Paul Weller – More Modern Classic

Paul Weller - More Modern Classic

2014, Virgin Records / Universal Music Slovenia

Paul Weller, britanski glasbenik, ki je svojo kariero začel konec punk obdobja v skupini The Jam, kasneje pod vplivom ameriškega soula nadaljeval v skupini The Style Councile, nazadnje pa pristal na solistični karieri, je že leta 1998 izdal album Modern Classics, ki je pomenil prerez njegovega dela od začetka njegove solistične kariere. V primeru letošnjega album More Modern Classics gre prav tako za kompilacijo, ki pokriva njegovo delovanja od albuma Heliocentric (2000) do albuma Sonik Kicks (2012).

Weller v zadnjih petnajstih letih ni ravno polnil prva mesta glasbenih lestvic, za sabo pa je pustil nekaj izvrstnih albumov. Vseeno pa kompilacija More Modern Classicks zveni kot nabor uspešnic, začenši z bitlsovsko He’s The Keeper, prijetno akustično Sweet Pea, My Sweet Pea do funkoidne It’s Written In The Star. Skladbe na albumu zvenijo tako poslušljivo, da je težko verjeti, da niso postale večje uspešnice.

Paul Weller je vedno veljal za mojstra preprostih pesmi, z nalezljivimi melodijami, katerim pa je vedno znal dodati tisti brezčasen moment, ki krasi in dela pop pesmi nesmrtne. Še danes velja kot začetnika brit popa in tega mu ne oporekajo niti najvidnejši predstavniki tega sloga. Vedno pa je v njegovih skladbah čutiti tisti rahel upor ali energijo, ki ju v glasbo prenaša od The Jam naprej. Ta naboj je še najbolj prepoznaven v skladbah From The Floorboards, Fast Car/Slow Traffic in Come On/Let’s Go. Skladbe nosijo močan naboj, obenem pa prepoznavne in prijetne melodije.

Pesmi so na albumu razvrščene kronološko, kot so izhajali albumi, s katerih skladbe prihajajo. Tako je opazno, da je Paul okoli leta 2008, ko je izdal odličen album 22 Dreams, ponovno začel eksperimentirati z zvokom in občutji ter se začel ponovno gibati v nepredvidljivih glasbenih paletah. Skladbe All I Wanna Do (Is Be With You), Push It Along in psihedelične Echoes Rounf The Sun tudi za to kompilacijo pomenijo določen vrhunec.

Skladbe do konca pripadajo albumoma Wake Up The Nation in Sonik Kicks, na katerem je pokazal, da ga soul vode iz obdobja The Stlye Councile še vedno zanimajo. Album pa zaključujeta dve povsem novi skladbi, punkovska Flame-Out! in pop klasika Brand New Toy.

Paul Weller je eden izmed tistih, ki po obilni glasbeni karieri še vedno premore obilico kreativnosti. S prefinjeno kombinacijo preteklosti in prihodnosti mu še vedno uspeva pisati skladbe, polne žara. Album je dosegljiv tudi kot delux verzija s tremi CDji in v obliki vinilne plošče.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.