Kolumnist Jan Lužnik: Studio Time – Can of Bees

Jan Lužnik (foto: foto: Jan Küzma)

Ponovno je tu tisto obdobje v letu, ko se organizatorji koncertov nekako odločijo, da pa le imajo finančno podporo za izvedbo koncertov in v nekem zaprašenem kotičku možganov le najdejo motivacijo ter smisel za organizacijo le-teh. Nad tem časom sem seveda navdušen zaradi dveh razlogov. Prvi je prav ta, da po suši, ki nastopi čez zimo, končno z bendom beležimo koncertne termine na koledar. Končno nekaj akcije! Drugi razlog pa je ta, da že nekako tradicionalno obiščemo studio. Zanimivo, da nam pade na misel iti v studio ravno v tem času. Ko je največ dela s koncertiranjem. Očitno nam paše ta spomladansko-poletna glasbena prenatrpanost.

Z bendom Can of Bees se nam zaključuje četrto leto delovanja. Prav tako imamo zabeleženih kar nekaj studijskih snemanj … pravzaprav štiri. Naključje? Kljub temu, da smo revni študentje, ki od koncertiranja zaslužimo bore malo, se nekako trudimo biti ustvarjalni in skušamo ovekovečiti, kar ustvarimo. Mislim, da za tem stoji ljubezen do same glasbe in do samega ustvarjanja. Trenutno nam je to glavna prioriteta. Vsi veste, kakšna je koncertna situacija mladih bendov v Sloveniji. Prav zaradi tega je naše stališče, da mora bend ustvarjene skladbe posneti.

Čeprav smo bili že dostikrat v studiu, lahko rečem, da je pa tokrat vse popolnoma drugače. Dovolj imamo povprečnih posnetkov, slabih mixov ter katastrofalnih “masterjev”. Tokrat bo drugače, tokrat smo se stvari lotili veliko bolj resno, bolj “profesionalno”. Šele ko se zaveš ter odločiš, da boš stvar izpeljal na veliko višjem nivoju, kot si to delal doslej, vidiš, da si še zelo, zelo zelen. Seveda za to odločitvijo stoji tudi veliko žrtvovanj. Cena celotne produkcije se drastično dvigne, veliko več je intenzivnega dela s producentom itd. Celoten postopek, od začetka do finalizacije skladb, te izmuči. S producentom ni heca. Kar naenkrat se dolžina vaj podaljša iz dveh ur na skoraj cel dan. Prav tako se število le-teh podvoji, če ne kar potroji. Ko že misliš, da imaš skladbo pripravljeno na snemanje, slišiš tisti neljubi stavek: »Ja, fantje, tega se bomo morali lotiti drugače, od začetka.« Zdi se, kot da je vso delo šlo v nič. Vendar ni tako. Včasih pač moraš stisniti zobe in dati vse od sebe. Prav tako moraš biti odprt do novih idej … sprobati čim več stvari. V mislih moraš imeti, da je potrebno iz skladbe narediti “nekaj več”. Nekaj, kar bo veliko večje od produkcije, ki jo poznamo v Sloveniji. Šele potem bo komad oživel. Odprle se mu bodo dimenzije, za katere se ti še sanjalo ni, da obstajajo. Skladba bo postala “nekaj več”.

Le še slabi trije tedni nas ločijo od pričetka snemanja. Skladbe so “ready”, pripraviti se moramo le še individualno. Že čutim bolečino zguljenih prstnih blazinic, utrujenega glasu … naporni trije tedni me čakajo. Že prav težko zaspim zaradi nestrpnega čakanja na dan, ko bomo naložili opremo v avto in se odpeljali na tridnevno snemanje. Can’t wait! Tokrat bodo posnetki drugačni … bodo nad vsemi, ki smo jih ustvarili do sedaj. Pripravite se na nekaj norega. It’s goin’ to be killer!

Jan Lužnik, član zasedbe Can of Bees

 

Povezani članki: