7. Festival Godibodi in novosti glasbene hiše Celinka.si

Andrej Trobentar (foto: arhiv Celinka.si)

Med 4. in 8. junijem 2014 odprite ušesa v Ljubljani, Kopru, Kranju, Mariboru in na Ptuju!

Festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi, ki se pripravlja že na svojo sedmo izvedbo, bo tudi letos prinesel bogato zbirko glasbenih novosti slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. V času festivala bodo namreč pod okriljem glasbene hiše Celinka.si, že od samega začetka so-organizatorice festivala, izšle štiri nove plošče. Od teh bodo kar tri premierno predstavljene prav na odru letnega vrta Hostla Celice. Nove glasbene stvaritve bodo tako predstavili dvojec Bas in Glas, skupina Jurki & Basisti in Andrej Trobentar & Dar.

Bas in Glas je dokaj svež glasbeni projekt, ki si skozi delovanje prizadeva za iskrenost in spontanost. Pretežno lirična besedila Nejca Sajovica s pomočjo raperske in gledališke govorice osvetljujejo številne problematike, ki povečini izhajajo iz rutinskih družinskih in družbenih odnosov v širšem smislu. Če z izbrano tematiko opozarja na probleme družbe, ki drsi v otopelost, glasbena spremljava Jaše Hedžeta prav to z bas kitaro in efekti, ki ustvarjajo ponavljajoče se motive brez začetka in konca, še krepi. A se jih s pomočjo improvizacije skuša osvoboditi. Tovrsten način izvajanja v obeh prebuja občutke soodvisnosti, s svojimi pristopi k ustvarjanju pa sta si priklicala vzdevek “zrcalo sodobnega posameznika in družbe”. Nastop na letošnjem Festivalu Godibodi jima ponuja priložnost žive predstavitve plošče Časovni (u)stroj.

Bojan Jurjevčič – Jurki je kot glasbenik in skladatelj gledališke, radijske ter filmske glasbe dejaven že tri desetletja. Njegova matična skupina, ki ga spremlja ves ta čas, se je prvotno imenovala Basisti, kasneje pa preimenovala v Jurki & Basisti. Leta 1994 so na svojem prvencu Horuk v nove čase priredili pesmi Frana Milčinskega – Ježka, medtem ko so se skoraj desetletje kasneje na plošči Dama in top predstavili povečini z avtorskimi pesmimi. Letos se vračajo z novo ploščo, naslovljeno preprosto Jurki & Basisti. S tem programom se bodo predstavili tudi na letošnjem Festivalu Godibodi.

Andrej Trobentar, ki so ga kritiki in uredniki uvrstili med deset najboljših domačih rock pevcev vseh časov, je slikar, glasbenik, pesnik in pedagog. Začetki njegove glasbene poti segajo v 70-a leta minulega stoletja. Vse od takrat je bil član ali soustanovitelj različnih zasedb, med drugim tudi skupine Buldožer. Kot gost je redno nastopal s kultno zasedbo Begnagrad, konec 70-ih pa deloval v skupini Na lepem prijazni, ki se je vnovič sestala po skoraj četrt stoletja trajajočem premoru, pod imenom Na lepem prijazni mutant. Letošnji Festival Godibodi predstavlja njegovo novo ploščo Dar, ki bo izšla pod okriljem Celinka.si in je nastajala vse od leta 2009. Samosvoje lirične izpovedi, ki jih bo ob spremljavi kitare podal z le njemu lastnim vokalom, s svojo zvočnostjo segajo tako na področje woodstockovskega kitarskega rocka kot waittsonovskega bluesa.

Poleg omenjenih treh izvajalcev pod okriljem Celinka.si bo svojo novo ploščo Kantajmo objavil tudi izolski kvartet 7 plus, ki letos praznuje 20 let obstoja. Gre za že četrto ploščo s priredbami istrskih ljudskih pesmi in avtorskimi pesmimi v istrskem duhu. Priredbe in glasba so delo Rudija Bučarja, kot tudi večina besedil, medtem ko je eno izmed njih prispevala dr. Vesna Mikolič.

Skupina Čedahuči bo novo ploščo Severnica – zgodbe o odhajanju izdala pri Založbi HAD, glasbeni material z nje pa premierno predstavila v sredo, 4. junija na otvoritvenem večeru festivala. Skupina Čedahuči je nastala v pričetku lanskega leta in že nekaj mesecev zatem izdala svojo malo ploščo, na kateri se žanrsko ni omejevala. Člani so v središče svoje zvočnosti postavili večglasje ter akustičnost. Avtor pesmi je vokalist Blaž Učakar, aranžmajsko pa se skupina nenehoma razvija. V ospredje svojega izvajanja postavljajo občutke, ki se jim porajajo ob tem, na svojih nastopih pa želijo publiki predstaviti glasbo, ki bi presegla čas.

Odprite ušesa!

Vstopnice lahko kupite TUKAJ.

Dogodke v okviru 7. Festivala Godibodi spremljajte tudi v koledarčku dogodkov Rockonneta.

Povezani članki: