Trojni izid Siddharte

Siddharta in Simfonični orkester RTV Slovenija

Siddharta od leta 1999, ko je izšel prvenec ‘ID ‘ še ni izpustila leta, ko ne bi izdala katerega od nosilcev zvoka. Pa naj je bil to redni studijski album, EP, DVD, album v angleščini ali kateri od koncertnih zapisov. In slednjih je bilo v zadnjih petih letih res veliko: leta 2007 sta izšla CD + DVD ‘Izštekani’ ter štirikratni CD + DVD ‘Maraton’, leta 2011 dvojni DVD zapis stoženskega spektakla in koncertni CD album ‘VI’, ter leto kasneje še različica v angleščini. Vsega skupaj sedem ‘živih’ CD-jev in štirje DVD-ji!

Pred nami je konec leta 2013 in Siddharta ne bi bila zasedba, ki že vrsto let niza presežek za presežkom, če tudi tokrat svojih oboževalcev ne bi razveselila z novo bogato izdajo. Od ponedeljka, 2. decembra dalje, bo namreč v prodaji kar trojni posnetek Siddhartinih dveh razprodanih koncertov, ki sta se 17. in 18. junija zgodila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in s katerima je skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija praznovala 10. obletnico razprodanega koncerta na Bežigrajskem stadionu.

Siddharta je s Simfoniki prvič sodelovala leto pred koncertnim spektaklom za Bežigradom, ko je orkester vodil dirigent David de Villers. Tokrat jim je dirigiral Simon Krečič, za orkestralni aranžma pa so poskrbeli Milko Lazar, Slavko Avsenik ml., Jani Hace & Matija Krečič ter Tomaž O. Rous. Na koncertu so, poleg stalnega gosta na tolkalih Martina Janežiča Bucota, sodelovali še Irena Yebuah Tiran (mezzosopran), Katarina Štefanič Rožanec (harmonika), Brina Nataša Zupančič (violina), Gregor Nestorov (marimba) in Otroški pevski zbor RTV Slovenija, katerega zborovodkinja je Anka Jazbec.

Izdaja prinaša dva CD-ja in DVD s celotnim posnetkom koncerta, ki prinaša kar 19 pesmi. Med njimi sta tudi dve, ki še nista izšli na nosilcu zvoka: akustična različica ‘Novi Svet (Keaziree)’, premierno odigrana ravno ob tej priložnosti in ‘Livingstonov poslednji poljub’ iz istoimenske predstave režiserke Nane Milčinski.

Povezani članki: