Fatboy Slim Presents Bem Brasil

Fatboy Slim Presents Bem Brasil

2014, Astralwerks / Universal Music Slovenia

* ohlapen prevod naslova se glasi: zelo Brazilija

Starosta svetovne elektronske scene s skoraj tremi desetletji izkušenj, Norman Cook aka Fatboy Slim, je pripravil album Fatboy Slim presents Bem Brasil ob prazniku največje postranske stvari na svetu – svetovnem prvenstvu v nogometu, ki se letos odvija v Braziliji. Na prvo žogo se pojavi vprašanje: zakaj?

Sam Norman, ki je velik ljubitelj glasbe, nogometa, zabav in brazilske kulture, je povedal sledeče: “nastalo bo veliko albumov povezanih s svetovnim prvenstvom, ki ne bodo imeli nič z Brazilijo, zato sem mnenja, da bi nekdo moral predstaviti pravo brazilsko glasbo.” Omenil je tudi, da se čuti povezanega z Brazilijo in njihovo kulturo, zato se mu je zdelo, da lahko pripravi izdelek, ki bo brazilsko glasbeno podobo vrnil na plesišča.

Pripravil je dvojni album: prvi del je, po naslovu sodeč, namenjen dnevnemu, drugi pa nočnemu poslušanju in oba dela albuma povezuje izrazito brazilski melos ter rahlo navijaški pridih. Nekaterim predelavam zimzelenih uspešnic elektronske scene se pridružijo brazilske predelave Fatboyevega komada Weapon of Choice in še nekaterih drugih, k sodelovanju pa je povabil tudi zveneča imena elektronike, kot so Joey Negro, Gregor Salto, Fedde Le Grand in Carl Cox.

Dnevni del albuma je bolj brazilski in z več vpliva latino – housa. Začne se z melanholično mojstrovino nič kaj brazilskega imena Tosca – Stuttgart (John Digweed & Nick Muir remix), ki je največji presežek obeh delov albuma in odlična uvertura v poletne vožnje z avtomobilom po obmorskih cestah, ki bi ob poslušanju in z veliko domišljije lahko bile tudi brazilske. Nadaljevanje prevzameta dva remiksa komadov Gilberta Gila, ki pričarata ležerne popoldneve na neskončnih brazilskih peščenih plažah in drugi vrhunec doseže z Joyce Moreno – Aldeia de Ogum (Psychemagik remix), ki bi lahko odmevala na plesišču kakšne vročične brazilske zabave na plaži. Nočni del albuma je tipično EDM-ovski in dosti bolj komercialno zapakiran z bolj izrazitim navijaškim pridihom. Tipično komercialnim komadom so vmešani zimzeleni Magalenha, Taj Mahal in Madalena, vmes pa je navržen še Fedde le Grandov Put your hands up, vendar tokrat ne za Detroit, temveč za Brazilijo.

Vprašanje zakaj torej ostaja … odgovor je jasen: zakaj pa ne?!? Svetovno prvenstvo v nogometu se je zaključilo in počasi se bo ves pomp okoli njega polegel, kako pa bo z Fatboyevim albumom? Kar se nas tiče, je Fatboyu uspelo to, kar si je zadal: v duhu »fuzbala« in svetovnega prvenstva nam je predstavil glasbeno Brazilijo, ki nam je všeč in ki ne bo šla v pozabo. Glede na slišano bo predvsem dnevni del ostal stalnica še to in morda celo nekaj naslednjih poletij ter takrat, ko se nam bo zahotelo malo Brazilije … kadarkoli in kjerkoli že bomo.

Barbara P.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ljj3wBfn5EU[/youtube]

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.