Portret: Jan Lužnik

Jan Lužnik (foto: Jan Küzma)

Can of Bees je ime garage, blues in punk zasedbe, ki jo sestavlja trojica iz Koroške, svojim mladim letom navkljub pa ima za sabo že nekaj uspehov tako doma kot v tujini. Sestavljajo jo Jan Lužnik, vokalist in kitarist, Jure Gobec, basist in Davor Detečnik, bobnar.

Jan poudarja, da se ne »omejujejo z določeno zvrstjo. Je pa vsem skladbam skupno, da so glasne in surove.« Njihov prvi uspeh gre beležiti v leto 2011, ko so zmagali na natečaju ŠouRock, kar jim je omogočilo snemanje pesmi Love, kot tudi pripadajočega ji videospota. Že leto zatem so bili uvrščeni v finale mednarodnega festivala Omladina v Subotici v Srbiji in s pesmijo Crazy prejeli nagrado za najboljšo skupino, med odmevnejše nastope pa – poleg tega, da pogosto nastopajo kot predskupina priznanim domačim in tujim skupinam – velja uvrstiti še tiste na Festivalu Lent v Mariboru, Rock Otočcu, v Kino Šiška v Ljubljani ali zmago na natečaju Kunigunda Fest v MC Velenje.

Lani so izdali tudi album (Samozaložba, 2013), naslovljen kar po imenu skupine, na katerem najdemo osem pesmi v skupnem trajanju skopih, a močnih, dvajsetih minut. Terens Štader je v recenziji za Radio Študent zapisal, da je pesem 22 »eden izmed viškov kratke in jedrnate zbirke. Lužnik s svojo ostro, ritmično kitaro reže garažno bluesovski groove, v katerega se je zaklenil bobnar. Boben in kitara sta tu združena v eno, a tudi vokal in bas najdeta svoj prostor v tem omamnem plesnem rocku,« (objavljeno 16. oktobra 2013) medtem ko Igor Bašin za Odzven piše, da je fantom »temeljni navdih dvojec Black Keys, ki jih je odpeljal v odkrivanje bluesovskih korenin. Ta duh je prisoten skozi vseh osem pesmi in nas s svojo trdoto nagovarja. /…/ Izdaja te plošče je odlično izhodišče za nadaljnje prosperiranje tega vihravega tria, ki sem ga imel priložnost ujeti na majskem promocijskem koncertu v Gala hali v Ljubljani. Fantje so prepričali s svojo neposrednostjo in lahkotnostjo igranja ter hkrati pokazali, da uravnovešen prvenec brez večjih posegov zunanjih dejavnikov zadovoljivo odslikava živo verzijo, ki skriva ne le velik koncertni, ampak predvsem avtorski potencial, ki bo stopil še bolj v ospredje, ko se bodo otresli neposrednega navezovanja na visokotiražne vzore modernega rocka.« (objavljeno 16. junija 2013)

Glede na to, da fantom niti odri v tujini niso tuji, Jan ocenjuje, da se mu zdi, da »znajo v tujini veliko bolj ceniti to, kar ustvariš« in da je slovensko poslušalstvo »manj odprto za drugačnost. Preveč je zavisti in tekmovalnosti med glasbeniki.« Vendar pa Jan ne deluje le v pravkar predstavljeni zasedbi, temveč tudi v duu Hippies’ Guru skupaj z Davorjem Detečnikom na bobnih, s katerim preigravata garažni blues. Konec maja se s Can of Bees podaja v studio na snemanje novih pesmi in videa, v živo pa jim lahko prisluhnete 23. maja ob 21. uri na Dnevu mladih in kulture na Velenjskem gradu v Velenju ob bok zasedbam kot so Big Addiction, Elvis Jackson in Eyesburn.

»Pristnost je najpomembnejša,« poudarja Jan in se veseli, da bo tekom maja kot gostujoči pisec skrbel za našo rubriko Glasbopisi, v kateri bo podajal svoja razmišljanja o glasbi, ustvarjanju in vseh drugih rečeh, ki ga spremljajo skozi vsakdan. Njegove zapise pričakujte vsak teden tekom maja meseca.

 

Nina Novak

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=whAJNz1yPUM[/youtube]

Povezani članki: