Gramatik se seli v Križanke

Gramatik

Kino Šiška je prejšnji teden napovedala prihod Gramatika – 5. september, le-ta pa je bil razprodan v le parih dneh, zato se koncert seli v Križanke.

he Age of Reason je prelomna plošča v Gramatikovi karieri – kot prva je izšla pri njegovi založbi Lowtemp, hkrati pa predstavlja popolno zvočno evolucijo. Kot vemo, se mojster pravil nauči zato, da bi jih znal kršiti. Gramatik z albumom The Age of Reason izkazuje glasbeno rast, s katero se upira žanrskim definicijam, in krši status quo elektronske plesne glasbe, s tem pa je zvoku, ki ga pripisujemo njegovi znamki, dodal nove razsežnosti.
Slovenski producent, ki trenutno biva v New Yorku, že od svojega prvega nastopa leta 2009 blesti na koncertnih odrih in vzpostavlja poseben odnos s publiko po vsem svetu. V obdobju, ko so se večina glasbenikov in glasbena industrija nasploh borili, da bi ohranili svoje stare vire prihodkov, se je Gramatik na vrat na nos podal v prihodnost, kot si jo je sam predstavljal – v izmenjavo datotek. »Osvoboditi glasbo, tako da jo ponudiš brezplačno,« je postalo vodilo v Gramatikovi karieri. Leta 2010 je po petih albumih v divjem tempu začel objavljati povezave na torrente, ki so vodili do njegove celotne diskografije. Oboževalci so se odzvali tako, da so si izmenjevali datoteke in v deset-tisoč glavih množicah drli na koncerte.

Gramatik se ni nikoli bal jasno in odkrito govoriti s svojim občinstvom. S svojo zadnjo ploščo #digitalfreedom je spodbudil nov pristop k avtorski zakonodaji in diskurzu. V svojih rednih in navadno dobro sprejetih objavah v družbenih medijih zavzema zelo oseben odnos med umetnikom in oboževalcem. Pogosto govori o svoji ljubezni do Nikola Tesla in, kar je še pomembneje, o razlogih, da ceni Teslovo dediščino in ozaveščeno napredno življenje kot takšno. Njegova dodelana odrska scenografija celo spominja na vrsto Teslovih tuljav.
Z izidom albuma The Age of Reason se ni nič spremenilo. Gramatik podrobneje pojasnjuje epski naslov albuma, ki ga je »navdihnil standup nastop komedijanta Georga Carlina. Pošalil se je o dejstvu, da je bil katolik, dokler ni dosegel določene »razsvetljene starosti«. Tudi sam trdno verjamem, da v človekovem življenju nastopi čas, ko dosežeš tako-imenovano »razsvetljeno starost« in se zaveš, koliko neracionalnih prepričanj, brezsramnih protislovij in nelogičnih omejitev je iz raznovrstnih zlohotnih razlogov vsiljenih družbi. Vse to je namenoma zasnovano tako, da ostajamo postrojeni, in nam preprečuje, da bi se kot vrsta v polnosti uresničili. Nekateri to starost dosežejo prej, drugi pozneje, večina pa na žalost nikoli. Rad bi [s svojo glasbo] več ljudi privedel do tega, da bi prej dosegli razsvetljeno starost. Morda. Ali pa bi vsaj rad povezal tiste, ki čutijo enako.«

http://www.gramatik.net/

Povezani članki:

Značke: