Festivalski sončni vzhodi so najboljši – Hideout 2014

Hideout 2014

Hrvaška / Pag, Zrće
29./30. 6 – 3. 7. 2014

Pretekli teden je v “slavnih” Zrćah potekal 5. Hideout festival, ki je bil nedvomno odličen uvodni festival v letošnje poletje. Hideout se je odvijal na 5 različnih prizoriščih na plaži Zrće. Celotno dogajanje se je odvijalo v klubih Papaya, Aquarius (dva odra), Kalypso in Euphoria. Program so sestavljali pool party-i in nočno dogajanje. Vsak dan pa so potekali tudi boat partyji, skupaj jih je bilo kar 26. V klubu Cocomo v centru Novalje pa so potekali dnevno warm up party-ji.

Festival je postregel z izvajalci za vse ljubitelje elektronske, techno, drum’n’bass in dubstep glasbe. Najbolj pričakovani nastopi so bili Disclosure, Rudimental, Jamie Jones, Loco Dice, Solomun, Maceo Plex, Sasha, Heidi, Keri Chandler, Gorgon City, Duke Dumont, Skream, Scuba, Subb An, Hudson Mohawke in ostali. Nekatere najbolj znane glasbene goste smo lahko videli dvakrat v enem dnevu – tako na pool ali boat party-ih čez dan in tudi kot del glavnega nočnega dogajanja. Potrebno je omeniti, da so vsi klubi prenovljeni, imajo nova prizorišča, podobne kot jih imajo klubi na Ibizi; kar ponovno potrjuje dejstvo, da so Zrće summer party place to be!

Posledica tega, da so organizatorji festivala Angleži, je potegnilo za seboj tudi to, da je bilo angleških obiskovalcev največ. Po informacijah organizatorjev jih je bilo kar blizu 10.000! Bilo je tudi nekaj Slovencev, Nemcev in Francozov. Na koncertu skupine Rudimental smo spoznali tudi obiskovalca iz Texasa, ZDA, ki je prišel na Pag prav zaradi Hideout festivala, tako da Hideout resnično postaja že prepoznaven festival v Evropi in drugje po svetu.

Hideout se je začel že s pre partyji v nedeljo, saj je velik del obiskovalcev prispel na Pag že za vikend – gostje so imeli na voljo celoten paket, ki jim nudi vse od prevoza, nastanitve do vstopnic in so na Pagu cel teden oz. lahko tudi 10 dni. Večerni pre party program, ki je sledil je ponudil z imeni: Doorly, Friction, Death on the balcony in Northern Lights.

“Uradni” program festivala se je tako začel v ponedeljek, ko se je z dnevnim programom pool partyjev zvrstilo precej znanih imen. Vsekakor je prvi dan izstopal pool party v Papayi, kjer sta v prenabito polnem klubu nastopili legendi elektronike Heidi in Kerri Chandler. Omeniti velja tudi drum’n’bass pool party v Kalypsu, kjer so nastopili Camo & Krooked, Mistajam in Friction & Linguistics.  In na vrsti je bil že prvi večerni program, kjer so nastopili v Papayi People Get Real, Heidi, Apollonia in za jutranji zaključek svetovno znani Solomun, ki je odigral svoj set zadovoljivo, saj ni navdušil občinstva tako kot po navadi. Njegov set je bil precej monoton in neprepoznaven. Medtem so isti večer v Aquariusu nastopili težko pričakovani DJ set Rudimental, ki so presenetljivo razočarali. Njihov set je bil povsem brez rdeče niti, slišali smo le peščico njihovih najbolj znanih komadov, sam nastop pa je bil povsem bleda slika te uveljavljene skupine.

Drugi dan se je začel v istem velikem pričakovanju popoldanskih pool party-ev. Nastopili so Jamie Jones, Ricky Ahmed, tINI, Guti live, Robert Dietz in Skream. Izmed vseh je najbolj navdušil Jamie Jones v Papayi, prav tako pa nas ni pustil ravnodušne Skream z live actom v Kalypsu, ki so ga organizatorji live stream-ali na angleške radijske postaje. Na večernem programu so blesteli Maceo Plex, Bondax, Gorgon City, Duke Dumont in Boddika. Nas so osebno navdušili Bondax in Duke Dumont. Prvi so z odličnim DJ setom in energičnim nastopom poskrbeli za navdušenje med obiskovalci in so skupaj z Duke Dumontom najbolj navdušujoče odkritje letošnjega Hideouta. Can’t wait to see more from them!

Tretji dan so se na pool partyih zvrstili Joy Orbinson, David Rodigan, Shy FX & Stamina MC, Skream, MK, Fitzgerald, Scuba, Soul Clap, Wolf + Lamb in Jackmaster. Nočni program je zaznamoval Loco Dice. Energija in odličen izbor komadov sta kot vedno navdušila. Njegov nastop je bil fenomenalen in ob zaključku smo si želeli, da bi lahko podaljšal še za kakšno uro ali dve. Top zaključek tretjega dne v Papayi.

Sledil je zadnji dan, po “jutranji” kavici in krotenju mačka so bili na vrsti še zadnji pool partyji. V Papayi so nastopili in do konca razvneli že tako ogreta telesa Huxley in MK, v Aqariusu Jackmaster in Hudson Mohawke Sledil je še zadnji večerni program letošnjega Hideout festivala. V Papayi so nastopili Skream in težko pričakovana Disclosure, ki nikakor nista razočarala – nabita Papaya je doprinesla že k tako pozitivno naravnanem vajbu in nasmejanih že dodobra poznanih obrazov v publiki in Disclosure sta bila odlična! Med njunim setom smo slišali hite, kot so White Noise, Latch, Starts to Burn… Za zaključek v Papayi je poskrbel Jackmaster.

5. Hideout festival je za nami, spletla so se nova poznanstva in lahko rečemo, da je to zagotovo eden najboljših techno/d’n’b festivalov v Evropi. Dejstvo, da uspejo organizatorji pripeljati na hrvaško obalo več kot 10.000 angleških gostov, doda festivalu še večje priznanje. Nepozaben line up na še lepšem prizorišču na Zrćah.

Festival kot vedno premika modne smernice. Obiskovalci so tudi tokrat prinesli najnovejšo festivalsko modo. Očitno nas v letošnjem in naslednjem letu čaka modni stil imenovan “normcore”, ki vsebuje nošenje belih nogavic, športnih superg, prekratkih jeans hlač za moške in prozornih halj, kopalk in old-school kopalnih čevljev za ženske.

Organizacija celotnega festival je bila brezhibna, celotno osebje je bilo nadvse prijazno in ustrežljivo. Nestrpno pričakujemo Hideout 2015, do takrat pa bodo najbolj ostali v spominu jutranji seti ob sončnih vzhodih. Ti so najboljši, kajne?

Tekst: Anja Č.
Foto: Aljaž N.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: