi, katero ustvarjajo na tem albumu. Ti novinci se razlikujejo od ostalih, enih in istih stoner rock bandov, zato jih nikar ne zamudite na MetalDays 2015!

Povezani članki: