Meritas – Gle!

Meritas - Gle!

2014, Menart

Kdo bi si mislil, da bosta deklici, ki sta odraščali v Nemčiji in že od ranih otroških let bredli po glasbi leta 1996 prišli na Hrvaško in ustanovili duo, ki bo za večno zaznamoval hrvaško glasbo. Anita Valo je vse od petega leta dalje nastopala z družinskim sestavom Valo Five in množila znanje igranja instrumentov (melodika, blokflavta, klavir, kitara, bas kitara), da bi ga zaokrožila s šolo za tonske mojstre. Nastopala je v različnih cover skupinah v Nemčiji in v cerkvenem zboru. Meri Jaman je od tretjega leta trenirala balet, nastopala z nemškimi skupinami in se nazadnje pridružila istemu cerkvenemu zboru, kot Anita. Zdi se, da je bilo sosledje prihodnjih dogojanj s tem zapečateno.

Za začetek sta se poigrali s svojimi imeni in si nadeli ime Meritas ter se leta 1997 pojavili s prvencem Skači, pleši, viči! v maniri power-popa, vendar za njun najuspešnejši izdelek velja plošča Igra iz leta 2000, s katero sta postavili nove produkcijske standarde, nanizali nekaj uspešnic (Budim se, Sami na ulici, Oblak, Gdje, Nije vrijeme, Igra) in vse do danes uspeli zadržati kakovostno raven, o čemer pričajo tudi prejete nagrade. Pet let kasneje sta izdali ploščo Na prvi pogled in svoje delo še dve leti kasneje zaokrožili z Unplugged izdajo, ki sta ji dodali dve novi skladbi.

Letos se po več letih vračata s svojo peto ploščo Gle!, ki je pričela nastajati v Splitu in bila dokončana v Zagrebu. Ne gre se torej čuditi, da na njej najdemo optimizem in razigranost, ki ju v nas slikata sonce in morje, a tudi tišino in melanholijo, če ne celo otožnost, ki nam jih vzbujata dež in sneg. Vendar sta tokrat odšli še korak dalje, saj je Gle! veliko več od glasbenega izdelka. Gre namreč za edinstveno izdajo na Hrvaškem in šire, bržkone celo v svetu. Dizajn plošče kaže na veliko mero ekološke osveščenosti, saj je škatlica oblikovana z lesom, v maniri okvira za slike, medtem ko je vanj vpet papirnati ovitek za ploščo in skupek kartic, na katerih so zapisana besedila. Vse v črnobeli barvi. Kot spomin, spoštovanje, na preteklost. Ali za prihodnost. Kajti, glasba na Gle! bo ostala. Trajala …

A ne le vizualna podoba, tudi njuna zvočna naravnanost je edinstvena, čeravno gre za povsem pričakovano nadaljevanje dosedanjega dela, ki ne odstopa od razpoloženjskosti, ki jo negujeta že od samih začetkov. Kot vedno doslej se opirata na akustičen zvok, za katerega je značilen prepoznaven Anitin vokal, neprimerljiv s komerkoli tako po barvi vokala kot po sami tehniki interpretiranja, čeravno nas slednje morda kdaj spomni na Damira Urbana; in zvok akustične kitare. Ko se z Anitinim močnim, prodornim vokalom preplete Merino nežen, marsikdaj že skoraj šepetajoč glas, dobimo edinstveno celoto. Večino besedil je tudi tokrat prispevala Ines Prajo, ki za njiju piše … po njiju, bi lahko rekli. Besedne premetanke in igranke so bile od nekdaj ena od glavnih značilnosti njunih besedil, po katerih ju prav tako avtorsko zlahka prepoznamo. Nič drugače ni niti tokrat, ko pojeta: “vrijeme je da kažeš ponešto / da kažem bilo što, vrijeme je nizašto” (Umjesto isprike) ali “da sebi sebe oprostim” (Odlazak) in “prikriveno, otkriveno, neobično, obično” (Ples). Zdi se, da so besede nanizane brez reda, a šele potem ko se poglobimo v te igre spoznamo pomensko bogatost besed, na prvi pogled tako skopih. Poslušajte. Poslušajte te modrosti. In glasbo.

Još jednom je edina skladba, ki morda nekoliko izstopa iz celotnega opusa. Gre za pesem iz filma Noćni brodovi v maniri tanga, ki jo obogati še virtuozni violinski vložek. Že danes zveni zimzeleno! Z izjemo te bi bilo težko izpostaviti še kakšno, saj gre za povsem uravnoteženo celoto, ki po kakovosti zagotovo sledi plošči Igra. Umjesto isprike, Unatrag, S tobom tišina, Budi blizu in še kakšna se zlahka kosajo z Igro, Budim se in drugimi že prej naštetimi, če jih morebiti celo že ne presegajo. Danes in čez mnogo, mnogo let.

Meritas je prazaprav glasbeni fenomen. Upam si trditi, da v svetovnem merilu. Od nekdaj v okviru zabavne glasbe, a na resen, spoštljiv in decenten, celo virtuozen način. Anita in Meri že od samih pričetkov strogo sledita unikatnemu zvoku, ki sta ga iznašli. Zvoku, ki ni sam po sebi prav nič posebnega, a vendar odmeva močneje. Pa spet – odmeva v tišini. Njune pesmi so nezamenljive, nezgrešljive. Povsem njune. A spet med seboj tako raznolike, da tudi Gle! vsebuje devet povsem “njunih” skladb, ki se med sabo tako po energiji kot strukturi povsem drugačijo. Zato. Prav zato Meritas nista in nikoli ne bi mogli biti dolgočasni. Plošča Gle! je fantastična. Pravzaprav popolna. Tako zelo, da po zadnjem taktu skladbe Još jednom zmoreš dahniti le: še! Še, še, še!!!

Ploščo lahko kupite TUKAJ.

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.