JägerFest z Blaskapelle Brass Band v Klubu Cirkus

JägerFest

Klub Cirkus bo v sredo, 18. decembra, v okviru priljubljene zabave najbolj znanega likerja na svetu gostil t.i. medeninasti bend iz Nemčije, ki šteje kar 16 članov. Na novem formatu zabave, ki sliši na ime Fest, bomo prvič v Sloveniji priča živemu nastopu zasedbe Blaskapelle Brass Band, ki obeta povsem drugačno oranžno zabavo kot smo jih bili vajeni do sedaj. In če jim je v zadnjem letu na svetovnih festivalih uspelo na noge spraviti 60.000 ljudi, potem smo lahko prepričani, da se bo treslo tudi v ljubljanskem klubu. Njihova specialiteta je preigravanje največjih svetovnih elektronskih in pop uspešnic na razna pihala, trobila in bobne, začinjeno z dodatnimi atraktivnimi plesnimi vložki.

Kratek intervju:

Zdi se, da na vaših nastopih vedno povzročite burne spontane reakcije občinstva. Zakaj je temu tako?

Pripravite nastop z nekaj pihali in bobni ter nemudoma boste pritegnili pozornost, zaradi glasnih in udarnih inštrumentov oziroma zvoka, ki ga povzročajo. Dodajte zanimive kostume, plesalce, breakdancerje in glasbo, ki je občinstvu dobro poznana iz radijskih valov ter občinstvo bo zasvojeno in očarano. Mislimo, da je nenavadnost našega nastopa skriva v elementu presenečanja, ki je mešanica poznanih plesnih hitov na tradicionalne inštrumente. To je tisto, kar na noge dvigne slehernega obiskovalca.

Ali lahko z besedami opišete vaš nastop za tiste, ki ga še niso videli oziroma doživeli?  

Predstavljajte si pihalno skupino, ki igra venček tako aktualnih kot tudi desetletja starih hitov ob elektronski spremljavi DJ-a. Celoten nastop poteka po svojstveni klubsko plesni koreografiji, ki je daleč od klasičnega korakanja kakšne običajne godbe. Na nastopu lahko opazite čudaške, zanimive, rokovske in lovske oprave. Ko pa boste najmanj pričakovali, bodo naenkrat pred vas stopili pihalci, ki so obenem profesionalni plesalci ali breakdancer-ji in zabrisali navidezne črte med občinstvom in skupino. Naš nastop je hiter, vznemirljiv, kot da bi Skrillex lovil Michael Jacksona po Seven Nations Army s priokusom Gangnam Styla.

Mainstream glasba vam je zelo blizu in sposobni ste glasbene interpretacije skoraj vsakega hita na pop lestvicah. Katero pesem je najlažje glasbeno interpretirati in katero najtežje izvesti?

Teoretično bi lahko s to zasedbo pripravili aranžma za katerokoli pesem. Ampak imate popolnoma prav, so pesmi, ki jih je veliko lažje odigrati, saj do zdaj še nismo v skupino vključili pevcev ali raperjev. Iz tega razloga imamo spremljavo DJ-a, ki poskrbi oziroma doda vse tisto, kar manjka v klasičnem aranžmaju za pihalno skupino, kot je petje, besedilo in drugo. Na primer, če bi izvajali »California Love« od Dr. Dre-ja v akustični obliki, kar tudi občasno počnemo, bi potrebovali veliko več plesalcev, solo nastopov in drugih popestritev, da vzdržujemo energijo v prostoru, saj sama melodija pesmi ni dovolj energična oziroma ne poda dovolj informacij občinstvu. Drugače pa je pri pesmih kot je »We found love« od Rihanne ali »99 Redballoons«, pri katerih že sama melodija po sebi zadošča, da prične občinstvo zraven peti, kar se na koncu razvije v skupinske karaoke s celotnim občinstvom.

V Sloveniji boste v okviru zabave Fest, ki jo organizira najbolj priljubljena grenčica na svetu, nastopili 18. decembra. Slovenci smo znani po njihovi ljubezni do ljudske glasbe in Slavko Avsenik je svetovno znan komponist. Verjetno poznate pesem »Trompetenecho«. Ste jo kdaj igrali?

(Smeh) Veseli nas, da ste to omenili! Kot trobentači seveda poznamo Trompetenecho. Pesem je del tradicije, odlično glasbeno delo in polno izzivov za izvajalca, če spoštuje pravila »swinga and bounca«. Slavko Avsenik je eden izmed tistih, ki je dobro poznan vsaki pihalni skupini. Ravno pred kratkim, ko smo bili na turneji smo si za zabavo vzeli nekaj časa v zaodrju, kjer smo preigravali češke polke, nemške marše in Straussove simfonične valčke. Na nastopih ne igramo te glasbe, saj blagovna znamka Jägermeister Blaskapelle igra mainstream glasbene hite s svojo interpretacijo, plesnimi vložki in ne klasične glasbe, vsaj ne na način kot bi morala biti odigrana.

Koliko članov je v skupini, kako potujete in kaj običajno počnete po koncertu?

Polno zasedbo naše skupine predstavlja 11 pihal (trobenta, saksofon, tube in drugo), 3 ženske plesalke, 1 breakdancer in DJ. Skupno 16 ljudi. Potujemo vedno skupaj v dvonadstropnem potovalnem avtobusu, ki ga krasijo logotipi najbolj znanega zeliščnega likerja na svetu. Razširjeno zasedbo skupine oziroma še z drugimi »družinskimi člani« skupine štejemo 30 ljudi, ki tudi po potrebi vskočijo v kakšen nastop. Po nastopu običajno še malce ostanemo in se zabavamo v krogu prijateljev ali z obiskovalci. Nekateri se »zataknejo« pri promocijski ekipi, kjer nazdravijo, ampak slej kot prej prejmemo klic iz avtobusa da je čas, da nadaljujemo našo pot, včasih kar takoj po nastopu. Kaj sledi potem je jasno, nekateri počivajo v spodnjem delu avtobusa ali pijejo pivo ali gledajo film, medtem ko drugi v zgornjem delu spijo, nič kaj ekscesnega.

Bi nam zaupali kakšno zanimivo anekdoto?

Večina dobrih anekdot je preveč povezanih z dolgo zgodovino in jih ne gre tako hitro pojasniti. Bomo pa delili z vami eno izkušnjo s festivala. Letos smo nastopili na Southside Festivalu, kjer je običajno približno 60.000 obiskovalcev. Naš nastop se je pričel pozno popoldne z akustičnim glasbenim sprehodom preko blatnega dela festivala, kjer nam je počasi pričelo slediti vedno več ljudi po polju. Po približno dvajsetih minutah smo se dobesedno zataknili med vsemi obiskovalci, ki so nas sledili in obkrožili. Igrali smo kleče, v pripravljenosti na skok ob pričetku glavne melodije. To je bila ena izmed večjih zabav na prostem. Po koncu našega glasbenega sprehoda, ko smo se vračali v prostor za nastopajoče, so nas ogovorili dve dekleti, s solzami v očeh – ni šala – ki sta povpraševali, če sta zamudili naš nastop. To je bilo ljubko in skorajda pretresljivo. Na srečo smo ju uspeli pomiriti, da ni še naš zadnji dan in, da je pred nami še štiri dni nastopov.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.