Remember Shakti

Remember Shakti

Ljubljana / CD / Gallusova dvorana
12.11. 2013

V sedemdesetih je uveljavljeni britanski kitarist John McLaughlin, ki smo ga v Ljubljani z drugimi zasedbami že imeli priložnost slišati, ustanovil skupino Shakti in z njo izdal tri albume, s katerimi so na inovativen način predstavili mešanje tradicionalne indijske glasbe in predvsem jazza, delno tudi bluesa in funka. Zasedbo je s prvotnim članom, Zakirjem Hussainom na tabli, ponovno obudil konec devetdesetih, k sodelovanju povabil še nekaj mlajših indijskih glasbenikov ter z njimi ustvarili ploščo Remember Shakti ter se zopet začel pojavljati po koncertnih prizoriščih. Pod istim imenom in skupaj še s Shankar Mahadevanom (vokalu), U. Shrinivasom (mandolini) in V. Selvaganeshom na (gatam, kanjir in mrindangam) smo jih imeli v Cankarjevem domu priložnost videti ob štiridesetletnici delovanja prvotne zasedbe.

Napoved koncerta kot praznovanja obletnice je še pred samimi začetkom začrtala nit koncerta, dve daljši starejši skladbi (Bridge Of Sights, La Dense du Bonheur) sta se prepletle z novejšimi, ki se jih prepozna že po prisotnosti vokala, originalna Shakti zasedba je bila namreč zgolj instrumentalna. Koncert so, kot je za indijsko tradicionalno glasbo običajno, izvajali v sedečem položaju, kjer so noge prekrite z deko, na njej pa slonijo inštrument. Ritmi vseh tolkal, mandoline, električne kitare in vokala so se prepletali na lahkoten način, da se je zazdelo, da udarjanje s prsi po tabli ne more biti tako zahtevno, kot je igranje kakšnega drugega inštrumenta. Resnica je seveda nasprotna. Leta truda in odrekanja do zvokovne usklajenosti in solističnega mojstrstva. Tega sta za nesporni vrhunec koncerta, na navdušenje občinstva, demonstrirala v dalj časa trajajočih solističnih točkah Selvaganesh na kanjirih in kot glasbeni protiudarec še Hussaina na tabli. Sledil jima je Shrinivas na mandolini in nato vsa zasedba v celoti, pri čemer so bile solaže McLaughlina postavljene nekoliko ob stran, kar je veljalo tudi za celoten koncert, namenoma verjetno, prostor je prepustil mlajšim članom zasedbe. Po koncu rednega dela so se člani Remember Shakti vrnili na oder še enkrat in za konec odigrali mirno Finding The Way.

Po daljšem času smo tako lahko zopet občudovali indijsko muzikaličnost, kar pri nas ni pogosta priložnost. Tokrat ne v klasični podobi, brez sitarja, a s kitaro in mandolino ter mojstroma različnih prstnih tehnik na tabli in drugih tolkalih. Po odzivu občinstva sodeč bi takšnih koncertov moralo biti več.

Polona Černič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.
Značke: