V Ljubljano prihaja Joan Baez

Joan Baez

Leta 2008 in 2009 je preteklo 50 let od Joan Baezine 50. obletnice njenega legendarnega rezidentstva v famoznem klubu Club 47 ter kasnejšega debija na Newport Folk Festivalu, aktivna kot vselej do zdaj.

Joan Baez se aktivno podaja na turneje po ZDA in po svetu. V zadnjih letih pa se lahko pohvali tudi s sprejetjem njenega prvenca ‘Vanguard’ iz leta 1960 v Grammy Hall of Fame, od organizacije Amnesty International pa je ob njihovi 50. obletnici prejela posebno priznanje za izjemen doprinos na področju globalnega boja za človekove pravice.

Joan Baez je glasbena sila z neprecenljivim vplivom – od marširanja v prvih bojnih vrstah gibanja za državljanske pravice z Martinom Luthrom Kingom, inspiracije Vaclavu Havlu v njegovem boju za Češko republiko, petja na prvi turneji Amnesty International, pa vse do svetovnega praznovanja 90. rojstnega dneva Nelsona Mandele v londonskem Hyde Parku leta 2008. Baezova je med drugim izpostavila gibanje za svobodo govora, se borila za pravice skupaj s Cesarjem Chavezom, organizirala odpor proti vietnamski vojni, 40 let kasneje pa je podprla Dixie Chicks za njihovo hrabrost pri protestiranju proti iraški vojni. S svojimi zgodnjimi posnetki je vpletla tradicionalne balade v jezik rock glasbe, preden je utrla pot Bobu Dylanu leta 1963 ter s tem začela tradicijo dolgotrajnega vzajemnega mentorstva, ki se nadaljuje vse do današnjega dne.

Med mnogimi nagradami in priznanji, ki jih je prejela v svoji karieri, se najde tudi nagrada za življensko delo, ki jo podeljuje Recording Academy. Njen album iz leta 2008 ‘Day After Tomorrow’ je požel hvalospeve glasbenih kritikov in nominacijo za Grammyja. Temu je sledilo premierno predvajanje dokumentarca o njeni življenjski zgodbi ‘Joan Baez: How Sweet The Sound’ v sklopu PBS American Masters.

Joan Baez nas bo obiskala v ponedeljek 13.oktobra, ko bo nastopila na koncertu v Cankarjevem domu v Ljubljani! Ne zamudite te ameriške glasbene legende v živo!

Povezani članki:

Značke: