Putokazi slavijo 30 let uspešnega delovanja

Putokazi / foto: Kristijan Vučković

Začetki Putokazov segajo v leto 1984. Sprva so delovali kot mešano zbor, od leta 2003 pa kot vokalna skupina. Pod njihovo zastavo se je zamenjalo deset pevskih generacij, 400 pevk in pevcev in gre za pravo glasbeno šolo, iz katere je objavljenih 12 albumov in en DVD. Na njih je glasba Beatlesov, teme iz filmskih muzikalov, hrvaške etno teme, avtorski world music, trip-pop, elektro-pop, a capella nastopi in še mnogo več.

»Poleg pravega porcelana iz vitrine ima tudi ta ‘Porculan’ svojo vrednost. Album Putokazov ‘Porculan’ je večslojen in kot takšnega ga je treba raziskovati in odkrivati. Ga obrniti na vse strani, poslušati in vsake toliko časa konzumirati in ne dovoliti, da se na njem nabira prah. Po polnih 30 letih na glasbeni sceni so Putokazi še naprej svež ženski vokalni sestav, katerega vsak novi album je avantura zase in vanjo se vedno znova podajamo s pravim zadovoljstvom.«  (Dubravko Jagatić, glasbeni kritik)

Album ‘Porculan’ je napoveduje skladba ‘Ja, ti’, ki pa ima tudi že svoj videospot v režiji Tomislava Ćurkovića. Glasbeni in video sporočilo se začne z vprašanji: hej, društvo, kako je s sanjami? Se bojite tistega, kar lahko v njih izveste o drugih, a največ o sebi? Zaprti v nadrealno ugodje hladne, mračne škatle, ki je pravzaprav stanovanje, v katerem so elementi pohištva komaj zaznani in ne daje priložnosti za beg od soočanja s seboj? Ima sploh smisel bežati? Če je vaš odgovor da, je njihov – ne. Čvrst, dekliški. Zanje je škatla kot steklena snežena krogla; tista, ki se jo spominjamo iz otroštva in zanjo smo intuitivno vedeli, da velja pravilo – vse je notri, nič zunaj. Zakaj smo potem to pozabili? Znotraj nas čakajo misli o dotiku, nežnosti, ljubezni. To je plamen, ki žari v hladni škatli. Junakinja v spotu skuša pomiriti plamen, tako da se v njem ne bi izgubila in prenehala sanjati. Čeprav bi tako lahko ostala sama, brez moči da uresniči svoje sanje… Močna in sama.

Tako je tudi s Putokazi: nežen, art izdelek o snu, ki to ni. Dekleta se ne bojijo teme, niti z njo primerljivih, temnih pop-tonov. Trideset let uspešnega dela je povod za veselje in ponos. Pravi imajo, ko pravijo: Trideset je samo enkrat!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7btjGLneNDM[/youtube]

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: ,