Dan 202 s Tabuji

Tabu

Ljubljana / Križanke  
12. 6. 2014

Pretekli četrtek ni bil navaden dan, bil je dan radijske postaje Val 202. Letos so se ga Valovci odločili proslaviti s skupino Tabu. Tudi zanje ni bil naveden dan niti ni povsem navadno leto. Letos namreč prosljavljajo 15. letnico delovanja. V ta namen so pripravili avtobiografski mjuzikel Odprto in v sodelovanju s Simfoničnem orkestrom RTV Slovenije koncert v razprodanih Križankah.

Skupina Tabu je nastala leta 1998 in že s prejšnjo pevko Nino Vodopivec, ki je Tabujevce zavekomaj zaznamovala s svojo osebnostno pojavo in divjo prezenco na odru, doživela uspeh in postala ena najbolj prepoznavnih pop-rokerskih zasedb pri nas. Z odhodom Nine leta 2006 je v bendu nastala praznina, ki jo je po uspešno prestanih avdicijah uspešno zapolnila Tina Marinšek. Bend se je še nekoliko bolj usmeril v pop vode in leta 2009 izdal še vedno aktualen album 42, na katerem se najde tudi najbolj predvajano pesem leta 2011 na radijskih postajah, Poljubljena, in še kopica drugih, ki so se redno vrtele na radijskih valovih. Konec lanskega leta so izdali malo ploščo Hvala za ribe.

Ob 15. letnici delovanja so moči torej združili še s Simfoničnim orkestrom po taktirko Roka Goloba in se pojavili na odru Križank v številčnejši zasedbi. Družbo so jim delali tudi trije spremljevalni vokali, Karin Zemljič, Mate Brodar in Sandra Feketija. Bilo je super, fino in fajn, bilo so uigrani in usklajeni, kot je za Tabujevce značilno, Tina je skakljala po odru in na gugalnici, pri Začarani na odru tudi malo poletela v zrak ter se trikrat preoblekla. Odigrali so večino uspešnic, ki so tudi sicer na njihovem koncertnem repertoarju. Z izjemo simfoničnih aranžmajev pri večini pesmih, nekaj so jih namreč zaigrali tudi brez spremljave orkestra, in gostovanj Andreja Šifrerja pri njegovi priredbi Romanje in Andraža Hribarja pri Poljubljena pa vendarle koncert ni ponudil nobenega izrazitega vauuuuuuuu! efekta, z izjemo … Jah, za koncertno piko na i in največje navdušenje občinstva je že le s pojavo na odru in še vedno dobro znanim odrskim skakanjem visoko v zrak poskrbela, nihče drug, kot Nina Vodopivec, ki ji je Tina prepustila oder ob pesmi Dobre vile, dokler se ji ni na odru ponovno pridružila in sta med objemanjem pesem pripeljali do konca. Bend bo pač vedno malo njen. Polne Križanke bi si želele več kot le en podaljšek z Angelom, pri kateri so sodelovali tudi pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in še en dodatni prihod za ponoven priklon.

Koncert predvsem za vse že prepričane in morda tudi kakšnega novega oboževalca. Super in dobro. Dovolj dobro, da Tabujevci postanejo tudi naš uspešen pop bend izvoz? Naj jim uspe!

Tekst: Polona Černič
Foto: Max Petač

 

Povezani članki:

Značke: ,