Kolumnist Jan Lužnik: Glasbeniki in droge

Jan Lužnik (foto: Jan Küzma)

Že od nekdaj med populacijo vlada mišljenje, da se glasbeniki zadevajo z raznimi legalnimi in ilegalnimi substancami, zaradi katerih potem slabše izpeljejo koncert. Pa je to res? V svojih letih koncertiranja sem naletel že na marsikaj. Videl modele, ki to prakticirajo, prav tako pa takšne, ki so med samim nastopom popolnoma trezni. Torej, kaj je resnica? Je res, da glasbeniki pod vplivom igrajo slabše, ali popolnoma nasprotno – igrajo odlično? Pritrdil bi obema stranema zgodbe.

Zapomnite si: alkohol ubija! Že leta nazaj sem nehal šteti koncerte, ki jih je alkohol popeljal v prepad. Verjamem, da ste mnogi doživeli takšne vrste katastrofo, katera lahko kaj hitro poškoduje sluh, včasih celo vid. Moje pravilo: alkohol pred koncertom, no go! Verjetno je veliko takih, ki mislijo drugače, vendar meni izkušnje pravijo, da se naj temu izogibam. Seveda spijemo kakšno pivo ali dve, včasih celo med samim nastopom … več kot to … nespametno. Biti opit med nastopom prinese same slabe lastnosti. Zmanjkuje ti energije, pozabljaš besedila, mešaš skladbe … enostavno si nesposoben funkcionirati. Kot kitarist sem imel grozne probleme. Občutek v prstih je enostavno izginil. Velik problem nastane, kadar pretirava ritem sekcija. Sesede se celotna struktura benda. Tako da: bobnarji, basisti – trikrat premislite, kaj počnete.

Potem imamo pa tu tisto dišečo zeleno rastlino, imenovano Cannabis. Razširjena je kot plevel. Ampak zakaj? Morda pripomore k boljšemu nastopu? Čeprav živimo v moderni dobi 21. stoletja, je to še vedno do neke mere tabu. Vendar si je nemogoče zatiskati oči pred tem, da bi videli vpliv kanabisa na glasbeno industrijo, tako “live” kot tudi studijsko. Vsi vemo, da se je večina največjih glasbenih uspešnic (od bluesa do rapa, ter vse vmes) ustvarila z nekaj sledmi THC-ja v krvi. Prav tako so bili odigrani eni najboljših koncertov pod vplivom te substance. Dobra lastnost THC-ja je ta, da ti izostri vse čute. Dogajanje spremljaš s popolnoma drugačnimi očmi, prav tako se ti spremeni dojemanje glasbe. Čutiš vsak mikrometer strune pod prstmi. Morda je včasih težje peti, ampak povem vam … besedilo v glavi postane resnično. Dobro, ne pustite tega bobnarju … zaspal vam bo … igral bo samo še reaggie. Poskusiti ni greh, ampak prosim, eksperimentirajte s tem na vajah.

Vem, da obstaja še milijon drugih vrst droge. Mnogo je takšnih, ki so priljubljene med glasbeniki, vendar me ne zanimajo, zato se jih tudi nisem lotil. Kakorkoli že … igrati pod vplivom, je odločitev posameznika. Vsak glasbenik ve, kaj pred nastopom lahko ter česa ne. Dokler bo koncert izpeljan kvalitetno do maximuma, je vse dobro. Sicer pa, saj veste … malce rock’n’rolla ne škodi.

 

Jan Lužnik, član zasedbe Can of Bees

Povezani članki: