Kuga nad Metelkovo … ali Pestilence v Gala Hali

Pestilence

Ljubljana / Gala Hala
28. 4. 2014

Evo, za štart frej tedna so se na Metelkovi, v Gala Hali ustavili trije bandi, ki so imeli namen publiki servirati dozo metala vseh možnih predpon.

Prvi so pred skoraj prazno dvorano, ki je bila še toliko bolj žalostna, saj je bil šank … zaprt (??!!), godli fantje iz Anglije, Ancient Ascendant, ki so se med leti 2003 in 2005 imenovali Heretic. Diskografijo imajo kar obsežno (če koga zanima, bo brez težav našel na netu …), igrajo pa precej old-school usmerjen death/black metal, ki si kar veliko sposoja od bendov, kot so npr. Melechesh ali kakšnih Vader. Na njihovi spletni strani piše, da so bili na turnejah z malim morjem velikih (in boljših) metal bendov, baje so jih legendarni Bolt Thrower osebno povabili na turnejo, čeprav ne vem ravno, zakaj … Fantje pač ne izstopajo iz strogo začrtanih smernic žanra. Tega večera so v dobre pol ure preigrali po par komadov z večine svojih izdaj, izzvali čupanaje enega metalca pod odrom (da ne bo pomote, pod odrom jih je bilo več, čupal je le eden) in popolnoma a-ritmično poplesavanje ene punčare, ko pa so svoje odigrali, se je publika hitro podala v lov za pivom v sosednje lokale, saj je bil šank še kar zaprt.

Za bolj »črno« obarvane zvoke so kot drugi poskrbeli mračneži Seth iz Francije, ki so lani po skoraj desetletje dolgi pavzi izdali album The Howling Spirit. Pobje so eni od začetnikov black metal scene v Franciji, ki je znana po svojem drugačnem zvoku, je pa res, da nimajo za pasom nobene »ground-breaking« izdaje, ampak se več kot očitno lepo znajdejo v svojem malem svetu. Z leti se je tudi kaos v njihovi glasbi malo umiril, tako da je zadnji album precej standarden black metal album, brez velikih presenečenj ali odklonov. V dvorani jih je pričakalo več publike kot prvi bend večera, je pa res, da dvorana pač tudi pri zvezdah večera ni bila polna. Primerno glasno ozvočenje je postavilo temelj za uigran nastop, v katerem so lahko uživali vsi ljubitelji take vrste metala, ostali pa bodo vsaj lahko rekli, da so videli še ene od starost evropskega black metala. Da se razumemo, fantje so ga dobro odžgali, so vsekakor primeren ogrevalni band, morda bi si zaslužili tudi kakšno minuto dlje na odru, je pa res, da glasbeni inovatorji pa pač niso.

Zvezde večera so bili Nizozemci Pestilence. O njih vsi vemo vse. Thrash metal bend, ki je mutiral v death metal bend, v svojo glasbo vkomponiral še razne fusion in jazz vplive, v zadnji inkarnaciji pa so pravoverni brutal death metal band. V tej smeri se je gibal tudi nastop pred lepo polno dvorano, torej s poudarkom na zadnjih treh ploščah (Resurrection Macabre (2009), Doctrine (2011) in Obsideo (2013)), z občasnimi sprehodi v preteklost, ki so nas spomnili, da so na odru fantje, ki so nekdaj znali precej presenetiti s svojo glasbo, katera je prehitevala svoj čas in bili zato (po krivici!) včasih tudi spregledani ali nerazumljeni med poslušalci in kritiško srenjo …

Uro in pol konkretnega pokanja je potešilo naše okvar željne slušne celice, med nastopom Pestilence so končno odprli šank, tako da tudi žeje nismo trpeli, publike bi lahko bilo več, je pa tudi res, da bi lahko Pestilence enkrat šli na turnejo samo z materialom iz 80-ih in 90-ih let, pa bi bile najbrž dvorane, kjer bi igrali, vse po vrsti premajhne!

Bilo je lepo, ni pa bilo presežkov.

Rok Erjavec

Povezani članki:

Značke: