Paul McCartney – New

Paul McCartney – New

2013, Hear Music / Universal Music Slovenia 

Paul McCartney me vedno znova preseneča s svojo energijo, spevnostjo, zmožnost prilagajanja času in še čem. Da je mojster odličnih melodij z izrednim občutkom za strukturo pesmi, je dokazal že v času Beatlov. Kasneje je obral svojo pot in za sabo pustil vrsto odličnih plošč. Zato me še toliko bolj preseneča vsak njegov nov album, s katerim dokazuje, da je umetnik velikega kova. Da po vseh teh letih in po toliko napisanih skladbah nekdo še vedno uspe narediti album, s katerim ne kopira zgolj samega sebe, ampak se vedno znova prilagaja času in tako ostaja v toku dogajanja po vseh teh letih. To uspeva le malokomu.

Njegov zadnji album s preprostim naslovom New, ki je izšel pred kratkim, dokazuje prav to. Paul uspeva ostati prepoznaven kljub temu, da vpleta novosti, predvsem na nivoju zvokovne kulise skladb. Glede avtorstva očitno ne potrebuje pomoči. Album je produciral skupaj s producenti Paulom Epworthom, Gilesom Martinom, Markom Ronsonom in Ethanom Jonesom. Tako različna paleta producentov albumu daje zvokovno raznolikost in svežino. Kljub temu album ostaja konsistenten, za kar poskrbi predvsem Paul s svojimi skladbami. Udarna uvodna Save Us, ki brezkompromisno najavlja nadaljevanje, ki se prelije v krasno Alligator in nadaljuje v uspešnico On My Way To Work, ki bi jo brez težav lahko našli tudi na kakšni zgodnji plošči Beatlov. Early Days je krasna folk pesmica s pridihom starih časov, ki opisuje druženje in sodelovanje z Johnom Lennonom. Naslovna New je še ena izmed tistih, ki dajo jasno vedeti, kje so korenine Paula McCartneya. Appreciate se zvokovno še najbolj približuje modernim zvokovnim glasbenim trendom, vendar pa avtorsko skladba ostaja trdno na tleh in izzveni izredno sveže in domiselno. Everybody Out There je klasična skladba, ki bo zagotovo svoj največji učinek doživljala na velikih koncertih, medtem ko je naslednja skladba Hosanna še ena izmed tistih, rahlo psihadeličnih skladb, ki z moderno produkcijo vsaj po moje sodijo med boljše na tem albumu. Paul predvsem v takšnih, nekoliko mirnejših skladbah, vokalno izredno izstopa in s svojim rahlim falsetom daje skladbam še posebno vznemirjenje. Skladbe na plošči se mojstrsko prepletajo od udarnih preko mirnejših nazaj na udarne. I Can Bet je zopet ena izmed tistih, ki bo dvigovala publiko na koncertih. Looking At Her pa pripelje album do zaključne skladbe Road, ki na kar najboljši način zaključuje odličen album.

Paul McCartney je kljub svojim letom na albumu New svež, v izvedbah je čutiti polno zagona, vokalno je prav tako zelo soliden, njegove bas linije pa so itak poglavje zase. Album je skratka eden boljših letošnjih pop albumov.

 Iztok Rodež

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5CfLUmVso30[/youtube]

Povezani članki:

Značke: ,