Festival Godibodi – glasbeni uvod v poletje

Festival Godibodi

 Festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi letos že sedmič poziva k odpiranju ušes. S kalejdoskopskim glasbenim programom bo med 4. in 8. junijem pričaral poletno vzdušje na letnem vrtu ljubljanskega Hostla Celica, istočasno pa bodo različni slovenski glasbeniki pod okriljem festivala med poslušalce v Kopru, Kranju, Mariboru in na Ptuju ponesli tako avtorske kot ljudske pesmi. Godibodi se torej vrača v čarobno atmosfero hostla, ki je bil nedavno izbran med 12. najbolj “super” (‘awesome’) hostlov na svetu.

Na oder prizorišča se bodo povzpeli akustična folk skupina Čedahuči, svež in iskren dvojec Bas in Glas, mlada ljudska glasbenika Nina in Gregor Volk, pevkaUršula Ramoveš, zasedba Jurki & Basisti ter legendarni rock pevec in slikar Andrej Trobentar s skupino DAR, sočasno pa bo potekal tudi spremljevalni program v obsegu dveh okroglih miz in treh delavnic, medtem ko bodo slikarji, tako kot lani, ustvarjali tekom koncertov. Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija, ki združuje poustvarjalce ter raziskovalce ljudske glasbe na Slovenskem, se bo na festivalu predstavilo z večerom, ki bo hkrati njihov letni koncert. Društvo bo tokrat skupaj z nastopajočimi v svoj fokus postavilo najbolj reprezentativni področji delovanja svojih članov: sodobno poustvarjanje ljudskih pesmi in viž glasbenih tradicij slovenskih etničnih pokrajin ter makedonsko, šrilanško, japonsko in arabsko izročilo, od najtradicionalnejšega do najsodobnejših obdelav in improvizacij. Na letnem koncertu KED Folk Slovenija bodo nastopili: zasedbe Cintare, Kerlci, Vruja, Pella in Katice, Tomaž Podobnikar s pojočo žago, Jasmina Levičar s citrami, pevka Mateja Bobek, vokalistka in violinistka Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona z instrumentalno skupino ter Emil Zonta.

Poleg osrednjega, ljubljanskega, prizorišča, bo Godibodi potekal tudi v Baru Cameral v Kopru, Layerjevi hiši v Kranju, KGB-u v Mariboru in Muzikafeu na Ptuju, kjer bodo poleg nekaterih že omenjenih izvajalcev nastopili še večstranska umetnica Aphra Tesla ob spremljavi kitarista Igorja Bezgeta in izjemen duo Metod Banko in Teo Collori.

Godibodi si prizadeva pokazati bogastvo in raznolikost slovenske glasbene kulture tako na živem odru kot s posnetki. Tudi letos ne bo drugače. V sodelovanju z glasbeno hišo Celinka.si bo Godibodi postregel z novimi ploščami slovenskih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev, v času trajanja festivala pa bodo svoje nove glasbene stvaritve predstavili Jurki & Basisti, Bas & Glas, Andrej Trobentar & DAR ter skupina Čedahuči, ki bo ploščo izdala pri Založbi HAD. Celoten spored festivalskega dogajanja, predstavitev vseh glasbenih novosti in premisleke o slovenski glasbeni kulturi ter njeni umestitvi v širši kulturni in družbeni okvir, ki jih podajajo različni avtorji, lahko spremljate na obnovljenem spletnem portalu Godibodi.si ter novem blogu Godibodi.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FHN8D3Yb5_o[/youtube]

Povezani članki: