Angelique Kidjo – Eve

Angelique Kidjo - Eve

2014, 429 Records

Afrika ni samo velika bivša kolonija, ampak je celina v svoji srčiki neodvisnih ljudi. In Afrika je seveda glasba. Bolj kot kjerkoli drugje se ravno tam prenaša iz ene generacije v drugo. Giblje se v ritmu afriškega plesa in v skupnem izrazu predstavlja pomembno vlogo v življenju tamkajšnjih ljudi.

Angelique Kidjo, v Beninu rojena glasbenica, je bila od začetka svoje glasbene kariere strastna zagovornica svoje domovine Afrike. 28. januarja je izdala deseti studijski album Eve, navdih zanj pa je dobila pri svoji mami Yvonne Kidjo, ki se ji pridruži pri pesmi Bana. Poleg nje so pri nastanku albuma sodelovali Lionel Loueke, Christian McBride, Dr. John, Bernie Worrell, Steven Bernstein, Stuart Bogie, … Preko 16 pesmi ena izmed najbolj priznanih živečih afriških pevk osvetljuje afriške ženske, njihovo ženstvenost, lepoto, nežnost, po drugi strani pa samozavest in moč. Na albumu je svoj glas, ki je njen največji inštrument, okrepila z zborovskim petjem. Pridruži se ji devet zborov iz Benina in Kenije, ki pojejo v različnih afriških jezikih in z združitvijo glasbenih izrazov prikažejo ključno povezavo med tradicijo in sodobnostjo. Občasni orkestralni vložki so subtilni, a hkrati močni. Razpoloženje na izdelku je ognjevito in iz pesmi v pesem narašča; na njem ni prostora za pesimizem, ampak prevladuje strast in melodija spodbude. Barve Afrike so na aktualnem izdelku še bolj žive, prisotne so v prefinjenem občutku za bogat ritem in Angeliquenim gonilnem glasu. Kljub temu, da gre za fuzijo kubansko-afriških elementov, je Eve moderen pop album, ki ohranja tradicijo.

Eve, ki je naslednik pred štirimi leti izdanega Spirit Rising, poleg močne osrednje ženske tematike simbolizira duh, v katerem je nastal, Angelique pa je ponovno ponudila vse, kar smo od nje kadarkoli pričakovali.

Kaja Jezernik

P.S.: v soboto, 1. 3. 2014, jo lahko slišite na nastopu v Cankarjevem domu.

Povezani članki:

Značke: ,