Deep Purple: “Seks in rock an roll – brez drog!”

Deep Purple

Čez teden dni se v Ljubljano vračajo legendarni rockerji Deep Purple, ob katerih bo nastopil še hrvaški šlager Gibonni. Že pred časom smo poklepetali s klaviaturistom Donom Aireyjem, ki se veseli ponovnega obiska naše deželice. Koncert je s Kongresnega trga prestavljen v veliko dvorano Hale Tivoli, kar zagotovo ni najboljša novica za obiskovalce, ki bodo tako prikrajšani za festivalski občutek sredi prestolnice.

 

Vašo glasbo spremljam že od rosno mladih let. Zelo uspešna kariera skupine Deep Purple obstaja že preko 40 let. Verjetno je težko zdržati toliko časa na vrhu in ohranjati status super zvezd? Zanima me kako ohranjate takšno energijo in ustvarjalnost v glasbi vse do danes? Imate morda kakšen recept?

Seks in rock an roll – brez drog!

V mladih letih smo vas poslušali iz LP-jev,  ker v Sloveniji v tistih časih niste nastopali. V zadnjih letih pa vas lahko slišimo in vidimo tudi na naših odrih. Ali vam je Slovenija pri srcu, da se večkrat vračate k nam?

Mislim, da je bolj stvar v tem, da nas ima Slovenija rada – ne izbiramo, kje bomo igrali, gremo tja, kamor nas povabijo. Se pa vedno veselimo obiska vaše lepe dežele.

Kakšni so vaši vtisi in spomini iz vaših dosedanjih koncertov v Sloveniji in kaj menite o slovenskem občinstvu?

Vedno se nam zdi, da na naše koncerte pritegnemo veliko Angležev, ki so se preselili v Slovenijo, in vsi pravijo, kako radi živijo v vaši državi. Moti jih le ena stvar – slovenski vozniki!. Ampak občinstvo je na splošno zelo toplo in hvaležno, kar je vedno bonus za potujoči bend.

16.7.2014 nastopate na Kongresnem trgu v Ljubljani. Kaj bo glavni repertoar vašega koncerta?

Igramo pet od šestih skladb z novega albuma Now What (5/6 ???), seveda z veliko klasik z »In Rock« »Machinehead« Fireball« … Prav tako odigramo komade, ki bazirajo na instrumentalnih spretnostih, ki jih mogoče še niste slišali – tudi mi jih morda še nismo slišali!

Ustvarili ste mnoge klasike rocka, katere nikakor ne zastarajo ali se jih občinstvo ne naveliča. Ali bomo morda na prihajajočem koncertu v Ljubljani slišali tudi klasike kot so Smoke On The Water, Child In Time, Highway Star, Woman From Tokyo…? 

Seveda. Zanimivo je, čeprav smo igrali te pesmi dobesedno že več kot stokrat, se nikoli ne zdijo zastarele.

Morda lahko razkrijete kaj nam pripravljate na koncertu v Ljubljani (morda kakšno majhno skrivnost)?

Če bi ti povedal,  ne bi bila skrivnost, a morda bomo vključili tudi slovensko polko ali dve na klaviaturah.

V lanskem letu ste izdali CD Now What?! Kako ste zadovoljni z odzivom občinstva in kritikov na novi cd?

Bili smo navdušeni nad pozitivnim odzivom, lepo je imeti zlato naklado albuma ter brati prijazne besede, ki so jih napisali kritiki in oboževalci. Tudi igranje novega materiala na koncertih nas je poživilo kot bend.

Na spletu se pojavlja vse več ilegalnih kopij raznih cd-jev. S tem zamira nakup originalnih izdelkov kar posledično vpliva tudi na kakovost glasbe. Kaj menite glede današnje glasbene industrije?

Glasbeni biznis, kot smo ga poznali, je izginil, ker vse, kar lahko ta še ponudi, je zastonjska glasba. Založbe se borijo, snemalni studii so se večinoma zaprli, založniki so v popolni zmedi, in vse to vpliva na življenje glasbenikov, ob upoštevanju, da ni več enostavno živeti samo od glasbe . Ampak glasba preživi vse.

Vse več se pojavlja novih in novih »glasbenih zvezd« enodnevnic, ki ustvarjajo glasbo za »tisti trenutek« nato pa ugasnejo kot meteor.  Kako gledate na to? Ali to kaj vpliva tudi na vaše ustvarjanje?

Včasih so za te mlade rekli – danes tukaj, jutri ne več (Here today gone tomorrow ). Zdaj pravijo, da »danes tukaj, danes ne več (Here today, gone today). Dolgoživost ne traja več dolgo. Drugi problem je tudi to, da mnogi mladi umetniki stremijo le k slavi, namesto da bi mislili na to, kako dobro delajo. Preveč enostavno je danes ustvariti album, ko imamo korektorje, semple in preproste programe za urejanje, kot je npr Pro Tools.

Glede na to, da turneja traja že od februarja 2013 me zanima kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom turneje in obiskom občinstva na vaših koncertih?

Ne moremo se pritoževati, saj imamo večinoma polne koncerte. Prav navdušeni smo nad različnimi državami – Avstralijo, ZDA, Kanado, Ciprom, Italijo, Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Skandinavijo …

Ali se v bendu pozna utrujenost od turnej in nastopanja, ali je v vas še vedno energija, ki vas žene naprej?

Če niste navajeni igrati, je turneja absolutno naporen način življenja. A ko se zavesa spusti, prižgejo luči, ko te preplavi adrenalin … ko zagledaš občinstvo … zaradi tega je vse vredno.

Sedaj pa še nekoliko k Deep Purple v bodoče. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Ali pripravljate kakšne nove skladbe in se nam obeta kakšen nov album in če nam lahko razkrijete, kdaj naj bi to bilo?

Temelji za morebitni nov CD so pripravljeni , ampak to je vse, kar lahko rečem, saj je to vse, kar vem.

Po tolikih letih delovanja me zanima, če lahko poveste kod v bendu je najbolj ustvarjalen in kdo je tista gonilna sila, ki vas žene naprej?

Ko sem se pridružil Deep Purple, sem se zavedal dejstva, da je bil šesti, večinoma nevidni član benda, ki igra veliko vlogo pri ohranjanju vitalnosti benda, gospod iz New Yorka Bruce Payne, ki je bil manager benda zadnjih 30 let. 

Zahvaljujem se vam za vaše odgovore na moja vprašanja in vam čestitam za tako dolgo in plodno prehojeno pot. Morda lahko še kaj sporočite slovenskim oboževalcem?

Ljubljana, prihajamo! Don’t dare to be square, just be at the square, we’ll be there! Se vidimo 16/07/2014 na Kongresnem trgu.

 

Evgen Dolenc

Povezani članki:

Značke: ,