Rambo Amadeus & Two Winnetous v Kinu Šiška

Rambo Amadeus & Two Winnetous

Ljubljana / Kino Šiška
20. 12. 2013 

V petek smo bili deležni ponovnega obiska svetovnega mega carja in evrovizijskega zvezdnika. Rambo se je podal na mini turnejo po deželi in se bo poleg Ljubljane ustavil še v Celju, Kopru in Cerknem. Tokrat nas je obiskal z novo zasedbo imenovano Two Winnetous, ki jo tvori ”morilska ritem sekcija” Igor Malešević na bobnih in Miro Tovirac na basu. Da ima Rambo svojo zvesto publiko, je bilo videti že ob prihodu pred Kino Šiška, saj je bilo preddverje lepo zapolnjeno in je vladalo pravo veselo decembrsko vzdušje.

Kljub svojim mladim 30 plus letom imam z Rambom že skoraj 15 letne izkušnje in sem ga imel priložnost videti že v zelo različnih zasedbah in okoljih. In vsakič znova preseneti z drugačnim pristopom, tako da je vsak koncert zgodba zase in neponovljiv dogodek. Tokratna zasedba z izredno uigranim dvojcem Two Winnetous je predstavila udarnejšo verzijo starih preverjenih hitov z neprestano improvizacijo. Za razliko od nekaterih prejšnjih koncertov, ko je Rambo nastopal z Broken Beat Sextetom, je bil koncert manj melodičen, zvok bolj trd, prehodi iz enega glasbenega žanra v drugi pa ne tako pogosti. To se je tudi poznalo pri odzivu publike, ki se ni vživela kot na nekaterih prejšnjih koncertih. Pa ne bi mogli reči, da Rambo ni bil v formi, saj je bil koncert tako glasbeno in – kot smo pri njemu že navajeni – zabavljaško na visokem nivoju. Morda je bilo krivo tudi dejstvo, da je bilo veliko kart za koncert podeljeno med ljudi za Božička in je bilo med množico veliko takih, ki so prišli na koncert zgolj malo pogledat.

Deležni smo bili precej kratkega, uro in pol dolgega koncerta z le enim bisom, po katerem je množica hitro pobegnila iz dvorane. Manjkalo je tudi veliko hitov, kot so Prijatelju, Holesteroll & Rock n Roll, Fela Kuti, druže stari, Maroko, Bolje 1 vruće pivo nego 4 ladna … Kljub vsemu pa je bilo videno vrhunsko in povsem v Rambovem stilu. Skozi komade Komedija, tragedija, drama, Paparazzo, Bumbarov let, FAP mašina, Čobane vrati se, Moj skutere, Don’t happy, be worry, Te jedno te isto, Hipisizik metafizik in druge je koncert minil prehitro in z boljšim odzivom publike mislim, da bi se band bolj potrudil. Za zaključek lahko samo rečem, da Rambo ostaja svetovni kilo car in vsakič, ko boste imeli priložnost in čast, da obišče vaše malo mestece, ne oklevajte in si privoščite dozo balkanske glasbene ekstravagance.

Tekst: Miha Šalej
Foto: Matevž Pirnat

Povezani članki: