Mike Wheeler Band na Postojna blues festivalu

Postojna blues festival

Postojna / Jamski dvorec
6. 3. 2014

V sklopu Postojna blues festivala, ki se je letos odvijal že deseto leto zaporedoma, je nastopal Mike Wheeler band –  četvorka enakopravnih glasbenikov, ki so odigrali skoraj dve urni koncert pred polno dvorano Jamskega dvorca. Igral se je energični električni blues, ki je zahteval, da nihče v dvorani ni sedel pri miru – občinstvo namreč ni stalo, saj so bile na voljo mize, kjer je občinstvo ležerno sedelo, medtem ko je Mike Wheeler band na odru igral blues, kot bi ga lahko poslušali v zakajenem baru v Chicagu ob kozarcu viskija in dobri družbi. Sam band sestavljajo kitarist in pevec Mike Wheeler, Larry Williams (baskitara, glas), Cleo Cole (bobni) in Brian James (klaviature, glas), odlični glasbeniki, ki v svoje delo prenesejo dobro energijo, večinoma hiter, melodičen in udaren blues, ki ni nikogar ne pusti ravnodušnega.

V četrtek so nam predstavili predvsem nov album Self Made Man, ki je izšel pri bluesovski založbi Delmark Records, igrali pa so tako svoje starejše pesmi kot tudi peščico priredb. Le te so zaigrali na svoj način, kjer je seveda tako kot pri vseh njihovih pesmih kot glavni inštrument izstopala kitara, ki so ji takoj sledile klaviature, bas in bobni. Od priredb so v blues izvedbi zaigrali sicer reggae komad Boba Marleyja I Shoot The Sheriff, So Many Roads  Otisa Rusha, Sweet Home Chicago Roberta Johnsona ter za sam konec Soul Man dueta Sam & Dave, ki je spravil na noge najbolj razgreto občinstvo. Mike Wheeler je tako zabavljač kot tudi odličen glasbenik. Njegova komunikacija s publiko in samim bandom je dala nastopu tudi svojevrsten šarm. Poleg odličnega bluesovskega, globokega in čutnega glasa g. Wheelerja so bile tu tudi zelo groove klaviature, medtem ko se je  basist Williams odlično pogovarjal z glavno kitaro in pokazal, da res obvlada bas (večinoma je igral v funk/soul zasedbah), sploh ko je s svojim slappingom na trenutke dal čutiti, kot da poslušam Primuse v blues izvedbi. Prav tako odlični bobnar Cole se je držal v ozadju in prepustil ostalim članom tudi največ solaž. Omeniti velja tudi dejstvo, da so se člani banda dve uri igranja smejali, zabavali in uživali ob tem, kar delajo in to se je tudi videlo, slišalo in občutilo na publiki.

Lepo je bilo videti malo starejše občinstvo, ki se je prepustilo in uživalo v glasbi, morda celo bolj energično kot današnja mladina ob sicer bolj udarni glasbi. Dobra stran takšnih koncertov je namreč ta, da je občinstvo tam zaradi glasbe in ni »padalcev«, ki so prišli zgolj pogledat, pit in se pogovarjat med samim koncertom. To posledično privede do vzdušja, ki smo mu bili priča. Polna dvorana občinstva je bila tam, da se ima dobro ob dobri glasbi. Postojna blues festival pričakuje še dva odlična glasbenika, in sicer legendo bluesa Guitar Shorty & band, medtem, ko bo za zaključek letošnjega festivala nastopil Eddie Chief Clearwater. Za vse, ki uživate ob bluesu ali ki mislite, da bi lahko, priporočam izlet v Postojno, da se naužijete izvrstnega primerka te zvrsti.

Klara Zorc

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.