Opomnik: jutri v Ch0 Efterklang

Efterklang

EFTERKLANG
(indie, post-rock, elektronika, ambient – Kopenhagen, Danska / Berlin, Nemčija)

Zasedbo tvorijo trije dolgoletni prijatelji, Mads, Casper in Rasmus, ki so pod imenom Efterklang združili sile leta 2001 v Kopenhagnu, v zadnjem času pa prebivajo v Berlinu. A to ne pomeni nujno, da bend postaja vse bolj urbano zaznamovan, saj ga fascinirajo zlasti samotni (odročni) kraji, kakršnega so v precep vzeli na zadnjem albumu, ki s seboj prinaša prav nenavaden, edinstven koncept.

Posebna pa je v tem primeru tudi zvočna arhitektura, saj so omilili eksperimentalnost in kontrastnost predhodnih izdaj, koder se je elektronsko cvrčanje neredko zoperstavljalo koračniški ritmiki ter blagoglasni melodiki (petja), čeravno, roko na srce, zaradi tega ni nikoli trpel njihov res nalezljiv opus. Efterklangi so zelo ekonomični fantje, nikdar ne zaidejo v kopičenje in preobilje zvokov, a pri tem dobro vedo, da je za popoln učinek treba kdaj vseeno uporabiti kolegovo violino, ženski pevski zbor, pihalno sekcijo ali prefiltrirane terenske posnetke iz zapuščenega mesta. In dotično mesto je Piramida, nekoč ruska rudarska postojanka na norveškem otoku Spitsbergen, zasidranem nekje na sredini med skandinavsko obalo in severnim tečajem. Presunljive slike tega propadajočega kraja so trojico tako prevzele, da so se leta 2011 odpravili za dober teden vanj – s pomočjo pozabljenih predmetov in objektov (rezervoarji, kovinski sodi, svetilke iz stekla, železnina, koncertni klavir, opustele zgradbe) so naredili goro posnetkov, ki so jih nato precedili za album, s katerim so se vnovič vpisali v katalog znamenite londonske neodvisne založbe 4AD.

Dekadentni odmevi izumrlega mesta Piramida, filigransko posejani po istoimenskem albumu, bi skoraj ne mogli dobiti imenitnejšega posvetila. Čeprav se Casper v besedilih ne navezuje neposredno na izkušnje z otoka, je otožnost, ki preveva deseterico veličastnih elegij ambientalnega popa, naravnost hipnotična. Morda je imel Baudelaire nekoč prav, ko je vztrajno trdil, da je v vsaki resnični lepoti vedno tudi kanec žalosti. In če sodimo po tem, potlej je Piramida nezaslišano lepa.

»Here’s a band on top of the world, and on top of their game …Piramida is a revelation.« – (revija Q)

Postava:
Mads Christian Brauer – programiranje, vzorčenje, tehnologija
Casper Clausen – glas, razno
Rasmus Stolberg – bas kitara (koncertna spremljava)
Katinka Fogh Vindelev – glas, klavir
Martyn Heyne – kitara, klaviatura
Tatu Rönkkö – bobni

 

Albumi:
Tripper (The Leaf Label, 2004)
Parades (TLL, 2007)
Magic Chairs (4AD, 2010)
Piramida (4AD, 2012)

Asociacije:
David Sylvian, Sigur Ros, Talk Talk, Tindersticks, Coldplay, The Notwist, A-ha, Múm

Splet:
efterklang.net/
4ad.com/artists/efterklang
last.fm/music/Efterklang
facebook.com/pages/Efterklang/

 

CHRISTIAN KROUPA
(eksperimentalna elektronika – Logatec, Slovenija)

Za imenom Christian Kroupa se skriva 22-letni mladenič, ki kljub mladosti ali morda prav zaradi nje med nas pošilja presenetljivo poglobljeno in čuječno eksperimentalno elektronsko godbo na presečišču drone, noise in glitch estetik, v katero pronicajo tudi daljni odmevi bolj avanturističnih klubskih glasb in ambienta. Kroupa, o katerem z izjemo nekaj internetnih „mp3“ izdaj ne vemo ravno veliko, izkazuje močno veščino poslušanja, ki rezultira v konstantno zanimivem flowu zvočnega dogajanja. Uporabljajoč tako zvočno generativne naprave kot računalniški software nikoli ne zapade v nekritično igračkanje, temveč nam v slišanem daje slutiti trud za sebi lastno artikulacijo eksperimentalnega zvočenja – žive in asimetrične prelome, zgoščevanja in razpršitve, pod katerimi brbota razvijajoč se karakter. Prisluhnite temu mlademu upu, saj, iskreno rečeno, česa takega v domačih underground logih enostavno ne slišimo dovolj pogosto!

Splet:
https://www.facebook.com/christian.kroupa
soundcloud.com/chkroupa

 

Četrtek, 07. 11. 2013 @ Channel Zero, Ljubljana

20:30 blagajna
21:00 vstop
21:30 CHRISTIAN KROUPA
22:30 EFTERKLANG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani članki: