Open air rock spektakel, Metaldays, Punk Rock Holiday

Open air rock spektakel, Metaldays, Punkrock Holiday

Na tiskovni konferenci, ki je potekala v torek, 4. marca v CUK Kino Šiška, so predstavniki treh velikih slovenskih koncertno-festivalskih projektov, ki nastajajo pod okriljem MH Koncertov predstavili načrte za letošnje leto. Roman Fileš, gonilna sila podjetja, je s svojimi sodelavci predstavil kar tri projekte, ki se bodo odvijali letos poleti.

OPEN AIR ROCK SPEKTAKEL V LJUBLJANI: DEEP PURPLE IN GIBONNI

16. JULIJ 2014, KONGRESNI TRG, LJUBLJANA

Prvi, ki bo letos prvič, je koncert 16. Julija 2014 na Kongresnem trgu, na katerem bodo nastopili legendarni Deep Purple in Gibonni. Ljubljana bo letos poleti postala središče rock’n’rolla, saj bo v enem večeru gostila kar dve glasbeni legendi –najglasnejšo rock skupino vseh časov Deep Purple in največjega hrvaškega glasbenika Gibonnija. Dogodek, ki bo združeval dva koncerta v enem večeru, se bo ponovil še v drugih državah, saj sodelovanje glasbenikov ni naključje. 

Skupina Deep Purple, ki je skoraj štiri in pol desetletja vplivala na številne glasbene skupine in generacije, bo v Ljubljani nastopila v sklopu turneje ‘Now What’ ob izidu novega studijskega albuma. Svoje oboževalce bodo spomnili na nepozabne uspešnice, ki so danes postale obvezno ‘čtivo’ vsakega glasbenika – “Smoke on the water”, “Into the fire”, “Perfect strangers” in druge.

‘To, da bom oder delil s tako veliko skupino, kot je Deep Purple, je za mene neizmerno veselje. Prvi album v mojem življenju, ki me je povsem prevzel, je bil ravno ‘Made in Japan’, prva skladba, ki sem se jo naučil igrati na kitari, pa ‘Smoke on the Water’. Poziv njihovega promotorja, da skupaj nastopimo na koncertih v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem, mi resnično predstavlja veliko zadovoljstvo. Komaj čakam!’, je navdušen Gibonni, ki je bil na začetku svoje kariere tudi sam del hard rock scene s svojo skupino ‘Osmi putnik’.

Prizorišče Kongresnega trga bo zaradi svoje osrednje lege v mestu in čudovitega pogleda na ljubljanski grad še dodatno pripomoglo k stopnjevanju temperature vroče poletne rock noči in odprlo nove razsežnosti ožjega mestnega jedra, ki bo tokrat gostilo obiskovalce ljubljanskega poletnega rock spektakla. Do 4. 4. bo cena vstopnic 35,00 eur (in 50,00 eur za fan pit), po temu datumu pa bodo na voljo po 45,00 eur (fan pit 60,00 eur).

METALDAYS 2014

20. – 26. julij 2014, Sotočje, Tolmin

Tiskovna konferenca se je z organizatorjem Romanom Filešem kmalu preselila na drugo lokacijo, na Sotočje v Tolminu, kjer bo letos od 20. do 26. julija potekal že 11. metal festival, Metaldays 2014. Ravno omenjeni festival je v veliki meri pripomogel k prepoznavnosti te lokacije na svetovni ravni, saj tudi letos poleg številčnega obiska iz Evrope, pričakujejo obiskovalce tudi iz Nove Zelandije, Avstralije in celo iz Nove Kaledonije. Kot je omenil, obiskovalci iz tujine radi ostanejo vsaj še 7 dodatnih dni po preteku festivala. Poudaril je tudi letošnji še večji trud v sodelovanju z LTO Tolmin za ekološko osveščenost festivala, skupaj pa jim je v interesu, da bi pridobili še več prenočišč v Tolminu in okolici, saj – kot je povedal – Metaldays ustvari več nočitev kot jih je minulo prvenstvo evropsko košarkarsko prvenstvo. Letošnji program sestavljajo vrhunske heavy metal skupine, med njimi African Corpse, Armaroth, Megadeth, My Dying Bride, Obituary, Opeth, Black Diamond, Children of Bodom, Darkfall, Fallen Utopia, Grave, Immolation, Satyricon in Suffocation. Zelo pomemben podatek, ki ga je omenil organizator Roman Fileš je tudi dejstvo, da so doslej prodali že več kot 60 % vstopnic, kar je mnogo več kot v istem času lani in resnično opozarja slovenske kupce, da jih kupijo čimprej, saj je videti, da bo festival raprodan že mnogo pred njegovim pričetkom. Naval iz tujine je namreč letos zelo močan.

 

PUNK ROCK HOLIDAY 2014

5. – 9. avgust 2014, Sotočje, Tolmin

Kot zadnjega so predstavili letošnji Punk Rock Holiday 1.4, ki bo potekal prav tako v Tolminu med 5. in 9. avgustom 2014. Kot je povedal predstavnik festivala andrej Sevšek, letos na objavo čaka samo še 13 glasbenih skupin, ki pa so že potrjene, kar priča o dejstvu, kako pomembno vlogo v mednarodnem prostoru si je festival priboril v zadnjih treh letih. Povabilo na festival so letos prvič sprejele čisto vse zasedbe, ki so avgusta na turneji v Evropi. Posledično se v Tolminu obeta najboljši program do sedaj, kar se kaže tudi v 100% povečani prodaji vstopnic glede na prejšnja leta. Poleg števila prodanih vstopnic v tujini se je sorazmerno povečala tudi prodaja vstopnic v Sloveniji, saj je osnovni cilj festivala ravno porast punk rock scene v Sloveniji.

Glede na to, da je festivalski lineup zaključen, se bodo naslednjih 5 mesecev posvečali promociji festivala in novim vsebinam, ki do sedaj na festivalu še niso bile zastopane ter še več pozornosti posvetili ekologiji. Punk Rock Holiday je tudi pobudnik mreže evropskih punk festivalov, v katero so neformalno že vključeni tudi češki Mighty Sounds, belgijski Groezrock in francoski Xtreme Fest. Festivalska mreža bo v naslednjih letih vzpodbujala mednarodno prepoznavnost domačih glasbenih skupin na evropskem festivalskem prizorišču. Na festivalu gotovo blestijo sledeče skupine, med drugimi: NOFX (ZDA), REEL BIG FISH (ZDA), SICK OF IT ALL (ZDA), IGNITE (ZDA), ARCHITECTS (VB), RAISED FIST (Švedska), AUGUST BURNS RED (ZDA), THE REAL MCKENZIES (Kanada), A WILHELM SCREAM (ZDA), THE TOASTERS (ZDA) …

Na tiskovni konferenci je bil tudi predstavnik lokalne turistične organizacije Sotočje iz Tolmina Peter Dakskobler. Predstavil je pomen festivalskega dogajanja za Tolmin in okolico, saj v zadnjih letih vedno bolj promovirajo to dejavnost, saj se zavedajo pomena festivalov za turizem. Omenil pa je tudi, da je prebivalstvo Tolmina in okolice že povsem vajeno festivalskih obiskovalcev in da si ne bi več mogli predstavljati poletnega Tolmina brez omenjenih festivalov, kot tudi nekaterih drugih.

Povezani članki: