Gramatik v Križankah

Gramatik

Ljubljana / Križanke
5. 9. 2014

Gramatik, mission accomplished! Težko pričakovan koncert ni nikogar pustil hladnega. Sprva bi naj bil v Kinu Šiška, ampak je bil hitro razprodan, tako se je vso dogajanje preselilo v večje in super Križanke, katere so bile prav tako razprodane in nabito polne. Vse je bilo super in tako kot mora biti. Še letošnje muhasto vreme je sodelovalo in zdržalo vse do konca.

Sprva je za dobro vzdušje in prijeten skok v odklop z DJ setom poskrbel DJ Emiljo A.C., Gramatikov varovanec iz Maribora, potem pa je napočil čas za Gramatika in dokončni odklop. Začel je lepo počasi, z ravno pravo hitrostjo. K sodelovanju povabil tudi N`Toka, ki je s svojim komadom Slovenec sem pripravil občinstvo na nadaljevanje. Nato se je situacija pričela razvijati dalje in postajati vedno bolj nora. Gramatik je s prefinjenim občutkom prepletal, vpletal, mešal vse od hip hopa, funka, soula, swinga, jazza, rocka, bluesa in tako spravil v pogon še najbolj okorne in otopele obiskovalce. Prav nihče se ni mogel upreti, da ne bi zamigal ob fino vpletenih svetovno znanih uspešnic, kot so Minor Swing (Django Reinhardt), Sex Machine (James Brown) in Superstition (Stevie Wonder). Tako subtilno jih je vpletel in tako nihče od nas ni imel občutka kdaj, kje in kako, kar naenkrat smo se znašli v omamni poplavi norih bitov, katerim smo se prepuščali. Rdeča nit celotnega nastopa pa je bil zelo očiten poudarek na njegovi zadnji kreaciji, mojstrskemu albumu The age of reason.

To pa seveda še ni bilo vse, za dodatno popestritev je imel na odru še okrepitev, multiinštrumentalista po imenu Russ Liquid, ki je s svojimi inserti na saksofonu ali pa trobenti še dodatno podžgal množico. Vletavanje na oder se kar ni končalo, priplesala in odplesala sta tudi dva breakdancerja ter očarljiv in zanimiv Gibbz, ki je poskrbel za pevske vložke v visokih tonih. Predstavila sta njun skupni komad Get a Grip, kjer pa je Gibbz pokazal tudi svojo strast do plesa.

Vso v istem ritmu zibajočo situacijo v Križankah pa je še bolj povezala sovpadajoča projekcija v ozadju, ki je skupaj s svetilnimi elementi kar objemala vso občinstvo. Gramatiku je uspelo zbrati poslušalstvo iz vseh vetrov, saj so na koncertu uživali tako srednješolci kot generacija srednjih let. Uspelo mu je združiti skoraj diametralno nasprotujoče si svetove in to v njegovi domovini, kar je še posebno pohvalno. Zvezda večera se je izkazal kot krasen gostitelj, ki zna komunicirati s publiko, obenem pa je napovedoval goste, se zahvaljeval in vzpodbujal občinstvo. Gramatiku so dostikrat očitali, da zanemarja oboževalce iz Slovenije, a je s tem nastopom dokazal, da temu ni tako in vsi komaj čakamo na njegov ponovni obisk.

Vsekakor lahko rečem, da je Gramatik navdušil vse in izpolnil vsa pričakovanja. Tistih nekaj obiskovalcev, ki pa je koncert ˝prešpricalo˝ v predprostoru pri šanku, pa jim je lahko še kako žal! Se sliši po več!

Tekst: Polona Horvat
Foto: Aleš Rosa, KŠ

 

Povezani članki:

Značke: