Parov Stelar – The Art of Sampling

Parov Stelar – The Art of Sampling

2013, Etage Noir Recordings/ Island Records / Universal Music Slovenija

Kaj nastane, ko se izvajalec odloči preurediti lasten material in poslušalcu ponuditi nekaj novega, a znanega? V primeru Skrillexa nastane kopica novih EP-jev, ki razvijajo osrednjo temo pesmi do onemoglosti. Zvoki Metallice ali Siddharte zazvenijo bolj mogočno in teatralno. V zadnjem času je tudi vse bolj popularno svoje pesmi zvočno predelati po sodobnih standardih zapisa zvoka. Pa čeprav se remastering včasih izkaže za boljšo, drugič za slabšo različico.

No, ko se DJ odloči za nekakšno mešanico zgornjih postopkov, pa dobimo njegov deseti album, ki ga lahko označimo kot ‘the best of’ z nekaj novega materiala po vrhu. Marcus Füreder aka Parov Stelar je v skoraj deset letnem delovanju pod tem aliasom sicer že 2009 izdal That Swing – Best of. Na album The Art of Sampling potlej lahko gledamo kot na njegovo logično nadaljevanje in nadgradnjo. Ob pomoči dveh albumov tudi nepoznavalec pionirja elektro swinga – plesne glasbe, ki poskuša swing tridesetih let preteklega stoletja približati sodobnemu človeku z elektro biti – dobi vpogled v delo avstrijskega DJ-ja, ki pa ni samo to. Iz grafičnega oblikovalca letakov za techno dogodke se je prelevil v programerja sodobne glasbe, ki elektronske ritme preobleče v sofisticirano jazz suknjo, nekdaj bolj lounge (prvi trije albumi), danes pa bolj plesne swing kreacije s funk pridihom. Ni čudno, da zlahka napolni srednje velike dvorane širom sveta – saj … pazi, Parov Stelar je vendarle živa glasba. Parov Stelar Band je stopnička višje. Podobno kot Bonobo. Vključuje vokalistko, brass sekcijo (saksofonista in trobentača), basista in bobnarja, pa seveda lučkarje ter zvočnega mojstra.

Z The Art of Sampling na prvi plošči dobimo na novo producirane Parove prepoznavne ritme, ustvarjene z ekipo glasbenikov, ki ga sicer spremljajo tudi na odru. Prve štiri pesmi albuma pa so nov material, poleg tega pa jih druži še kolaboracija s svojevrstnimi izvajalci. Keep on Dancing je glede na izdani videospot paradni konj. Po osembitni vožnji z Marvinom Gayem se skupaj z ameriškim soul pevcem Anduze ob poskočnem klavirju, plesnih trobentah in čutnem saksofonu sprašujemo o naravi Josephine. Heavens Radio z Y’Akoto ne zveni nič kaj nebeško, prej melanholično, prav otožno. Zato pa nas Danci Lukas Graham v She Ain’t Got no Money pripravijo na preostanek albuma, kjer bo potrebno obuti plesne čeveljce. Klasike All night, The Phantom (1930 Swing version), Jimmy’s Gang, (ta trojica iz albuma The Princes, 2012), Catgroove, Libella Swing, The Mojo Radio Gang (radio version) (ta trojica iz albuma Coco, 2009), so v družbi preurejene Love Remix in Matilda (radio edit), take za komercialne radijske postaje. Tu so še stare bolj temačnejše Faith feat. Odette di Maid in Shine feat. Lilija Bloom. Po petdesetih minutah si lahko zavrtimo še drugo ploščo. Tukaj smo šele deležni tiste dodatne vrednosti, ki naj bi jo remiksi pač imeli. Več elektronike, več zanimivega za sodobno plesišče.

Skratka: Komur so swing ritmi prepočasni, ali pa pogreša dolge inštrumentalne pasaže, ki jih brass mično popestri, ter ne pozna Parova Stelarja, lahko brez problema vzame v roke njegov zadnji izdelek, pa mu bo srčica obelodanjena. V kolikor pa bi želeli umetnika spoznati v vsej njegovi ustvarjalnosti, pa to žal ne bo dovolj. Potlej bi bilo potrebno resneje zagristi v njegove prve albume.

Vesna Z

 

Povezani članki: