Bossa de Novo – Quinta essência

Bossa de Novo - Quinta essência

2013, ZKP RTV Slovenija

Ni neobičajno, da slovenski glasbeniki, najsi bodo poustvarjalci ali ustvarjalci, izvajajo le glasbene zvrsti, ki segajo v korenine stroge popularne glasbe ali pa posežejo po tistih, ki so značilne za slovenski, morebiti jugoslovanski prostor. Tako se tudi ne gre čuditi, da je zasedba Bossa de Novo – čeprav deluje že dobro desetletje – pri nas edina, ki v središče svojega delovanja postavlja bossa novo oz. brazilski jazz. Ta se je razvil sredi 50-ih let minulega stoletja s prežemanjem ritmov brazilske sambe, ameriškega cool jazza in dovršenih harmonij, med bržkone najbolj znana imena pa sodijo Astrud Gilberto, Stan Getz, Antonio Carlos Jobim, João Gilberto idr. A vrlina zasedbe Bossa de Novo je v tem, da navkljub temu, da posegajo po ritmih daljne Brazilije, vanje vnašajo tudi dobršno mero že nekoliko pozabljenih napevov iz nam bližjega sveta.

Tudi njihova nova plošča Quinta essência je spoj teh svetov, kar prav tako dokazujejo z jezikovno pestrostjo, ki sega vse od brazilske portugalščine do slovenščine in celo hrvaščine. V njej je več kot suvereno zasijal stari hit skupine Indexi, Bacila je sve niz rijeku, ki je v novi preobleki postala veliko izrazitejša, kar se tiče čustvene plati. Na plošči najdemo tudi skladbo Ta stol Marka Breclja, Adamičevo Če ti ne boš moj, ki jo je zapela Nana Milčinski, in Drevo Marka Gregoriča v interpretaciji Mateje Koležnik. A da jezik ni mejnik, ki bi med nami zarisoval neprehodne meje, se kaže v dvojezičnih Zaplješi sambu/Só danҫo samba z vokalnim vložkom Sergeja Ranđelovića in Presente de natal/Božiček dedek mraz ter slovensko različico ene največjih uspešnic Lepotica iz Ipaneme (Garota de Ipanema oz. The Girl From Ipanema).

Nežne interpretacije Primoža Viteza nam v pesmih slikajo občutja romantičnosti in hrepenenja, instrumentalna spremljava in podpora pa sta v svoji skromnosti bogati, zato nas vsakič znova preseneti kakšen kitarski vložek, ki smo ga pri dotedanjem poslušanju spregledali, da se nam vdajanje zvokom Quinte essêncie zazdi kot raziskovanje dežele, o kateri smo sicer že veliko vedeli, a se vsakič znova zavemo, da nam je še vedno tuja. Isto velja tudi za uspešnice, kot so Bim bom ali Bandiera menor, ki so vsakomur, ki se vsaj malo ozira za zvoki tujih dežel, dodobra znane, vendar jih v izvedbi Bossa de Novo odkrivamo vnovič, kot da bi bilo prvič.

In če nas s tem presenetijo, nas prav tako presenetijo tudi z zadnjo, skrito pesmijo, ki prekine poprejšnji večminutni premor. Vitezov vokal včasih deluje nekoliko zadržano, skrivnostno, medtem ko Sergej Ranđelović daje ravno nasproten vtis. S svojo surovostjo namreč terja večjo pozornost in slika grobo nujo. Izbira vokalnih gostov je morda malce neposrečena, saj poleg Ranđelovića gostujeta še Nana Milčinski, za katero težko rečemo, ali sploh poje ali pa sama zase mrmra neko melodijo in si s tem krajša čas, medtem ko povsem drugačen vtis daje Mateja Koležnik s pesmijo Drevo. Koležnikove se bodo kot uspešne metliške kantavtorice iz začetka 80-ih let spomnili predstavniki generacije srednjih let, medtem ko je danes znana predvsem v gledaliških krogih. A ob tej priložnosti se je nedvomno potrebno vprašati, zakaj zapoje le še občasno.

Quinta essência je v svojem bistvu suverena plošča, vredna poslušanja. Pa ne le nekajkrat, marveč neštetokrat, saj nam omogoča osredotočanje na vsakič drugo komponento. Tako se lahko enkrat posvetimo le jeziku, drugič značilnemu ritmu bossa nove, tretjič instrumentalnim vložkom, ki bogatijo enoličnost osnov, spet drugič občutjem, ki nam jih slikajo s svojimi izvedbami ali pokrajinam, ki jih ta glasba slika v nas … Če se je na sosednjem Hrvaškem Meri Trošelj že davno tega posvečala prav bossa novi in so leta 2007 v Tvornici kulture gostovale Victoria Abril in Teresa Salgueiro, ob njiju pa je nastopila še Jasna Bilušić, je skrajni čas, da tudi mi prenehamo “bežati” pred glasbo, za katero se zdi, da je precej bogatejša in kompleksnejša od te, ki nastaja v našem okolju. Resda pa je zanjo potrebno tudi nekoliko več časa in pozornosti, če ne celo ljubezni …

Nina Novak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.