Big Band RTV Slovenija & Nuša Derenda: Glenn Miller Revival

Big Band RTV Slovenija & Nuša Derenda: Glenn Miller Revival

2013, ZKP RTV Slovenija

Plesni orkester Radia Ljubljana, ki se je kasneje preimenoval v Big Band RTV Slovenija, neprekinjeno deluje že od leta 1945, zasluge za začetke njegovega delovanja pa gre v veliki meri pripisati Bojanu Adamiču, medtem ko ga je Jože Privšek popeljal v najvišji razred kakovosti. A verjamem, da zasedbe ni potrebno podrobneje predstavljati, prav tako kot tudi vokalistke Nuše Derenda ne. Namenimo torej nekaj prostora Glennu Millerju, legendarnemu bigbandovskemu glasbeniku iz ameriške zvezne države Iowa; aranžerju in skladatelju ter vodji zasedb v času popularnosti swingovske glasbe. Uspešen je postal že za časa življenja, številne skladbe, plod njegovega uma in nadarjenosti, pa še dandanes bogatijo repertoar številnih orkestrov po vsem svetu ter so postale del t. i. jazzovske klasične pesmarice. Njegovo življenje se je tragično in prezgodaj končalo leta 1944, ko je enomotorno letalo ameriške vojne mornarice na poti iz Velike Britanije v Francijo neznano kje in zakaj strmoglavilo v morje.

Big Band RTV Slovenija je že leta 1979 pod Privškovim vodstvom posnel ploščo z Millerjevimi uspešnicami, pobudo za tokratno obuditev njegovega repertoarja pa je dal še nedavno umetniški vodja zasedbe Hugo Šekoranja. Koncert, ki ga je vodil Emil Spruk, hkrati tudi avtor vseh aranžmajev, se je prigodil oktobra leta 2009 v Cankarjevem domu. Šekoranja je takrat Danaji Kek za revijo Družina povedal, da »je bil Big Band RTV Slovenija v preteklosti poznan po odličnih izvedbah glasbe Glenna Millerja. Ne samo pri nas, tudi v tujini.«

Po vsem napisanem se je torej smiselno vprašati, zakaj me ta plošča potemtakem pušča tako ravnodušno. Hladno. Skladbe presegajo klasičen bigbandovski zvok, saj se med njega primešajo primesi hip-hipa, reggea, sambe in drugih, vendar bi naj bila glasba zaradi tega le še bogatejša. Bližja širšemu spektru poslušalcev. American Patrol nas z instrumentalno razigranostjo uvede v nekaj kasnejših vokalnih vložkov Nuše Derenda, prepredenimi z instrumentalnimi skladbami. Nuši Derenda, priznani izvajalki pop glasbe, tovrstno sodelovanje predstavlja novo izkušnjo, v intervjuju z Alenom Steržajem pa je za Vikend maja lani povedala, da je prav ta »zanimiv, a zame kar malo prezahteven projekt … No, z njimi bi še snemala, ampak kaj bolj »na easy«.« Težko je torej soditi o glasbi, za katero se še izvajalci sami ne čutijo kompetentni. In res mi osebno veliko bolj suvereno zvenijo instrumentalne izvedbe, medtem ko so tiste, prepredene z vokalom, prisiljene, nenaravne, pogostokrat preagresivne in izvajane z velikim naporom, tudi strahom. Na silo.

So pa skladbe prenesli v naše okolje, zato so vsa besedila peta v slovenščini, pri čemer so posegli celo po Simonu Gregorčiču. Boljšo stran plošče predstavljajo že omenjena American Patrol, Little Brown Jug, medtem ko nekakšno prelomnico predstavlja legendarna skladba In The Mood. Tej sledi Sun Valley Jump, izjemna balada, ki se postopoma razraste, medtem ko je zadnja, Pennsylvania Six-Five Thousand, s svojo prenasičenostjo v maniri hip-hopa povsem odveč. Razpoloženjsko, ki bi ga lahko prej opisali kot t. i. vseslovensko vaško prazno besedičenje, se nikakor ne ujema s preostalimi izbranimi skladbami, še slabše pa je, da kot zadnja v poslušalcu pušča eno veliko razočaranje in obup. Pridih cenenosti in razvrednotenja Millerjeve glasbene zapuščine.

Glen Miller Revival v tokratni izdaji tako pušča za sabo dokaj prazne in medle občutke, predvsem pa v središče postavlja vedenje, da nekaj manjka, pa čeprav je rezultat dokaj korekten. Kar pa nikakor ni dovolj. Vprašanje, s katerim se velja pozabavati, se glasi, zakaj je temu tako. Očitna prezahtevnost repertoarja za izbrano vokalno gostjo, ki ima še tri leta zatem tudi sama prav takšno mnenje, je le eden od razlogov. Zasedba, kakršna je Big Band RTV Slovenija očitno ob sebi zahteva le najboljše in predstavlja preizkus tistim, ki jazzovskih zvrsti niso vajeni. O okusih se ne razpravlja, nesporno pa je, da Nuša Derenda velja za eno boljših pop pevk, vendar z obžalovanjem ugotavljam, da temu repertoarju preprosto ni kos. Drugi razlog pa gre bržkone iskati v hitrem temu produkcije, ki jo ima zasedba, in tudi drugi slovenski glasbeniki, na tako majhnem tržišču, kot je Slovenija. Zaradi tega razloga je bržkone število vaj, predhodnic koncerta, premajhno, da bi program lahko obvladali in ga privedli do izvajalske dovršenosti. Ugibanja. Le ugibanja. A dejstvo je, da Glenn Miller Revival ponuja veliko premalo. Kakorkoli že, bil bi čas, da razloge za napake prenehamo iskati v svoji majhnosti, kajti, kdor poudarja svojo majhnost, nima velikih ciljev, kdor nima velikih ciljev, pa nima volje do življenja. In brez življenja nas ni.

 

Nina Novak

Povezani članki: