Buba napoveduje … The Notwist & Jel

The Notwist & Jel

S cenjenimi nemškimi »kombinatorci« The Notwist, ki že vrsto let pretanjeno spajajo elektronske in rockovske prijeme, se bomo pozabavali kmalu zatem, ko bodo obelodanili najnovejši album Close To The Glass. Prejšnjič smo jih videli tik pred izidom plošče The Devil, You + Me, to je bilo v letu 2008, vsega skupaj pa nas bodo tokrat obiskali že tretjič. A bolj pomembno je dejstvo, da jih bomo zopet ujeli ob ravno pravem trenutku.

 

THE NOTWIST
(indietronika, Nemčija) 

Zasedba The Notwist je zgodbo pričela kot kitarsko nastrojeni trio leta 1989. Prelomnico v karieri benda označuje album Shrink, koder so (v nasprotju z naslovom) občutno razprostrli in zasukali področje delovanja. Pred tem je bend bratov Acher obdeloval večinoma ortodoksne rockovske prvine, na Shrinku pa se mu je pridružil »programer« Martin, ki lastne izdelke podpisuje z imenom Console. Z njegovo polnopravno vključitvijo so se The Notwist preusmerili k finemu eksperimentiranju in se oborožili z zajetno paleto elektronike. Stvar se je docela izkristalizirala na albumu Neon Golden, ki so ga brusili dobrih 15 mesecev, zato je vsak njegov košček detajlno premišljen in podrobno tempiran. Čeprav so The Notwist očitno rojeni »picajzli«, njihov filigranski indietronični pop navkljub heterogenosti sploh ni razdrobljen, ampak učinkuje neverjetno naravno, tekoče ter harmonično.

Z zadnjimi izdelki so resda zaplavali v malo bolj indierockovske tokove, a vsekakor gre za podkovano skupino, ki se ne obremenjuje z žanrskimi omejitvami, temveč razmišlja »na široko«, saj ob najnovejših tehnoloških pripomočkih zlahka posežejo po predpotopnem brenkalu ali pihalu. Odprtost nemškega kvarteta iz Weilheima se poleg kopice stranskih projektov (med njimi izstopajo uveljavljeni Tied And Tickled Trio, Lali Puna ter Ms. John Soda) in lastne založbe Alien Transistor odslikava v tesni navezavi s protagonisti kalifornijske hiphopovske založbe Anticon, skupino Themselves, iz česar je nastala precej odmevna združitev 13 & God. Prav iz slednje oz. dua Themselves pa prihaja producent Jel, ki bo s svojim performansom načel prihajajoči koncert.

 

POSTAVA

Markus Acher – kitara, glas

Michael Acher – bas

Martin Gretschmann – programiranje, vzorčenje

Andi Haberl – bobni

 

ALBUMI

Notwist (1990)

Nook (1992)

Live (1994)

12 (1995)

Shrink (1998)

Neon Golden (2002)

The Devil, You + Me (2008)

*Storm (2009) *filmska glasba

Close To The Glass (2014)

 

ASOCIACIJE

Dinosaur Jr., Sonic Youth, Autechre, Caribou, Four Tet

 

SPLET

www.notwist.com/

facebook.com/thenotwist

www.cityslang.com/the-notwist/

www.last.fm/music/The+Notwist

 

 

VIDEO:

Kong:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qOOB8q8pX88[/youtube]

 

JEL
(abstraktni hip hop, ZDA)

Polovica oaklandskega tandema Themselves in sijajni oblikovalec beatov, Jel (s krstnim imenom Jeffrey Logan), je hkrati tudi priznani producent ter soustanovitelj zdaj že prepoznavne neodvisne kovnice drugačnega hip hopa, založbice Anticon. V rani mladosti si je nadvse želel igrati na bobne, kasneje pa se je zadovoljil z ritem mašino E-mu SP-1200, od katere se še zdaj redkoma loči. Ravno tako kot The Notwist velja za perfekcionista ter mečkača, ki mu je predvsem pomembno, kaj objavi, ne koliko, zato si tudi prostodušno vzame čas. Novo mojstrovino Late Pass je koval debelih sedem let, a se mu je obrestovalo. Nastal je izviren hiphopovski proizvod, kislinski, industrialen, z distorziranim Jelovim repanjem in ravno dovolj bodičast, da ne bi smel razočarati niti ljubiteljev globoko ojačanih »boben-und-basovskih« vibracij.

 

ALBUMI

10 Seconds (2002)

Soft Money (2006)

Late Pass (2013)

 

ASOCIACIJE

Public Enemy, Can, Godflesh, Massive Attack, Burial

 

SPLET

jelsmusic.bandcamp.com/

twitter.com/jelanticon

facebook.com/JELanticon

 

VIDEO:

Breathe:

[vimeo]http://vimeo.com/85755199[/vimeo]

 

The Notwist, Jel, četrtek 10. april ’14, Channel Zero, Ljubljana

 

Predprodaja:

Vstopnica: 12€ v predprodaji / 15€ na dan dogodka

Predprodaja od 10. 1. 2014:

– Info Škuc (Stari trg 21, LJ), odprto vsak delovni dan med 12:00 in 18:00.

– Škuc Metelkova (Metelkova 6, LJ) odprto od pon. do pet. od 09:00 do 14:00.

Povezani članki:

Značke: ,