Karmakoma – Imagination & Mechanical Metamorphoses

Karmakoma - Imagination & Mechanical Metamorphoses

2014, ZARŠ

Karmakoma so mlad band iz Krškega, ki deluje že od leta 2011, takrat kot dvojec glasbenikov v sestavi Enej Mavsar (kitara, sinti, sempli in vokal) ter Benjamin Kovač-Beno (bobni, programiranje). Enej je tudi vodilni član odlične skupine The Lift, katerih logično nadaljevanje je Karmakoma (The Lift so po večletnem premoru zopet začeli igrati). Duo se je najprej predstavil in prepričljivo zmagal tako na Natečaju za mlade neuveljavljene bande kot tudi na Klubskem maratonu Radia študent. Kar se je najprej videlo, je živalska energija, s katero igrajo na živih nastopih. Čeprav gre za precej elektro band, ki temelji na punk rock elementih, v živo zvenijo noro fantastično. Po določenem času se je bandu pridružil Miha Škafar (bas, sinti, kitara), ki je lepo zaokrožil celoto z dodatnim inštrumentom in talentom. Pred mesecem se je Miha poslovil, nadomestil ga je basist še ene odlične lokalne skupine Kontradikshn, Petar Stojanovič, ki je hkrati tudi koproducent albuma. S Kontradikshn so se Karmakoma marca odpravili tudi na balkansko turnejo.

V začetku tega leta so končno izdali album Imagination & Mechanical Metamorphoses – končno zato, ker so jo pilili dve leti in smo jo vsi nestrpno čakali. Enej Mavsar ima poleg dejstva, da je odličen glasbenik, tudi vizijo, da je treba narediti stvar tako, da boš sam zadovoljen, kar je za umetnika absolutno prav. In album je izpiljen do konca z nešteto preživetimi urami na vajah in v studiu. Prva pesem Common Sense nakazuje, da bo album predvsem elektronski, vendar razgiban tako z živahnimi prebliski, surovim glasom Eneja in dobrim ritmom. Nadaljuje se z najbolj znanim in v uho stopajočim komadom Ctrl Alt Del, ki je tudi eden izmed njihovih najstarejših komadov; razgiban, tehnično zahteven ter poln vplivov punka in rocka z dobrimi prehodi. Beno je odličen bobnar, ki brezhibno sledi mnogim elektronskim vložkom. Enej, kot tekstopisec se drži preverjenih, to the point besedil »crazy animals better than to be a machine«. Naslednja pesem Songerbrencher je med najbolj udarnimi, dodajo ji še malo metalskih vložkov. Plesen, groove Nemesis bi zlahka dosegel tudi kakšno tujo ali domačo lestvico new wawe glasbe, če le ne bi bila Slovenija tako majhna in če bi na radiu vrteli še kaj drugega kot večno rotirajočih 20 popularnih. Cabin Fever je naslednja udarniško-plesna, ki s svojih elektro ritmom sledi odlični energiji albuma. Bona Fide spominja na bolj utrgan Ctrl Alt Del, album pa zaključi Bedlam, ki je se spogleduje z dub ritmom.

Poslušanje albuma je super, toda živi, energični in močni nastopi so to, kar skupino povzdigne med ene najbolj zanimivih na slovenski sceni. Tudi v primeru, da vam elektronika ni najbolj pri srcu, vas znajo v živo navdušiti. Fantje delajo glasbo zaradi sebe, ker pri tem uživajo, ker to morajo delati, ker so glasbeniki in sanjači, ki brez mnogih preživetih ur ob igranju ne bi bili to, kar so.

Klara Zorc

http://karmakoma.bandcamp.com/

https://sl-si.facebook.com/karmakomaband

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6AmmDN-pm2w[/youtube]

Povezani članki: